Deforestation and Fire Monitoring in the Amazon in August, 2020. © Christian Braga / Greenpeace
© Christian Braga / Greenpeace

2020 stod ikke kun i corona-krisens tegn; nogle af de værste klimakatastrofer hærgede planeten og gik især ud over de fattigste og mest sårbare befolkningsgrupper verden over.

Når vi ser tilbage, vil verden nok huske 2020 som året, der vendte op og ned på vores hverdag. Flere måneder med nedlukning, hvor social afstand betød begrænset eller ingen kontakt med venner og familie, hvor alle havde mundbind på, vaskede hænder i håndsprit og frygtede, at en selv eller ens nærmeste blev smittet med Covid-19. Mange arbejdede hårdt for at passe på os allesammen, og nogle mistede deres elskede. 

Under corona-krisen er det let at glemme, at klimakrisen fortsætter. Mens mange af os (heldigvis) kunne opholde os indenfor i vores trygge hjem under nedlukningen, kæmpede tusindvis af mennesker for at overleve konsekvenserne af klimaforandringerne: 2020 bød nemlig også på en ødelæggende blanding af skovbrande, hedebølger, orkaner og supertyfoner, hvilket resulterede i massive oversvømmelser i mange dele af verden.

Nedenunder kan du se billederne fra nogle af årets værste klima- og miljøkatastrofer. Vi har nået et tipping point for vores klima, og vi skal handle nu.

Australia's Bushfires Continue to Burn. © Kiran Ridley / Greenpeace
Mark Bennett, 70, som har været frivillig brandmand i 46 år, løber gennem bushen til en brand i udkanten af den lille by Numeralla i New South Wales. © Kiran Ridley / Greenpeace

Australien oplevede hidtil usete bushbrande. Det anslås, at mere end 1 milliard fugle, pattedyr og krybdyr – hvoraf mange kun findes i Australien – blev såret eller dræbt i brandene. 

Chinstrap Penguins in Antarctica. © Christian Åslund / Greenpeace
Rempingviner på Elephant Island i Antarktis, der er hjemsted for en af verdens største kolonier af rempingviner. © Christian Åslund / Greenpeace

Greenpeace var i Antarktis i 2020, hvor vi samarbejdede med en gruppe forskere for at undersøge og dokumentere de virkninger klimakrisen allerede har i området. Den triste konklusion var bl.a. at massive mængder af pingviner forsvinder. Siden 1970’erne er flere pingvinkolonier reduceret med 70 procent på grund af klimaforandringerne.

Aftermath of Typhoon Vamco in the Philippines. © Basilio H. Sepe / Greenpeace
En mand vandrer med sin hund gennem en oversvømmet gade med tykt mudder og snavs efter tyfonen Ulysses i byen Rodriguez i Rizal-provinsen øst for Manila. © Basilio H. Sepe / Greenpeace

Adskillige tyfoner ramte Filippinerne i november og forårsagede ødelæggende oversvømmelser, der efterlod mere end 3 millioner fordrevne. Befolkningen kræver ansvarlighed fra regeringen for dens manglende beredskab og fra verdens største forurenere for at forværre klimakrisen.

Deforestation and Fire Monitoring in the Amazon in August, 2020. © Christian Braga / Greenpeace
Hvert år flyver Greenpeace over Amazonas for at overvåge skovrydning og skovbrande. © Christian Braga / Greenpeace

Brandene i Amazonas bliver påsat for at udvide de landområder, der bruges til kvægbrug og industrielt landbrug. En praksis, der er blevet endnu mere udbredt under præsident Jair Bolsonaros anti-miljødagsorden. De oprindelige folk er mest udsatte, da deres hjem, levebrød og sundhed trues af brandene.

Coral Bleaching at Magnetic Island in the Great Coral Reef. © Victor Huertas / Greenpeace
Jomfrufisk og sommerfuglefisk svømmer langs en bleget Acropora-koral. © Victor Huertas / Greenpeace

Sidste års høje temperaturer har betydet, at der for tredje gang på fem år er sket massiv blegning af koralrevet ved verdens største revsystem, Great Barrier Reef, i Australien. Og denne gang er blegningen mere udbredt end tidligere.

Heavy Rains Cause Destruction in Kyushu, Japan. © Masaya Noda / Greenpeace
Massive ødelæggelser i Hitoyoshi by i Kyushu, Japan. © Masaya Noda / Greenpeace

Kraftig regn ødelagde store områder i Kyushu i Japan. Oversvømmelser og jordskred forårsagede omfattende skader, og mere end en million mennesker blev beordret til at evakuere.

Climate Emergency: Forest Fires in Siberia. © Julia Petrenko / Greenpeace
Et Greenpeace-team dokumenterede skovbrande i Krasnoyarsk-regionen i Sibirien. © Julia Petrenko / Greenpeace

Sommeren i Sibirien bød på forskellige konsekvenser af klimakrisen: hedebølger, skovbrande og olieudslip forårsaget af optøning af permafrost. Mens de russiske myndigheder ikke standsede brandene, fortsatte ødelæggelsen af den værdifulde taiga med store konsekvenser for lokalbefolkningen og klimaet.

Floods in Migori and Homa Bay Counties in Kenya. © Bernard Ojwang / Greenpeace
Kenya: En kvinde står ved sit hus, der er ødelagt af oversvømmelserne. © Bernard Ojwang / Greenpeace

I løbet af maj og juni oplevede Kenya oversvømmelser, der efterlod tusinder af mennesker fordrevne, hundreder af liv mistet og afgrøder ødelagt. Overordnet set er vejrmønstrene i Østafrika betydeligt påvirket af de globale klimaforandringer.

California Ranch 2 Wildfire. © David McNew / Greenpeace
Varmen fra ilden får luften og røgen til at stige til vejrs og derved dannes ‘pyrocumulus-skyer’. Her ses en massiv pyrocumulus oven på en røgsøjle. © David McNew / Greenpeace

Brandsæsonen bliver hvert år længere i Californien og med mere intense brande som følge af de stigende temperaturer.

Støt Greenpeace

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation og har i snart 50 år arbejdet for at give vores fantastiske planet en stemme. Vi accepterer hverken penge fra stater eller virksomheder, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene taler for miljøets interesser. Derfor er økonomiske bidrag fra mennesker som dig også helt uundværlige.

Vær med