I dag er 19 globale tøjmærker og deres indsats for at rense ud i brugen af kemikalier blevet ranglistet. Desværre er det kun Inditex (ejere af Zara), H&M samt Benetton, der er godt på vej mod at eliminere de værste kemikalier fra deres produkter inden 2020, sådan som de har lovet.

Derfor får de betegnelsen “Avant-Garde”. Anderledes skidt står det til hos de resterende 16 mærker, især hos Victoria’s Secret, Esprit, Nike og LiNing.

”Det er godt gået af H&M, Zara and Benetton, der nu viser vejen frem og faktisk er med til at sætte helt nye standarder for kemikaliefri mode,” siger Kirsten Brodde, projektleder for kampagnen Detox My Fashion, hos Greenpeace i Tyskland. “På den måde er virksomhederne med til at bevise, at det er muligt at rydde op i modeverdenens brug af kemikalier, uanset om man er lille producent eller mode-mastodont”

Det er tredje gang, at Greenpeace ranglister mode-mærkerne som led i den større kampagne Detox my Fashion. Kampagnen sætter fokus på et akut behov for at komme modebranchens brug af kemi til livs og dermed løse alvorlige problemer med vandforurening i f.eks. Kina. I årtier er giftige stoffer endt i miljøet og i sidste ende som et sundheds-problem for de mennesker, der er bosat nær eksempelvis store tekstil-fabrikker i Kina.

“Med undtagelse af de tre frontløbere, så viser vores rangliste desværre, at der langt fra bliver gjort nok i modeverdenen for at vriste sig fri af kemikalierne, selvom det er muligt. 16 ud af 19 mærker har problemer med gennemsigtighed og gør slet ikke nok for at udfase kemikalier fra deres produktion. Med under tre år til at møde deres deadline, skal de til at få fart på nu,” siger Brodde.

Detox-ranglisten måler, hvor godt virksomhederne har levet op til en række kriterier såsom eliminering af skadelige kemikalier i produktionen samt slutproduktet. Virksomhederne måles desuden på graden af gennemsigtighed i forhold til information om forurening samt brug af leverandører.

Greenpeace arbejder for, at modeindustrien udfaser brugen af de mest skadelige kemikalier fuldt ud inden 2020. Mere end 70 modemærker og leverandører verden over har indtil nu sagt ja til at nå den deadline. Samlet set står de for mere end 15 percent af den globale tekstilproduktion.