I Hanstholm Kunstbygning hænger en havfrue. Hun er formet i hønsenet og fyldt op med plastik.

Plastikken har jeg fundet på stranden. Det tog mig ikke mange dage at fylde hendes mave op med affald,” fortæller kunstneren bag værket, Hanne Nordentoft.

Havfruen hænger i halen fra loftet. Plastikken vælter ud af den opsprættede mave. Her ved ferniseringen på udstillingen Havvæsener i Hanstholm Kunstbygning.

Hanne er lærer, men frustrationen over de store mængder affald, der dagligt skyller ind på Thys vidtstrakte, smukke strande, fik hende til at tage springet til også at blive kunstner og hverdagsaktivist.

Hendes engagement startede for to år siden, hvor hun sammen med sin daværende kollega, Didde Krabbe Johannesen, skrev en opfordring til naboer, venner og kollegaer om at komme i gang ved symaskinerne og sy for Thy.

Sy for Thy

Vores smukke strande taler deres tydelige sprog – plastikforureningen i havene er massiv og noget må gøres! Flere lande har allerede taget en række initiativer i den forbindelse, og nu følger Thy trop. Vi vil plastikposerne til livs!” Skrev Hanne og Didde i deres opfordring.

De to kvinder lavede en aftale med lokale købmænd om at tilbyde deres kunder gratis hjemmesyede stofposer, lavet af genbrugsstof, som alternativ til plastikposer. Poserne kunne kunderne tage med hjem og bruge igen og igen, eller de kunne levere dem tilbage i butikken, så nye kunder også kunne få glæde af dem.

De oprettede Facebook-gruppen Sy for Thy, som hurtigt fik mange grønne venner. Gamle dynebetræk, kjoler og gardiner blev forvandlet til smukke stofposer. Da Hanne og Didde få dage inden release-dagen talte efter, havde de modtaget 946 stofposer, syet af frivillige fra hele Danmark.

De farvestrålende stofposer er syet af genbrugsstof af frivillige.

Vi var målløse, vi var glade, stolte og taknemmelige. Vi kunne slet ikke få armene ned. Velvilligheden var enorm, og vi vidste, vi havde fat i noget rigtigt”, fortæller Hanne.

Fra stofposerne blev sluppet løs i Menu i Vorupør og Fakta i Hanstholm, til de var blevet revet væk, gik der kun få dage.

Successen gav blod på tanden. Hanne og Didde arrangerede “drop in”-syaften på den lokale skole, hvor de begge arbejdede, og opfordrede igen Sy for Thy-gruppen til at sy løs. Endnu en gang kunne lokale butikker udstyres med gratis stofposer.

Havvæsener kvæles i plastik

Hanne bruger både symaskinen og kunst til at bekæmpe plastikforurening.

Stofposerne har også fundet vej til Hanstholm Kunstbygning, hvor Hanne i september var kurator og kunstner på en udstilling med titlen “Havvæsener”.

Havfruen er et mytologisk væsen. Et havmenneske, der symboliserer menneskets forbindelse med havet. Min havfrue hænger i halen fra loftet. Maven er sprættet op, og det vælter ud med plastik. Under hende er en fiskekasse, hvor hendes døde ufødte barn ligger, viklet ind i plastik. Det døde barn skal symbolisere os, menneskeheden, og de frygtelige konsekvenser vores handlinger kan få for os selv,” fortæller Hanne om sit værk.

50 hjemmesyede stofposer indgik som en del af installationen under et skilt med teksten: “Værsgo’ tag en stofpose og lad vær’ at købe plastikposen“.

Kunst sætter nye tanker i gang og er en spændende måde at fortælle historier på. Kunstbygningen er et sted, hvor der kommer mange mennesker, og vores udstilling er blevet taget rigtig godt imod,” fortæller Hanne.

Havvæsener har været den mest besøgte udstilling i Hanstholm Kunstbygning de seneste år, og har også vakt interesse uden for Thy. Hannes havfrue skal senere på året videre til en udstilling i Tyskland.

 

Vil du også være med til at løse plastikproblemet?

Er du blevet inspireret af Hannes historie, og har fået lyst til selv at starte et initiativ op for at bekæmpe plastikforurening? Her er Hannes tips til, hvordan du kommer i gang:

  • Find en eller flere, der har lyst til at gå sammen med dig om din gode idé – det er sjovere, når man er flere, og man holder hinanden til ilden.
  • Brug de sociale medier til at skabe opmærksomhed og få flere med. I kan fx oprette en Facebook-gruppe i stil med Sy for Thy.
  • Skab noget socialt omkring ideen, fx en “drop in”-syaften med kage og kaffe.
  • Lav aftaler med lokale købmænd om at udlevere poserne i deres butikker.
  • Vær selv et godt eksempel, vis vejen og tal med andre om udfordringen.
  • Læg pres på butikker, politikere og mest af alt: Skab forandringen hjemme hos dig selv.

“Sy for Thy”, “Plastic Nej Tak” og på ægte nordjysk “Red Æ Haw” er nogle af de budskaber, der pryder de smukke stofposer.