Jordens biodiversitet gør det muligt for os mennesker at trives, men mangfoldigheden af arter er truet overalt på planeten. 

Ofte vender vi det indre blik mod eksotiske regnskove eller koralrev, når vi tænker på truede arter, men i Europa – og i Danmark – oplever vi også en masseudryddelse af natur, dyr og planter i en alarmerende hastighed. Det skyldes hovedsageligt ødelæggelsen af deres levesteder, forurening og klimaforandringer – alt sammen menneskelige aktiviteter.

Det europæiske kontinent består af en stor mangfoldighed af landskaber og levesteder og et væld af floraer og faunaer. Fra de tørre middelhavsområder i syd til den arktiske tundra i Norden. Samtidig er de europæiske landskaber meget fragmenterede, og op til 80 % af jorden i Europa bruges til beboelse, industri, landbrug, fiskeri, skovbrug og infrastruktur. Mange arter er derfor påvirkede af mangel på plads, overudnyttelse og forurening af jorden og vandet.

Tryk på billederne nedenunder og læs om nogle af de arter, der lige nu er så pressede i Europa, at deres overlevelse kræver politisk handling. 

Biodiversitet er det samspil af liv, som findes på land og i vand; fra de mindste organismer som svampe, bakterier og planter til de største pattedyr. Alle levende organismer lever i komplekse økosystemer, og derfor kan udryddelsen af enkelte arter have fatale konsekvenser for store, dynamiske systemer. 

Vi har ikke råd til at miste biodiversiteten, for den er fundamentet for rige økosystemer og for menneskeliv. Sunde og robuste økosystemer sikrer os ren luft, frisk vand, god jord og bestøvning af afgrøderne. De hjælper os med at mindske konsekvenserne af klimakrisen og de ekstreme vejrfænomener og naturkatastrofer, der følger med.