Greenpeace-skibet Rainbow Warrior har været i aktion i Den Engelske Kanal for at protestere imod et tankskib lastet med fiskeolie fra Vestafrika, der blandt andet skal bruges som foder til Danmarks industrielle opdræt af fisk. 

Rainbow Warrior sejlede tæt op ved tankskibet Key Sund, hvor aktivister holdte et stort banner i protest mod BioMar og andre store selskabers uetiske og ubæredygtige import af fiskeolie: “Cargill, Mowi, Skretting, BioMar: Was this fish oil stolen for you?”, lyder budskabet.

Trækker liv ud af havområder og frarøver lokale fiskere levebrødet

Samtidig blev indtalte beskeder fra lokale fiskersamfund afspillet til olietankeren fra et lydanlæg. Lokale repræsentanter beskylder de vestlige fiskeopdræt-selskaber for at stjæle deres fisk, arbejdspladser og true deres fødevaresikkerhed, men har på grund af corona ikke haft mulighed for at deltage i protesten ombord på Rainbow Warrior.

“Det her er “big business”, der trækker livet ud af vores havområder og frarøver lokale fiskersamfund deres levebrød. Videnskaben viser klart, at det snart vil være for sent, og de må stoppe nu,” siger Aliou Ba, havkampagne-leder for Greenpeace Afrika.

Hvert år fanges mere end en halv million tons fisk ud for Vestafrika, der bliver lavet til fiskemel og -olie, der bruges i foderproduktionen til opdrætsfisk, husdyr og kæledyr i Asien og Europa, ifølge en rapport fra Greenpeace Afrika og Changing Markets. Denne mængde fisk er mad nok til 33 millioner mennesker i en region udsat for store usikkerheder i fødevareforsyningen, og hvor priserne på fisk er steget voldsomt samtidig med fiskebestande er faldet, viser den samme rapport. 

Friske tal indikerer, at alene fra Mauritanien er eksporten af fiskemel til EU steget med 16 procent i 2020, og eksporten af fiskeolie er steget med 6 procent i samme periode.

BioMar må stoppe ubæredygtig import af fiskeolie til at fodre danske fisk

BioMar er med sin import af fiskeolie med til at forsyne dansk opdræt af ørred, laks og ål og andre arter. Greenpeace kræver, at BioMar og de øvrige selskaber stopper den ubæredygtige import, der også går hårdt ud over fiskebestandene og havmiljøet i Afrika.

Derudover kræver Greenpeace, at lokale myndigheder i Vestafrika udfaser brugen af fisk egnet til menneskelig konsum i produktionen af fiskemel og -olie til animalsk foderproduktion.

“Vi opfordrer kraftigt BioMar til at stoppe sin ubæredygtige import af fiskeolie fra Vestafrika. Lokalbefolkningen i regionen er afhængige af et sundt fiskeri, der forsyner markeder og derigennem befolkningen med både fødevare og arbejdspladser. Det kræver fiskebestande, der ikke bliver overfisket, blot så vi kan fodre vores opdrætsfisk her i Danmark. Det er dybt problematisk, uetisk og bør stoppes hurtigst muligt,” siger Sune Scheller, kampagne- og programchef for Greenpeace i Danmark.

Op til Greenpeace-protesten i Den Engelske Kanal demonstrerede kvindelige fiskeriarbejdere i Mbour, Senegal, i mandags imod den vestlige import af fiskeressourcer fra Vestafrika