Aktivister fra Greenpeace Danmark er netop, onsdag morgen, gået i stor aktion på Aarhus Havn i protest mod Danish Crowns greenwashing af klimaskadeligt kød, der har medansvar for den omfattende rydning og afbrænding af Sydamerikas skove.

Foto: Will Rose/Greenpeace

De i alt 23 Greenpeace-aktivister, der herudover kommer fra Sverige, Tyskland og Polen, lukker nu med en blokade Danmarks største foderfabrik, hvorfra importeret soja fra særligt Sydamerika dagligt køres ud med lastbiler til foder til de millioner danske svin, der ender som Danish Crowns koteletter, fars og pølser i kølediske. 

Aktivisterne har lavet blokader for lastbiltransporten ved at lænke sig fast til barrikader af træstammer, der er dekoreret som salami for at synliggøre sammenhængen mellem skovødelæggelsen i Sydamerika og foderet til de mange millioner svin i den danske slagterigigants produktion.

“Danish Crown må omgående stoppe med at greenwashe klimaskadeligt kød og trække sin vildledende markedsføring tilbage. Virkeligheden er, at Danish Crown fodrer klimakrisen og er medansvarlig for rydning af skove i Sydamerika med sin store produktion af svin, opfedet med skovrydningssoja. Vores tålmodighed med deres klimaløgne er slut, derfor har vi  blokeret fabrikken,” siger Greenpeace-aktivist Nicoline Hagen. 

Greenpeace Danmark anklager i en klage til Forbrugerombudsmanden Danish Crown – en af verdens største eksportører af svinekød – for at vildlede forbrugerne til at tro, at selskabets kød har særlige klimafordele uden at kunne dokumentere sine påstande. Dermed overtræder Danish Crown markedsføringsloven, og Greenpeace kræver, at kampagnen stoppes omgående.

Danish Crown står med 70 procent af svineslagtningerne (2020) for størstedelen af Danmarks enorme svinekødsproduktion, som er med til at gøre os til EU-landet med den største import af sojafoder per indbygger. I Sydamerika, hvor over 80 procent af sojafoderet kommer fra, er soja en hoveddrivkraft bag rydningen af skov. 

“Mens Amazonas og andre af Sydamerikas uerstattelige skove hærges af rekordstore, påsatte brande, og oprindelige folks liv trues, fortsætter Danish Crown med at producere millioner af svin fodret med soja, der presser skovene og klimaet til kanten. Danish Crown slagter Sydamerikas skove, mens de forsøger at narre forbrugerne til at tro, at deres kød er en del af klimaløsningen. Det er uærligt og uansvarligt, og forsinker den nødvendige omstilling til mindre kød og meget mere plantebaseret mad,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace.

Coop har afvist at føre produkter med “Klimakontrolleret Gris”-mærket, og efter Greenpeace-klagen til Forbrugerombudsmanden har yderligere Aldi og Lidl besluttet at droppe Danish Crowns kød med mærket i deres butikker. Forbrugerombudsmanden har efterfølgende oversendt klagen til Fødevarestyrelsen, mens Danish Crown fortsat nægter  at trække sin kampagne tilbage. Greenpeace går derfor nu i aktion med krav om, at Danish Crown omgående stopper den vildledende markedsføring af “Klimakontrolleret Gris”.

”Vi står midt i en klimanødsituation, og tiden er løbet ud for business as usual. Det er ikke en gangbar løsning, at dansk landbrug skal være kødfabrik for resten af verden, som Danish Crown ønsker at bilde os ind. Det kræver meget plads at producere kød, som fortrænger skov og natur, både i Danmark og ikke mindst i Sydamerika. Den eneste ansvarlige vej frem er at sænke antallet af svin og køer markant, udfase sojaimporten hurtigst muligt og sætte turbo på omstillingen til plantebaserede fødevarer,” siger Kristine Clement.  

Udover Greenpeace-klagen har Klimabevægelsen, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening stævnet Danish Crown for kampagnen.

Danish Crowns greenwashing af svinekød

  • Ingen dokumentation for klimafordele ved Danish Crowns kød. Danish Crown kan ikke dokumentere, at svinekødet med “Klimakontrolleret Gris”-mærket skulle belaste klimaet mindre end svinekød fra andre producenter. 
  • Klimabelastning fra skovrydning og arealanvendelse regnes ikke med. Forbrugerne får at vide, på mærkerne og i Danish Crowns markedsføring, at svinekødets klimaaftryk er reduceret med 25 procent siden 2005 – helt uden at medregne det store klimaaftryk fra ændringer i arealanvendelse, når der ryddes skov for at udvide landbrugsarealer til at dyrke sojafoder. Eksperter anslår, at ændringer i arealanvendelse udgør omkring 50 procent af fødevarers klimaaftryk.
  • Danish Crown erkender, at de ikke ved, hvor sojaen kommer fra. Danish Crown hævder, at de arbejder for “ansvarlig soja” med bl.a. de såkaldte RTRS-kreditter (Round Table on Responsible Soy), men kreditterne garanterer ikke skovrydningsfri soja, og Danish Crown indrømmer da også selv, at de kan ikke dokumentere, at sojaen til deres svin ikke er forbundet med skovrydning. Bl.a. i dette interview i Information sidste år.
    Og på koncernens egen hjemmeside skriver de: “Desværre er det i dag ikke muligt at få dokumentation fra alle disse områder om, at sojaen med sikkerhed er produceret uden risiko for afskovning.”
     
  • Kritiseret kampagne på vej ud i verden. “Klimakontrolleret Gris” er Danish Crowns største reklamekampagne nogensinde. Selskabet har oplyst til Greenpeace, at dets næste skridt er også at indføre den kritiserede mærkningsordning i Tyskland, Sverige og Polen.

Danmarks kødproduktion og sojaimporten

  • Danmark er en af verdens største producenter af kød per indbygger, hvilket kræver omkring halvdelen af Danmarks areal til at dyrke foder – og en stor import af soja, der beslaglægger områder uden for landets grænser på størrelse med Sjælland, Falster og Langeland tilsammen.
  • Danmarks import på 1,7 mio. tons sojaskrå står for et klimaaftryk på 6,2 millioner tons CO2 om året. Over 80 procent af sojaskråen importeres fra Sydamerika, primært Brasilien og Argentina. 56 procent af sojaen bruges til svinefoder. 

Skovbrandene og rydningen af Amazonas og andre vigtige skovområder i Sydamerika er igen eskaleret i 2021, hvilket sker for især at gøre plads til mere landbrug og dyrkning af soja.