Miljø- og fødevareministeren har netop meddelt, at Danmark sammen med seks andre EU-lande – og Norge – vil lægge pres på EU-Kommissionen om inden årets udgang at levere en længe ventet handlingsplan for at stoppe den omfattende afskovning, som EU-landene er ansvarlig for.

Jakob Ellemann-Jensen er afsender på et fælles brev fra partnerskabet af lande i den såkaldte Amsterdam-erklæring (Danmark, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Holland og Norge). De syv lande opfordrer til, at EU-Kommissionen fremlægger en køreplan for, hvordan rydningen af verdens skove kan stoppes.

Brevet følger en tilsvarende opfordring for nylig fra EU-parlamentet, der efterlyser lovgivning, som sikrer, at skovrydning fjernes i EU-landenes forsyningskæder.  

Greenpeace er meget positive over, at den danske regering hermed er med til at bringe FN’s verdensmål om at stoppe afskovningen i 2020 højt på den EU-politiske dagsorden.

Kommentar fra Jan Søndergård, politisk rådgiver hos Greenpeace (mobil: 2896 9026):

“Det er meget glædeligt at se den danske regering sætte sig i spidsen for en gruppe af EU-lande, som lægger pres på EU-Kommissionen for hurtigst muligt at fremlægge en køreplan for at stoppe den voldsomme rydning af verdens skove.”

“Der sker en ekstrem rovdrift på skovene fra Sydamerika til Afrika, Asien og Skandinavien, hvilket truer biodiversiteten og samtidig udgør en af de største trusler for klimaet.”

Danmark har tidligere været med til at foreslå mål om, at al skovrydning skal være fjernet fra landbrugets forsyningskæder i EU i 2020. Det forudsætter, at Danmark som storimportør af soja til især svinefoder, der forårsager skovrydning i Sydamerika, hurtigt skal finde mere bæredygtige løsninger i landbruget.

“Vi kommer ikke udenom, at Danmarks massive kødproduktion medfører en høj sojaimport til foder fra især Sydamerika, der skaber store bare pletter i skovlandskaberne. Danmark har verdens højeste produktion af kød per indbygger, og regeringen må i højere grad også kræve, at landbruget gør sig fri for sin store del af skovrydningen. Her vil det være nødvendigt at skære markant ned for kødproduktionen til fordel for plantebaseret mad. Det vil også være rigtig godt for miljøet og bidrage til, at dansk landbrug kan levere sin rimelige og nødvendige del af reduktionen i udslippet af drivhusgasser,” siger Jan Søndergård.

Greenpeace opfordrer til, at EU-handlingsplanen omfatter konkrete initiativer til at fjerne EU’s negative virkninger for skovene og støtter globale indsatser for at beskytte og genoprette dem. Der bør laves ny EU-lovgivning, som sikrer, at hverken produkter, der markedsføres på EU-markedet eller i den finansielle sektor, forårsager miljømæssige og sociale konsekvenser som skovrydning, skovødelæggelse og krænkelse af menneskerettighederne. Endelig er det vigtigt, at planen kommer til at indeholde initiativer til at reducere Europas høje produktion og forbrug af kød- og mejeriprodukter.

Læs evt. mere i dette indlæg (Altinget, d. 25. september) om Greenpeaces opfordringer til miljø- og fødevareministeren.

Fakta og baggrund

  • Landbruget står for over 70 procent af skovrydningen på verdensplan, og husdyravl og store industrielle soja- og palmeolieplantager foranlediger skovrydning i særligt tropiske skove. Ifølge FAO blev der i perioden 2010-2015 årligt fældet 7,6 millioner hektar skov.
  • Danmark producerer og eksporterer knap 32 millioner svin årligt, og køer og grise står alene for 18,9 procent af Danmarks samlede udslip af drivhusgasser.