Danmarks havmiljø er i krise, og især landbrugets udledning af kvælstof skaber iltsvind og fiskedød. En film og nyt undervisningsmateriale fra Greenpeace fører elever i folkeskolen og gymnasier under havoverfladen.

De danske kyster er noget særligt. Rå naturstrande, dybblåt hav og et levende lokalt fiskeri er billeder, der står stærkt i vores selvfortælling.

I de blå oceaner er der en magisk verden, som vi hører til og er afhængige af. Og havet er afhængig af os. At vi passer på det.

Men dykker man under havoverfladen langs Danmarks kyster, er livet mange steder døende. Her ligger et tykt lag af slimede alger og mudder på bunden. Ålegræsset, der er en livsvigtig “børnehave” for mange fiskearter, er pist væk, og meget af havets liv er blevet kvalt af for meget kvælstof.

Kvælstof fra landbruget skaber iltsvind og fiskedød

Men hvorfor har de kystnære havområder det så skidt? Svarene kommer inde fra land.

Når landmændene gøder markerne, siver en stor del af kvælstoffet fra gødningen ud via dræn, vandløb og åer og ender i til sidst i havet. Landbruget står for 70 procent af kvælstofforureningen fra land, der skaber iltsvind og fiskedød i danske kystområder.

Havbunden er i store områder omdannet til en ørken under vandet.

Se filmen her:

Skræddersyet undervisningspakke: film, materiale og opgaver

Havnaturen er i nødtilstand og har brug for vores hjælp inde fra land. Fra dig og mig, og især politikerne. For vi kan og skal handle på dette S.O.S og komme til undsætning. 

Første skridt er, at vi lærer havet bedre at kende. 

Derfor udgiver Greenpeace nu en skræddersyet undervisningspakke. Materialet er rettet til folkeskolens ældste klasser og gymnasier. Det giver eleverne – og forhåbentlig også deres lærere – en fascinerende og lærerig rejse under havoverfladen. 

Målet er at skabe inspiration og tilbyde lærere et opgavesæt, der giver eleverne både teoretisk viden om havmiljøet og praktisk læring. 

Er du lærer, får du her en undervisningspakke og hjælp til at skabe et guidet opgaveforløb, hvor eleverne går fra teksten og ud i felten for selv at opdage og undersøge.

Undervisningspakken indeholder: 

  • Undervisningsmaterialet til filmen Ørken under vandet kan du finde HERHer kan eleverne blive klogere på, hvad iltsvind, “liglagen” og ålegræs er. Hvordan trues havmiljøet af forurening med kvælstof, hvor kommer kvælstoffet fra, og hvordan hænger kredsløbet af næringsstoffer sammen? Hvordan er Danmark endt i denne krise for havmiljøet, og hvordan genopretter vi livet under vand?
  • Filmen Ørken under vandet, som du finder på Youtube eller Filmstriben
Død havbund og "liglagen" i Sydfynske Øhav
“Liglagen” er det uhyggelige fænomen, hvor så godt som al liv på bunden er ophørt, hvilket landbrugets udledning af kvælstof bærer en stor del af skylden for. Her dokumenterer Greenpeace havets tilstand i Sydfynske Øhav, der har været hårdt ramt af iltsvind og liglagen. © Greenpeace

Materialet kan også bruges som afsæt til temaer i samfundsfag om naturen, landbruget og politik. Det rejser spørgsmålet: Hvordan kan vi som samfund beskytte vores fælles natur og sikre, at vi fremover kan opleve et rigt og levende hav? Og hvordan kan vi skabe fremtidens grønne landbrug?

Vi håber, at dokumentarfilmen og det nye materiale kan give inspiration til en lærerig rejse under vandet!