Statens retssag mod Greenpeace for fire fredelige protester mod russisk olie tilbage i marts 2022 fortsatte i dag ved Retten i Svendborg. Anklagemyndigheden krævede i sin procedure, at bødestraffen sættes til 500.000 kroner, hvilket er et kæmpe spring i praksis i forhold til tidligere og dermed gør sagen principiel. Greenpeace kræver frifindelse. Dommen afsiges tirsdag den 3. september kl 13.

Greenpeaces kampagnechef, Sune Scheller, deltog selv i tre af de fredelige protester, der er indgår i retssagen. Her ligger han i vandet foran olietankeren SCF Baltica ved aktionen den 19. marts 2022. På banneret står der “Oil Fuels War”. © Will Rose / Greenpeace

Ved dagens retsmøde skulle både forsvarer og anklager fremlægge deres procedurer i sagen.  Her kom det frem at anklagemyndigheden ønsker at mangedoble den normale bødestraf for overtrædelser af søfartsloven på 20.000 kroner.

Kampagnechef i Greenpeace Danmark, Sune Scheller:

“At kræve en bødestraf på en halv million for den her slags sager er chokerende og fuldstændigt ude af proportioner. Det er et angreb på retten til fredelig protest, og det gør det til en principiel sag for Greenpeace. Ved at kræve en bøde af den kaliber, går man ind og piller ved hele vores eksistensgrundlag.”

“Vi er helt indforstået med, at sejladsen kortvarigt og minimalt blev besværliggjort, men det er noget ganske andet end, at sikkerheden skulle være blevet sat over styr. Der var på intet tidspunkt fare for tankskibene eller fare for skade på liv eller helbred under de fredelige protester mod den russiske olie, hvilket jo også er blevet bekræftet i flere vidneudsagn under sagen. Vores aktioner var nøje planlagt, og vi har altid sikkerheden som vores førsteprioritet.”

“Anklageren argumenterede i retten for, at vores fredelige protester juridisk bør sidestille med principperne for, hvordan både indsmugling af narko og dyremishandling straffes. Det er jo helt grotesk, at anklageren slet ikke skelner mellem grov kriminalitet og en fredelig protest mod Putins krig i Ukraine. Danmark er bundet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 og 11, der netop beskytter retten til fredelig protest, og vi sætter naturligvis vores lid til, at domstolen lægger vægt på det i sin dom på tirsdag.”

Sagen kort

I marts 2022, få uger efter russiske bomber for første gang faldt over Ukraine, valgte Greenpeace Danmark i sympati med den ukrainske befolkning, at udføre en række fredelige blokader af olietankere for at gøre opmærksom på Danmarks import af russisk olie og medfinansiering af Putins krigsmaskine. Søfartsstyrelsen valgte herefter at politianmelde aktionerne – ingen af de involverede tankskibe har indgivet nogen anmeldelser – og fire af dem er nu prøvet ved byretten, hvor der falder dom på tirsdag.

Der er tale om aktionerne den 18., 19., 25. og 31. marts 2022. De tre første forhold handler om, at vi ved hjælp af svømmere, kajakker og i et enkelt tilfælde også det mindre sejlskib Tanker Tracker forsøgte at lægge os i vejen for flere gigantiske russiske olietankere, der passerede forbi i farvandet syd for Langeland på deres vej fra en russisk oliehavn, op gennem Storebælt og op forbi Skagen.

Med den fjerde aktion forsøgte aktivister at forhindre en omlastning af russisk olie mellem to tankskibe i Ålbæk Bugt lige sydøst for Skagen. Med kajakker, svømmere og små gummibåde lykkedes det her aktivisterne at blokere omlastningen af olie i mere end 24 timer, før politiet greb ind. Aktionen var medvirkende til at sætte spot på Danmarks medvirken til den russiske olieeksport, der fortsat medfinansierer den russiske krigsmaskine, og som i dag foregår ved hjælp af den såkaldte skyggeflåde af gamle rustne olietankere med tvivlsomme forsikringer, og udgør en endnu større miljøtrussel for de danske kyster end nogensinde.