Haugesund, Norge, den 12. februar 2023 Efter 13 dage i aktion på Shells nye olieplatform, der har kurs mod jagt efter mere olie i Nordsøen, er seks aktivister fra Greenpeace International netop ankommet i Haugesund i Norge.

Undervejs har Shell truet de seks aktivister med op til to års fængsel og anklaget dem for at lave skader for 837.000 kr, og nu har de forladt platformen uden arrestationer.

Fire aktivister bordede den 34.000 ton tunge platform fra gummibåde ud for De Kanariske Øer og to ydereligere aktivister sluttede sig til i Den Engelske Kanal. I løbet af søndagen er protesten fortsat, da aktivister fra Grenpeace Norden stod klar ved ankomsten til Haugesund.

Med i sejlbåden befinder sig også den tidligere chefforhandler for Filippinerne ved FN’s klimatopmøder, Yeb Saño, der nu leder Greenpeace i Sydøstasien.

“Olieselskaber som Shell tjener milliarder på enorme menneskelige lidelser, som deres virksomhed er skyld i. Vi er her for at fortælle, at de må ændre kurs. Vi må stoppe dem i at bore efter mere olie og gas. Når Shell udvinder mere olie, skaber det død og ødelæggelse i verden i form af tyfoner, dødelige hedebølger og tørke, og det går hårdest ud over de mennesker, som har mindst del i klimakrisen,” siger Yeb Saño.

Find fotos og video HER.

© Greenpeace

Med en otte meter lang sejlbåd mødte aktivisterne det enorme fartøj White Marlin, der fragter Shells første bemandede olie- og gasplatform i Nordsøen i 30 år. Afbrænding af al den olie og gas, der kan komme gennem platformen i det såkaldte Penguins-felt, kan give et udslip svarende til 45 millioner ton CO2. Det svarer til, hvad hele Danmark udleder på et år.

Fra toppen af den 125 høje platform (en såkaldte flare boom) foldede de seks aktivister som en sidste hilsen et banner ud med budskabet “Stop drilling. Start paying” med krav om, at Shell skal betale for sit historiske ansvar for klimakrisen. 

“Vi protesterer imod Shell i Nordsøen for, at vi kan få stoppet den hovedløse jagt efter mere olie, der hiver livsgrundlaget væk under mennesker i hele verden. Shell må tage ansvar og betale for de skader og klimaødelæggelser, som selskabet har skabt gennem årtier ved at undergrave klimavidenskaben og fortsætte med at jage mere af den olie, der skal blive i jorden,” siger Ronni Christiansen, Greenpeace-aktivist, der er med i protesten i Haugesund som bådfører.

© Greenpeace

Protesten mod Shell kommer samtidig med, at selskabet for nylig høstede det største overskud på 270 mia. kr. i sin historie

Shells platform, en såkaldt FPSO (floating production, storage and offloading), er planlagt til at udgøre en vital del af selskabets udvidelser i Nordsøen. Det bliver Shells første, nye bemandede platform i Nordsøen i 30 år, og selskabet har indikeret, at udstyret også skal kunne bruges til at åbne for yderligere boreområder i Nordsøen. Ved maksimal ydeevne forventes platformen at kunnne producere 45.000 tønder olie om dagen.

Som et af verdens største olieselskaber har Shell fra 1965 til 2018 været ansvarlig for et CO2-udslip, der svarer til 10 gange mere end udslippet fra Filippinerne. 

Fotos og video kan hentes HER

Kontakt

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvalig, Greenpeace. Mobil: 2629 4938