I denne analyse af udspillet fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren retter Greenpeace kritik af en række problemer ved partnerskabets tiltag, der skal være sektorens bidrag til at nå 70-procentsmålet. 

Udspillet misinformerer ved at inkludere en række klimatiltag under landbrug og lulucf, som retteligt skal konteres i andre sektorer. De inddrager bidrag fra vind, solceller og biogas, som ikke kan tilskrives landbruget og normalt ikke regnes med i landbrugets udslip, men hører til i energisektoren. Den manøvre holder ikke. 

Rapportens gennemgående tilgang er, at staten – fællesskabet – skal finansiere reduktionerne gennem tilskudsordninger og statsfinansieret forskning. Opgaven for partnerskabet var at anvise, hvordan erhvervet kan bidrage til reduktioner, som skal gøre os i stand til at nå 70-procentsmålet. I stedet får vi i høj grad en ønskeliste fra erhvervet, som samfundet skal betale det meste af. 

Partnerskabet misser muligheden for at gøre op med Danmarks enorme animalske produktion, som ikke alene belaster klimaet, men også natur, miljø, biodiversitet, grundvand, indre farvande og naboers helbred. Danmark er det mest opdyrkede land i Europa, og vi bruger i dag omkring halvdelen af Danmarks areal til at dyrke dyrefoder. Greenpeace savner, at partnerskabet viser lederskab og tager hul på en markant reduktion i den store animalske produktion og for alvor sætter gang i omstillingen til mere plantebaseret mad.

Der er dog positive forslag, heriblandt fremme af plantebaserede fødevarer, tiltag mod madspild, bedre affaldssortering og genanvendelse, som dog kun i ringe grad bidrager til opfyldelse af 70-procentsmålet.

Læs hele analysen HER