København, 17. Juni 2021 – I arkitektlampens forhørslys sidder en forskræmt animeret sojabønne. Det er omdrejningspunktet for skuespiller Mikkel Boe Følsgaards spritnye kortfilm Sojamysteriet, der er produceret i samarbejde med Greenpeace.

Der er tale om en instruktørdebut for den kendte skuespiller fra serier og film som Arvingerne, The Rain, En Kongelig Affære og snart en ny sæson af Borgen. 

Mikkel Boe Følsgaard står bag manuskript, instruktion og skuespil – i samarbejde med et stærkt hold fra branchen bestående af skuespiller-kollegaen Danica Curcic, det internationalt anerkendte animationsfirma Nørlum og Skjald Creative ledet af animationsinstruktør Mikkel Mainz.

Se filmen her

”Jeg er stolt af filmen og håber, at den på en ny måde kan skubbe til debatten om Danmarks kødproduktion og nødvendigheden af, at vi må spise og producere mindre kød for at passe på regnskovene og klimaet. Det er en lille instruktørdebut for mig, og jeg drømmer om at kunne gå den vej også. Jeg kastede mig ind i det i kamikaze-stil, for jeg brænder for sagen, og det har været to måneders intenst arbejde, hvor jeg har fået en anden forståelse for, hvor stor og krævende en holdpræstation det er at lave film,” siger Mikkel Boe Følsgaard.

I kortfilmen bruger han krimigenrens greb i et satirisk livtag med en sejlivet myte om, at det skulle være vegetarernes forbrug af soja, der er skurken bag den voldsomme skovrydning i Brasilien. Derimod er landbrugets produktion af kød den egentlige skurk i sojamysteriet. Virkeligheden er, at 90 procent af den soja, vi importerer til Europa, bruges til at fodre landbrugsdyr. Kun 5 procent bliver brugt i fødevarer til mennesker.

Mikkel Boe Følsgaard håber med filmen at være med til at skabe større offentlig debat om den pris naturen betaler for Danmarks store kødproduktion, og at der ligger store muligheder i at satse på mere plantebaseret mad, så der bliver mere plads til naturen og til CO2-lagrende skove.

“Bare det, at halvdelen af Danmarks areal bliver brugt til foder, er så vildt et fact. Og så er det en meget mærkelig trekant, når vi henter så store mængder sojafoder i Sydamerika, så vi kan opdrætte kvæg og svin i Danmark og sende det videre til Asien. Hele den bevægelse er bare så ødelæggende for skovene og klimaet,” siger Mikkel Boe Følsgaard. 

Med en årlig import på 1,7 millioner tons sojaskrå til at fodre især de omkring 32 millioner danske svin og 120 millioner kyllinger om året, samt en bestand på over en halv million malkekøer, er Danmark det EU-land, der har den største sojaimport per indbygger.

”Danmark har en uansvarlig stor produktion af kød, der går hårdt ud over verdens skove, vores egen natur og klimaet. I stedet for at lave masser af kød, drømmer jeg om, at vi som land kan blive et udstillingsvindue for, hvordan vi kan producere, forbruge og leve på en anden måde, end vi gør i dag. Det ville gøre mig stolt, hvis Danmark kunne blive et samfund i verden, hvor vi prioriterer vild natur, og at vi begynder at dyrke flere plantebaserede fødevarer. For der er brug for at tænke nyt og gøre vilde ting for at bremse klimakrisen. Vi kan måske ikke skrue radikalt ned for kødproduktionen i morgen, men forhåbentlig om 5-10 år. Det drømmer jeg om, at vi kan tale højt om,” lyder det fra Mikkel Boe Følsgaard.

Se kortfilmen og find pressefotos her.

Kontakt

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 2629 4938