Med tre kayaktivister og tre svømmere lagde vi os i vejen for et omlastning af olie mellem to tankskibe 31. marts 2022. Her i front er den norske aktivist Amanda.
Med tre kayaktivister og tre svømmere lagde vi os i vejen for et omlastning af olie mellem to tankskibe 31. marts 2022. Her i front er den norske aktivist Amanda. © Kristian Buus / Greenpeace

Sent mandag aften vedtog EU en delvis embargo mod russisk olie.
Greenpeace har siden krigen brød ud gennemført en lang række aktioner mod russisk olie, der var på vej ind i Europa – og vi har krævet, at EU indførte et fuldt og øjeblikkeligt importforbud.
Alene i Danmark har vi alt syv gange forsøgt at blokere tankskibe på vej gennem dansk farvand med russisk olie.

Her følger vores kommentarer til nyheden fra EU – ring endelig for mere.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden (tlf. 28109022), siger:

“Endelig er et næsten samlet EU klar til at stoppe den massive olieimport fra Rusland, der er Europas største bidrag til Putins overgreb på ukrainerne. Det er dybt skuffende, at Viktor Orban lykkes med at friholde den olie, Rusland sender til Europa gennem rørledninger, men efter måneders Greenpeace-protester mod russisk olie, hilser vi aftalen velkommen.” 


“Nu er det hamrende vigtigt, at de europæiske lande ikke erstatter den russiske olie med olie fra andre tvivlsomme kilder, og blot flytter rundt på den globale oliehandel. Hvis forbuddet skal have maksimal effekt på Putins krig og på klimakrisen, så skal der findes øjeblikkelige reduktioner i vores olieforbrug. Det vil kræve ændringer i den måde, vi transporterer os på, som forbud mod korte flyruter, lavere hastighed på motorvejene og billigere offentlige transport.”

En ny analyse fra Greenpeace viser, at med fem kortsigtede tiltag i transportsektoren kan EU på få måneder komme af med 28 procent af sin import af russisk olie. Olie til en samlet værdi af omkring 150 milliarder kroner.


Kontakt:
Emma Oehlenschläger, presseansvarlig i Greenpeace, tlf. 28251629