Vi ved, at både biler og flyrejser har store CO2-udledninger, og vi ved, at reklamer for netop disse produkter har til hensigt at øge salget.
For første gang sætter Greenpeace nu tal på CO2-udledningen fra netop disse reklamer.
Det gør vi i rapporten “Advertising climate chaos: How much is advertising cars and flights fuelling the climate emergency?”, som er lavet i samarbejde med den britiske tænketank New Weather Institute.
Rapporten estimerer, hvor mange udledninger, der finder sted, alene fordi reklamer for biler og flyrejser får folk til at købe flere biler og flyrejser, end de ellers ville have gjort. Både globalt og i EU.

“Reklamer er et magtfuldt værktøj, fordi de virker. Den her rapport viser, at så længe vi tillader ureguleret reklamering for CO2-tunge produkter, så vil store forurenere bruge dem til at booste deres forretning med store udledninger til følge. Vi forbød tobaksreklamer for at redde liv, og nu er tiden inde til et lignede forbud mod fossile reklamer”, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden (tlf. 28109022).

Ifølge rapporten, medfører bil- og flyselskabers reklamer alene i EU ekstra udledninger af et sted mellem 122 millioner tons CO2e og 41 millioner tons CO2e.

41 millioner tons CO2e svarer sådan cirka til Danmarks samlede udledninger i år 2019 (46 millioner tons).

Hvis reklamerne blev forbudt, ville det altså medføre massive CO2-besparelser.
Netop sådan et forbud arbejder Greenpeace for. Sammen med mere end 30 andre organisationer forsøger vi at samle mindst 1 million underskrifter til et borgerforslag, der skal gøre det forbudt at reklamere for fossile produkter som biler, benzin og flyrejser i hele EU.

Rapportens estimater er netop estimater – men det er de bedst mulige (og ikke mindst de eneste eksisterende) tal for, hvilke ekstra udledninger, reklamerne medfører.Greenpeace har researchet sig frem til alle tilgængelige tal og giver på den baggrund det bedst mulige skøn.
Greenpeace opfordrer samtidig bil- og flybranchen til at offentliggøre deres præcise tal, så der kan udregnes bedre estimater til brug i den voksende offentlige debat om, hvorvidt fossile reklamer skal være lovlige.

Den centrale værdi i rapporten er Return on Advertising Spend (ROAS). ROAS-værdien kvantificerer hvor effektivt en investering i reklamer omsættes til øget forbrug af produktet. Ved at kombinere ROAS-værdierne for bil- og flybranchen med CO2-udledningen forbundet med hhv. biler og flyrejser, kan rapporten kvantificere hvor mange øgede udledninger reklamer bidrager til. Det store spænd i estimaterne skyldes, at de præcise ROAS-værdier ikke er offentligt tilgængelige, hvorfor der er lavet udregninger de forskellige ROAS-værdier, som tidligere forskningsprojekter er kommet frem til.

Læs rapporten og alle hovedtal HER.

Læs om EU-borgerforslaget og alle de involverede organisationer HER.

Ring endelig til mig for spørgsmål til rapporten (tlf. 28251629).
Ring til Mads Flarup Christensen for interview (tlf. 28109022).