København/Bruxelles 16.december, 2019 – Det forventes senere i dag, at EU’s rådsmøde (landbrug og fiskeri) vil beslutte at sende en klar besked til EU-Kommissionen om markant at intensivere EU’s indsats for at stoppe afskovningen.

EU har et stort medansvar for den hastige rydning af verdens skove, da EU-landenes høje import af en række fødevarer og afgrøder, der bidrager til skovrydning, står for ikke mindre en 10 procent af den globale skovrydning. 

“Bolden er med dagens rådskonklusioner spillet videre til EU-Kommissionen med en klar besked om hurtigst muligt at foreslå bindende lovgivning, der vil gøre det ulovligt at sælge varer på de europæiske butikshylder, der har forbindelse til skovrydning,” siger Jan Søndergård, politisk konsulent hos Greenpeace i Danmark. 

Hele 80 procent af afskovningen i verden er drevet af landbrugets fremdrift, særligt af produktionen af foder som soja til kylling, svin og okse, der betyder fældning af enorme skovområder.

“Når verden mister store skovområder i for eksempel Brasilien, Argentina og Indonesien skyldes det i høj grad også EU’s store import og forbrug af produkter som soja, kød og palmeolie. Nedfældning af regnskoven er en alvorlig trussel for både biodiversitet og klima. Der er nu et politisk nybrud på vej, der kan bane vej for, at EU omsider begynder at tage det nødvendige store ansvar for beskyttelsen af verdens skove,” siger Jan Søndergård.

Behovet for en EU-handlingsplan for at undgå rydning og ødelæggelse af skove, forårsaget af EU-landenes forbrug af importerede varer, blev allerede identificeret i 2013 med EU’s 7. Miljøhandlingsprogram. Kommissionen har siden lavet flere studier, hvoraf det seneste tydeligt påviser landbrugets høje andel i den globale skovrydning, og at ny lovgivning skal til for at løse problemet. 

Men der skulle gå seks år, før EU Kommissionen endelig fik lavet sin meddelelse – Com(2019) 352 final – med forslag til at styrke EU’s indsats for at beskytte og genoprette verdens skove.

For at blive en succes må sådan et forslag være en del af et et omfattende sæt af foranstaltninger, der stopper afskovningen, hvor der bl.a. skal tages initiativer til at gøre noget ved det ubæredygtige overforbrug og ikke mindst den alt for store produktion af kød- og mejeriprodukter. 

I Danmark har Greenpeace løbende opfordret den tidligere og nuværende regering til at arbejde mere aktivt for, at EU-landene gør en langt større indsats for at beskytte og genoprette skovene i verden. 

Læs bl.a. mere i høringssvaret her.

“Når man tænker på, hvor afhængig det danske landbrug er af den store sojaimport til især at fodre svin, er det prisværdigt, at regeringen her er gået i front og har arbejdet målrettet for, at der i dag sendes et krystalklart signal til Kommissionen om at tage akut handling for, at EU-landene massivt skal mindske deres andel af den globale skovrydning,” siger Jan Søndergård. 

Kontakt

Jan Søndergård, politisk konsulent, Greenpeace. Mobil: 2896 9026

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 2629 4938