
I dette tema kan du dykke ned i nogle historier, der viser nogle bud på, hvordan landbruget kan blive en positiv medspiller i kampen for at bremse klima- og biodiversitetskrisen.
Læs mereOrganic Plant Protein sætter kurs mod at blive verdensførende i at levere planteproteiner, der smager som og kan erstatte kød. Produktionen er i omdrejninger og potentialet så stort, at planerne om en ekstra fabrik er i støbeskeen.

På et bord står to lækre, velduftende burgere lige til at sætte tænderne i.
De ser ens ud, og smager stort set også ens fra top til bund, men bøfferne i midten er væsensforskellige. Den ene er lavet af oksekød, mens den anden er en plantebøf af ærter og bønner – og det gør en stor forskel for klimaet.
“Hvis du vælger burgeren med vores planteingredienser, kan du sænke klimaaftrykket 12 gange i forhold til bøffen af oksekød. Og for dem, der kan lide kød, vil jeg vove at påstå, at plantebøffen smager lige så godt, og vi er lykkedes med at skabe en konsistens, der matcher kødoplevelsen,” siger Ulrich Kern-Hansen, direktør for planteproducenten Organic Plant Protein, der er på vej ud på et grønt erhvervseventyr.
Greenpeace er taget ud i det danske land for at undersøge landbrugets grønne løsninger for fremtiden. Og her i østjyske Hedensted er Organic Plant Protein en af landets mange lovende producenter, der satser stort på den plantebaserede bølge, der vokser stærkt i takt med forbrugernes ønske om at passe på klimaet og spise mere grønt.
Økologiske pionerer går ind i planterevolutionen
Uden at blive for stor slaget kan man roligt kalde Ulrich Kern-Hansen og hans hustru og forretningspartner Fie Graugaard nogle af økologiens pionerer. I 1990 etablerede de den første større økologiske produktion af svin på friland, og siden stiftede de det økologiske slagteri Hanegal A/S. Værdigrundlaget var økologi, høj dyrevelfærd og mad uden tilsætningsstoffer.
2018 satte Hanegal en tyk, grøn streg under, hvad de ser som fremtiden for Danmarks landbrug – nemlig med et mål om, at 85 procent af Hanegals produktion skal være plantebaseret i 2030.
Efter den milepæl har Ulrich og Fie solgt aktiemajoriteten fra Hanegal og skudt godt 50 millioner kroner i Organic Plant Protein og byggeriet af en stor produktionshal, hvor der ganske symbolsk før var et lukket staldsystem for svin. Nu sigter Ulrich-Kern Hansens økologiske planterevolution ikke mod 85, men begynder ved 100 procent.
Verdensdrømme om at blive bedst i teksturerede planteproteiner
Virksomhedens mål er at blive verdensførende i at levere økologiske planteproteiner til fødevareindustrien og detailhandlen.
“Det er udelukket at fortsætte med Danmarks store produktion af dyr, hvis vi skal bremse klimakrisen, og det vil være klogt af landbruget at indse. Vi må skifte retning nu, så vi skærer ned på kødet og satser meget på mere plantebaseret mad fremfor at blive tvunget i knæ, før vi går den vej. Forbrugerne ønsker at spise mere grønt, så markedet kommer til at skabe forandringen, og heldigvis pibler det også frem med lyst og initiativer til at skabe plantebaseret mad på nye måder,” lyder det fra Ulrich Kern-Hansen.
Da corona-pandemien slap sit tag i Danmark drog han – som alle andre – et lettelsens suk, for så kunne den nye produktionshal komme i omdrejninger. Nu kan salgsarbejdet begynde igen og få produktionen af plante-ingredienser til at snurre, som Ulrich Kern-Hansen ser et særligt potentiale i på det globale marked, hvor han forventer 90 procent af virksomhedens afsætning.
Laver planteproteiner svarende til 320.000 slagtesvin
Når fabrikken kører på fuld kapacitet, kan der her i Hedensted alene årligt produceres 5.000 tons planteproteiner fra ærter og hestebønner, hvilket svarer til – hold nu fast – kødet fra 320.000 slagtesvin. Eller rundt regnet 400.000 måltider om dagen.
Blandt fordelene ved de plantebaserede alternativer til proteinforsyning og det grønne felt af fødevarer er, at planteafgrøder simpelthen kræver mindre plads og dermed kan give mere plads til naturen, end det er muligt med den omfattende foderproduktion, landbruget har i dag. I Danmark kræver det nemlig halvdelen af vores landjord til at dyrke foder til de mange millioner svin og køer. Og da dyrkning af planter og grøntsager til mad til mennesker bedre udnytter jorden, kan den grønne mad mætte flere munde i verden. Det er win på win.
Den stigende appetit på plantebaserede alternativer er drevet af en stigende klimabevidsthed og bevægelse væk fra især rødt kød, der er krads kost for klimaet.
Mere mad til mennesker fremfor foder til dyr
At der er store muligheder i den plantebaserede omstilling, som Organic Plant Protein er en del af, viser bl.a. rapporten “Fra foder til føde” fra Greenpeace og fem andre organisationer.
Her slår organisationerne fast, at hvis Danmark skal nå målet om 70-procents reduktion af drivhusgasudslippet i 2030, kræver det en gradvis omstilling til et landbrug med fokus på at producere økologisk, plantebaseret føde til mennesker frem for foder til dyr.
