Mongstad, Norge – På 14. time forhindrer fire Greenpeace-aktivister fra Norge Sverige og Finland fortsat kemikalieskibet Bothnia i at loade op til 9.000 ton giftigt oliespildevand fra den norske olieindustri, som skal sejles til Danmark og udledes i Agersø Sund

Klokken 20:30 i aftes indledte Greenpeace i Norge sin fredelige protestaktion. Ved hjælp af tre kraftige magneter med en trækstyrke på hver 500 kg fastgjorde aktivisterne den lille Greenpeace-sejlbåd, Tanker Tracker, til tankskibet. 

Aktivisterne har sovet på skift i nat ombord på Tanker Tracker og har hver fået et par timers søvn. Alle er her til morgen ved godt mod og klar på at fortsætte kampen for at stoppe den norske spildevandseksport.

Klima- og miljøpolitisk rådgiver i Greenpeace Danmark, Helene Hagel, siger: 

“Modige aktivister har nu i mere end 13 timer blokeret for at tankskibet Bothnia ved RGS Nordics terminal i Mongstad, Norge, har kunnet loade sin planlagte last af giftigt oliespildevand. Tankskibet kan transportere op til 9000 tons oliespildevand, men i stedet for som planlagt nu at være på vej til at tage livet endnu mere af det danske hav med PFOS, tungmetaller, tjærestoffer og andre hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer har aktivisterne altså nu stoppet skibets påfyldning.”

Og fortsætter: “Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at det skal være fire unge mennesker i en lille sejlbåd, der forsøger at stoppe eksporten af giftigt olieaffald fra Norge. Det burde være Magnus Heunicke, der gør alt hvad han kan, for at stoppe det her. Den opfordring er hermed givet videre.” 

Oliespildevandet stammer primært fra den statsejede oliegigant Equinor – det tidligere Statoil – og i aftes malede aktivisterne budskabet “Equitox” på kemikalietankeren, mens svømmere holdt bannere med budskaberne “Equinor = giftig”, og “Norsk olje = miljøgift”. På Tanker Tracker er der også fæstnet bannere med teksten “Norsk oljeavfall dreper danske havområder” og “Equinors oljeavfall dreper danske havområder”.

Politiet har ifølge norske NRK forladt stedet, da de betegner aktionen som fredelig uden fare for hverken liv eller sikkerhed. 

SLUT

Foto og Video:

Der kommer løbende billedmateriale fra aktionen ind HER 

Materialet kan bruges frit, blot det krediteres.

Kontakt:

Talsperson for aktionen i Norge:

Tale Hammerø Ellingvåg, politisk rådgiver, Greenpeace Norge

Tlf.: +47 92440683, mail: [email protected] 

For danske kommentarer:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark

Tlf.: +45 26113951, mail: [email protected] 

For mere information:

Rikke Agerbæk, Presseansvarlig, Greenpeace Danmark

Tlf: +45 24214530, mail: [email protected]

Baggrund:

  • Der bliver årligt eksporteret 100-150.000 ton giftigt oliespildevand fra Norge til Danmark. Langt størstedelen stammer fra Equinors olieproduktion.
  • Oliespildevandet indeholder en række miljøskadelige stoffer. Blandt andet arsen, kviksølv, kobber, barium, tjærestoffer og PFOS. 
  • I april sagde den danske miljøminister, Magnus Heunicke, at han ikke vil give flere nye tilladelser til at importere norsk oliespildevand. Lige nu eksisterer der fem tilladelser, som lyder på i alt 611.000 ton spildevand. Den sidste tilladelse udløber om 2,5 år.
  • Langt det meste oliespildevand kommer fra den statsejede oliegigant Equinor – det tidligere Statoil – som sidste år tredoblede sit milliardoverskud.
  • Rensningsanlægget RGS Nordic fordoblede i 2016 sin kapacitet i Stigsnæs og etablerede samtidig en modtagecentral i Mongstad nord for Bergen. Herfra sejles oliespildevandet til Danmark, hvor det fortyndes og renses delvist inden det ledes gennem et udløbsrør ud i Agersø Sund.
  • De lokale fiskere og beboere omkring Agersø Sund har i årevis protesteret mod udledningen af giftstofferne i det i forvejen sårbare farvand. Midt i maj arrangerede Greenpeace i Danmark sammen med de lokale foreninger Rent havmiljø NU! og Storebælts Småbådsklub en demonstration i vandet og på stranden ud for RGS Nordic. Her samledes omkring 60 både og 150-200 mennesker på land for at begræde alt det, Agersø Sund, lokalbefolkningen og fiskerne gennem årene har mistet og for at stille krav til miljøminister Magnus Heunicke og den norske olieindustri om at stoppe svineriet nu.