Regeringen er med et flertal i Folketinget nået til enighed om en ny klimalov, der sætter rammerne for den danske klimaindsats. Aftalen er begyndelsen på den nødvendige grønne omstilling, der skal sikre markante, nationale drivhusgasreduktioner frem mod et klimaneutralt samfund. Her følger kommentarerne fra Greenpeace.

Generalsekretær Mads Flarup Christensen (28 10 90 22), Greenpeace Norden, siger:
“Klimaloven ser ud at have international klasse. Danmark sætter kurs mod rent faktisk at levere på Paris-aftalen, hvilket både er bemærkelsesværdigt og strengt nødvendigt.”

“Klimalovens historisk stærke mål om mindst 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 afkræver respekt og er en afgørende forudsætning for, at klimahandlingsplanen, der skal lægges på ryggen af loven her pinedød skal proppes med benhårde virkemidler.”

“Regeringen har med et bredt flertal leveret på et uhørt tydeligt folkeligt mandat og sat rammerne for det, der må og skal blive en gennemgribende grøn omstilling af Danmark.”

“Kreativ bogføring som CO2-kreditter og kvote-annulleringer, der ikke sikrer tilstrækkelige og hurtige reduktioner, skal køres helt ud på et sidespor, og her er vi spændte på, om loven rent faktisk leverer den garanti.”

“Vi kniber os i armen, efter vi i samlet grøn flok i januar sikrede tilslutning til borgerforslaget på et par uger, sidenhen fik vi et klimavalg, og nu nagles 70%-målet så fast i en ny dansk klimalov. Næste år bliver mindst lige så afgørende, for nu skal et historisk stærkt klimamål, et folkeligt krav og en politisk velvilje manifesteres i en egentlig omstilling af vores samfund.”

Tarjei Haaland, klima- og energirådgiver, Greenpeace i Danmark (28 10 90 53) – siger:
“Vi skal se reelle og betydelige reduktioner i alle sektorer, og især landbruget og transportsektoren, der i alt for lang tid har kørt på frihjul, må omstille sig. Danmarks voldsomme kødproduktion må reduceres og omlægges, så der bliver mere plads til natur og skov. Der skal for alvor fart i omstillingen til elbiler, den kollektive transport skal styrkes, og indførsel af afgifter på flyrejser og fossilt flybrændstof skal medfinansiere alternative transportformer.”

“Klimahandlingsplanen skal lægges af de politikere, der med klimavidenskabens klare budskab i ryggen, tør tage de nødvendige beslutninger uden at gå i brechen for evig vækst, bruge dårlige undskyldninger om afgifter eller ubegrundet frygt for, at det ikke får en klimaeffekt at omstille vores landbrug eller stoppe ny oliejagt i Nordsøen.”