I rapporten understreges det af tal, der viser, at salget af forarbejdede vegetariske og veganske produkter i Danmark årligt voksede med 30-40 procent per år fra 2017 til 2019.
På globalt plan forventes de plantebaserede kød- og mælkealternativer i 2025 at udgøre 8 procent af det samlede marked for henholdsvis kød og mælk.
Ketchup-effekten kan komme nårsomhelst
“Vi står foran nogle fantastiske muligheder i potentielt set hele verden, og det er kun et spørgsmål om tid, før vi ser en ketchup-effekt, hvor ordrerne kan strømme ind. Lige nu åbner markederne sig for os i Tyskland og England, hvor supermarkedskæder er meget interesserede i at bruge vores ingredienser til at sælge alle mulige former for plantebaseret mad,” siger Ulrich Kern-Hansen.
Nøglen til Organic Plant Proteins vej frem er deres egen innovation og virksomhedens teknologiske færdigheder.
Det var på Teknologisk Instituts temadag i Kolding, at Ulrich Kern-Hansen første gang mødte institutleder Per Lang Sørensen, der viste mulighederne i at ekstrudere, og som efterfølgende blev ansat i plantevirksomheden for at udvikle fabrikkens produkter.
At ekstrudere er enkelt fortalt en proces, hvor proteinmel fra ærter og hestebønner og havre blandes sammen og bearbejdes under tryk og opvarmning, så det forvandles til teksturerede planteproteiner.
Forbereder vokseværk med fabrik nummer to
Herefter kommer de igennem et tørreanlæg og så, voila, ud kommer en masse “plante-chunks”, der – når de tilberedes – minder meget om kød i strukturen. Her har Organic Plant Protein lagt stort arbejde i at ramme den helt rette tekstur og undgå, at de enten bliver for gummiagtige eller smuldrer i munden.
Og disse proteinfyldte chunks i forskellige størrelse passer lige ind i grønne varianter af traditionelle retter som kylling i karry og pasta bolognese.
“Vi tror på, at én af vejene til at få den plantebaserede mad bredt ud, det er at man kan lave disse en-til-en erstatninger af burger og kylling, der er baseret på naturlige, grønne råvarer uden tilsætningstoffer, der smager godt og giver helt samme oplevelse. Vi er lykkedes med at lave fibre, der opleves fuldstændig som at spise kød. Vi tror faktisk så meget på det, at vi er gået igang med at lave planer for at bygge en fabrik til, så vi kan rykke hurtigt, når flere ordrer kommer ind,” slutter Ulrich Kern-Hansen.
Kommentarer
Altså; hvis man kan få flere kødspisere lokket over på det vegetariske på denne måde er det jo godt. Men; jeg noterer mig at der en "proces" med tryk, opvarmning og tørring - hvor stor et CO2-aftryk ligger der mon dér?
Nå, ja, okay: 12 gange mindre (jeg var vist lidt for hurtig). Men alligevel: hvorfor ikke bare spise ærterne og bønnerne som de er?
Kære Hans, Organic Plant Protein har fået lavet en meget detaljeret livscyklusanalyse af klimaaftrykket for deres produkt, den kigger jeg i på mandag og finder svaret til dig. Jeg tænker, at målgruppen for deres produkt særligt er folk, der spiser kød, hvor det kan være nemmere at skifte til plantebaseret, hvis det ligner noget, man er vant til. Dbh Kristine
Kære Greenpeace, tak for de gode historier. Det er så opmuntrende at høre, at der er løsninger på vej til gavn og glæde for fremtidens natur, landbrug, dyr og mennesker og hvor har vi brug for at høre om dem. Må der komme endnu mere fokus på denne udvikling.
En plantebøf er ikke en bøf, og hvis den smager som en bøf er der puttet diverse kunstige smagsstoffer i, som ikke hører nogen steder hjemme. Lad os spise grøntsager for at mindske forbruget af kød, men fri os for "kød" som ikke er kød.
Kære Eric Det, som jeg synes, er ret fantastisk ved Organic Plant Proteins produkt, er netop, at der ikke er tilsat kunstige tilsætningsstoffer. De laver det i en proces, der minder om den, man bruger til at lave pasta - som jo også i struktur og smag er ret anderledes end det korn, det fremstilles af. Vi har lavet korn om til andre produkter for at spise det i årtusinder, så hvorfor ikke gøre det samme med bælgfrugter, hvis det kan åbne flere menneskers øjne for dem? Ingredienslisten til burgerbøffen på billedet er ret kort - stjernerne betyder, at ingrediensen er økologisk: Ærte*- og hestebønneprotein*, vand, hørfrø*, tapiokamel*, kartoffelmel*, rødbede*, løg*, havsalt, hvidløg*, krydderier. Dbh Kristine
Hej! Er deres bøffer allerede i butikkerne? Hvor stort er kulhydrat indholdet?
Kære Søren Indtil videre har jeg kun set, at de kan købes i Vegetarzans restauranter og webshop - her kan du også se næringsindhold: https://www.vegetarzan.dk/shop/burgerboeffer/ Dbh Kristine
Der er håb for at også jeg kan spise mig mæt på fremtidens ældreplejefaciliteter!
Super spændende, fantastisk artikel!