© Chris Grodotzki / Greenpeace

I en sammenligning af den offentlige transport i 30 europæiske lande og deres hovedstæder indtager Danmark en plads i den dårligste halvdel. Det viser en rapport, som Greenpeace udgiver på torsdag den 4. maj. Landene er bedømt ud fra fire kriterier: Pris, rabatordninger til forskellige sociale grupper – som ældre, studerende, handicappede og arbejdsløse – billetsystemets simpelhed, samt moms på billetterne.

På de tre første parametre dumper Danmark med et brag. Billetterne ligger i den dyreste ende, der er kun få rabatter at hente for enkelte grupper med lavere indkomst, og så har vi desuden et af Europas mest komplicerede billetsystemer. For eksempel er Sjællands godt 7000 kvadratkilometer delt ind i 211 forskellige zoner, som ikke har et samlet billetsystem. Kun momsen trækker os op, så vi ender på en 16. plads, da vi herhjemme sammen med Storbritannien er de eneste, der ikke lægger moms på offentlig transport. 

København er helt i bund

Endnu værre står det til, hvis vi kigger på hovedstæderne. Her ligger København helt nede på en 24. plads. Selv når der justeres for det generelle prisniveau ligger prisen for et månedskort her over gennemsnittet, mens København ligger helt i bund, når det gælder rabatordninger til lavindkomstgrupper. Kun pensionister kan få billetter til under halv pris, mens studerende får sølle 10 procent, og dermed får de studerende i Danmark den anden laveste studierabat af alle. Kun Berlin ligger med 5 procent studierabat dårligere placeret, mens alle øvrige lande har en rabat på mindst 25 procent.

Godt for privatøkonomien og for klimaet

Hvis vi giver bedre vilkår for at benytte offentlig transport, er det til gavn for både klimaet og den enkeltes pengepung. Næst efter boligen er transport den største udgift i en europæisk husholdning, mens den står for 25 procent af hele EU’s udledning af drivhusgasser og knap 70 procent af EU’s forbrug af olie. I bestræbelserne på at reducere vores CO2 udledning, er det derfor essentielt, at vi skaber incitamenter for at skifte fra fly og bil til offentlig transport. Så det er bare om at komme i gang med at gøre det lettere og billigere.

Klimabilletter

Greenpeace opfordrer derfor at alle EU-landene til at indføre “klimabilletter”, som er billige månedskort, der gælder til alle former for offentlig transport i et land eller en region. Og der er flere steder, vi kan hente inspiration, for nogle lande er allerede i gang. I mandags lancerede Tyskland og Ungarn begge nationale “klimabilletter”. De følger efter Østrig, som tidligere har implementeret deres udgave og Spanien, som eksperimenterer med gratis tog. Andre lande har også gjort forsøg med gratis transport heriblandt Danmark, hvor vi jo i sommeren 2020 og 2021 udbød gratis færgetransport til de mindre øer for passagerer uden bil. Men herhjemme er forsøget ikke blevet gentaget eller overført til andre steder. Til gengæld har vi med vores dårlige placering nu gode muligheder for at bevæge os op ad ranglisten, hvis bare der er politisk vilje. 

For kommentarer fra Greenpeace Danmark:

Helene Hagel, Klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark, 26113951: 

For kommentarer på den europæiske del af rapporten:

Luisa Colasimone, talsperson, Greenpeace kampagnen “Mobilitet for alle”, [email protected], +351 910 678 050

Herwig Schuster, transportekspert, Greenpeace kampagnen “Mobilitet for alle”, [email protected], +43 664 4319214

Læse hele rapporten HER:

Læs den internationale pressemeddelelse HER.

Læs Greenpeace’s vision om klimabilletter.