Fra mandag den 19. oktober til lørdag 1. november forvandler Greenpeace de historiske rammer på Københavns Hovedbanegård med udstillingen “Et Hav af Håb”. Forbipasserende kan blandt andet opleve en 6,5 meter høj skulptur af en pukkelhval med sin baby, havets lyde, lysinstallationer og plastaffald indsamlet på danske og svenske strande.
Målet er at vise både skønheden og de mange trusler, verdenshavene står overfor – og ikke mindst at sætte fokus på behovet for en global havtraktat – en slags Paris-aftale for verdenshavene – der kan sikre et stort netværk af beskyttede havområder kloden over.

“Vi glæder os meget til at invitere det store antal danskere, der hver dag færdes på hovedbanegården, til at udforske den unikke verden, der findes under havets overflade. Vi håber, at de både vil begejstres over dens skønhed og blive motiverede til at kæmpe for at beskytte den mod alt det, der desværre truer den”, siger Sune Scheller, kampagneleder for hav og olie i Greenpeace.

Billeder af udstillingen kan benyttes med kreditering – download HER

Forskningen viser, at hvis 30 procent af verdenshavene får fred, vil det gøre en kæmpe forskel – og for få uger siden meddelte den danske regering, at den støtter op om 30 procents beskyttelse inden 2030. 
Men det mål kan kun nås, hvis FN-landene kan blive enige om at oprette et stærkt, fælles organ, der kan udpege og håndhæve de beskyttede havområder. Og sådan et organ er mange lande imod – ofte fordi de tjener penge på den manglende regulering med for eksempel overfiskeri. Derfor er det nødvendigt, at udenrigsministre som Jeppe Kofod tør tage føringen i de forhandlinger, som er foregået i årevis, og som nu kun mangler en afsluttende forhandlingsrunde i FN. Det har han ikke gjort endnu. 

Udstillingen er derfor ikke bare en udstilling, men også en underskriftsindsamling, hvor alle kan skrive deres navn og deres opråb og håb for havene på et klistermærke, som så bliver en del af udstillingen. De danskerne, der ikke lige kommer forbi hovedbanegården, kan indlevere deres underskrift på siden https://www.greenpeace.org/denmark/vaer-med/et-hav-af-haab/, hvorefter de frivillige gør den til en del af udstillingen.
Derudover inviteres alle til at sende en mail til Udenrigsministeriet, hvor de opfordrer Jeppe Kofod til at kæmpe for en ambitiøs havtraktak under forhandlingerne i FN. Samt til at poste deres klistermærke på sociale medier og tagge @JeppeKofod.

“Vi håber, at rigtig mange vil efterlade deres underskrift og opråb på udstillingen – og at udenrigsminister Jeppe Kofod vil tage imod vores invitation til at lægge vejen forbi – ligesom den svenske udenrigsminister gjorde det, da udstillingen blev vist på centralstationen i Stockholm tidligere på året”, siger Sune Scheller.

Jeppe Kofod og alle Folketingets miljøordførere inviteret til at besøge udstillingen i løbet af de to uger, den kører.

Udover at vise det fantastiske liv, der udspiller sig i verdenshavene, sætter udstillingen fokus på industrielt overfiskeri, destruktive fiskemetoder som trawling, olieboringer, klimaforandringer, plastikforurening og den minedrift på havbunden, som er til stor skade for sjældne økosystemer. 

Udstillingen er åben hele døgnet og er de fleste dage bemandet med hav-eksperter og frivillige fra Greenpeace fra kl. 8.00 til kl. 22.00.

3 gode grunde til at beskytte verdenshavene

  • Halvdelen af alt liv på kloden lever i verdenshavene
  • Oceanernes økosystemer producerer 50% af al ilt på kloden – svarende til hvert andet åndedrag, vi tager.
  • Dyrene i havet giver fødevaresikkerhed og levebrød til milliarder af mennesker verden rundt.

Kontakt: Sune Scheller, kampagneleder for hav og olie i Greenpeace, giver gerne interviews – både over telefonen, men også meget gerne på udstillingen. Ring til ham på tlf. 27144257 for at lave en aftale eller et interview.

Emma Oehlenschläger, presse- og kommunikationsansvarlig i Greenpeace – for info, spørgsmål og for at arrangere interviews med de frivillige fra Greenpeace, der bemander udstillingen. Tlf. 28251629.