København den 11. marts 2022 – Mindst 148 olie og gas tankskibe er sejlet fra Rusland, siden Putins militær invaderede Ukraine den 24. februar, dokumenterer Greenpeace i dag ved at bruge en ny tracker service lanceret af organisationen. 69 af de 148 tankskibe har haft en europæisk havn som destination.

Greenpeace’s Russian Oil & Gas Tracker* bruger shipping data til at overvåge fartøjer, der transporterer fossile brændstoffer over hele verden. Dokumentationen af den russiske fragt af fossile brændstoffer kommer i slutningen af en uge, hvor USA og Storbritannien har annonceret markante forbud mod importen af russisk olie og gas for at ramme russiske indtægter og Putins mulighed for at føre krig i Ukraine. Hverken Danmark eller EU har indtil videre fulgt op med et tilsvarende forbud.

“Det enorme antal russiske tankere, der sejler gennem Østersøen og dansk farvand, udstiller ikke alene vores enorme afhængighed af fossile brændsler, men også hvordan vi alle betaler for krigen i Ukraine. I Europa sender vi hver dag over to milliarder kroner til Putins krigsmaskine som betaling for russisk olie. I solidaritet med Ukraine, bliver Danmark og Europa nødt til at stoppe importen af russiske fossile brændsler,” siger Sune Scheller, kampagne- og programchef i Greenpeace.

Importen af russisk olie og gas er allerede et kontroversielt emne. I sidste uge protesterede Greenpeace-aktivister i Frankrig mod et omdirigeret russisk tankskib med gas, der tidligere har forsøgt at lægge til kaj i Storbritannien. Her havde havnepersonalets fagforening nægtet at lodse fartøjet. 

Tankeren NS Champion med russisk råolie driver lige nu målløst rundt i Skagerrrak mellem Skagen og Norge, efter fartøjet blev nægtet ankomst til Orkeyøerne. I Hamborg skrev Greenpeace-aktivister for en uge siden “No coal – No war” på siden af et fartøj med russisk kul.

Den 9. marts krøb olieselskabet Shell til korset og undskyldte for deres fortsatte køb af russisk olie efter massiv kritik.

Størstedelen af EU’s import af fossile brændsler kommer fra Rusland. I 2020 havde EU’s import af energi fra Rusland en værdi på mere end 60 milliarder euro. Gas er ofte fremhævet i debatten, men olien udgør langt størstedelen af værdien.

“Vi opfordrer Europa til øjeblikkeligt at stoppe enhver import af fossile brændsler fra Rusland. Det et magtfuldt værktøj, der kan stække Putins krig og redde de meningsløse og tragiske tab af liv. Vi bliver nødt til at udfase vores brug af fossile brændsler både af hensyn til klimakrisen, men også for at beskytte menneskeheden mod fremtidige konflikter med fossile brændsler som omdrejningspunkt,” siger Sune Scheller.

Kontakt

Sune Scheller, kampagne- og programchef i Greenpeace, 27144257, [email protected]

Noter
*Tanker Trackeren er en fuldt automatiseret Twitter bot i beta version skabt af Greenpeace UK, der søger at overvåge store olie- og gastankere (>= 50,000 dead weight tonnage), der sejler fra russiske olie- og gasterminaler siden Putin invaderede Ukraine den 24. februar. Tweets fra trackeren er sammensat af predefinerede templates koblet sammen AIS (automatic identification system) data.