København den 22. september – Greenpeace ser med stor glæde, at tre af forligspartierne bag Nordsøaftalen nu melder ud, at de er imod al ny gasjagt i Nordsøen. Med SF, Radikale og Konservatives melding i dag er der lagt ekstra pres på regeringen for at tage den rette beslutning og lukke denne mini-udbudsrunde, før der gives tilladelse til ny gasjagt, og før den endegyldigt skader Danmarks troværdighed som foregangsland på den internationale klimadiplomatiske scene:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark, 26113951:

“Det er kæmpe fedt, at de tre partier fra forligskredsen nu aktivt melder ud, at den nye gasjagt skal stoppes. Det er stærkt og vigtigt, at netop disse tre partier går sammen og lægger yderligere pres på Lars Aagaard. Og det er vigtigt at rose, når partierne bevæger sig på denne måde. Særligt de, der engang mente, at mini-udbudsrunder var en god idé, fortjener anerkendelse for, at de tør skifte holdning, når kravet om stop for alle nye fossile projekter kun er vokset siden Nordsøaftalen.”

“Ved at stille spørgsmålstegn ved om mini-udbudsrunden bør gennemføres eller afvises, tilslutter partierne sig den voksende folkelige modstand mod regeringens planer. En større og større bevægelse i samfundet, der kræver en fossilfri fremtid og at denne nye gasjagt stoppes, før den kommer i gang.“

“Gasjagt eller ej er en politisk beslutning, som regeringen nemt kan tage. Regeringen har fuldt mandat til at stoppe disse vanvittige planer om fossil udvidelse i Nordsøen, men hvis man gerne vil have hele forligskredsen bag Nordsøaftalen med, mangler vi altså nu kun DF. Det bør være muligt at finde en løsning med dette ene parti. Og come on, DF – I må også kunne læse skriften på væggen og anerkende, at der simpelthen ikke er plads til ny gasjagt i CO2-budgettet.”

“Ny gasjagt i Nordsøen er ulovlig, forkert og usolidarisk og vil gøre det umuligt for os troværdigt at arbejde for 1,5 gradersmålet. Den vil også undergrave den tillid og respekt, som Danmark gennem årene har opbygget på den internationale klimadiplomatiske scene som medstifter af BOGA, der som det første globale diplomatiske initiativ aktivt bekæmper – ja, netop ny olie- og gasjagt.”