Regeringen har besluttet, at Danmark skal yde et bidrag på 150 millioner kroner til Amazonas-fonden til bekæmpelse af den voldsomme og ulovlige skovrydning af Amazonas. 

Her følger kommentar fra Greenpeace-kontorerne i Brasilien og Danmark.

Thais Bannwart, politisk rådgiver i Greenpeace Brasilien, siger:
“Meddelelsen fra Danmarks regering kommer på et godt tidspunkt for at vende de miljøødelæggelser, som tidligere præsident Bolsonaros regering har fremmet. Nye ressourcer til miljøet via Amazonas-fonden er afgørende i et land med begrænsede budgetter og mange presserende prioriteter som Brasilien.”

“Brasilien er nu i gang med at genopbygge sin miljøforvaltning efter de store skader, som den tidligere regering forvoldte. Pengene fra Danmark vil hjælpe med at realisere den handlingsplan for at stoppe og kontrollere skovrydning i Amazonas (PPCDAm), som er et af præsident Lulas vigtigste initiativer til bekæmpelse af skovrydning og for at hjælpe Brasilien med at nå Lulas mål om nul skovrydning inden 2030.”

“Det er dog på tide at gå videre end blot at fokusere på skovrydning. Det er helt centralt, at fonden med sine investeringspolitikker også arbejder for at reducere social ulighed og fattigdom i Amazonas, og at den fremmer en udvikling, der beskytter både regnskoven og dens folk.”

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, skov og natur i Greenpeace Danmark, siger:

“Rammer vi tipping pointet i Amazonas, taber vi kampen mod klimaforandringerne. Der er akut brug for finansiering af indsatsen for at stoppe skovrydning, og det glæder mig, at Danmark nu melder sig på banen med midler til Amazonas-fonden. Men hvis den danske regering virkelig bekymrer sig for Amazonas, bør næste logiske skridt være, at den dropper sin opbakning til EU-Mercosur-handelsaftalen, som vil føre til øget efterspørgsel efter netop de varer, der er skyld i regnskovsrydning.”

“Det er helt skævt, at midlerne til Amazonas-fonden tages fra Danmarks bistand til verdens fattigste, som skiftende danske regeringer de seneste år har udhulet i en grad, så Danmark reelt ligger et godt stykke under målet i FN om, at verdens rige lande skal give 0,7 procent af deres BNP på udviklingsbistand.”

Kontakt

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 26294938