Myten om samvær

I mange lande fremstilles det at spise kød som en kollektiv, ritualiseret handling, der bringer folk sammen.

Det er ofte i forbindelse med religiøse helligdage og nationaldage som jul og selv valgaftener, hvor der er tradition for “valgflæsk”, men også familiemåltidet og sommerfester i det fri.

Reklamerne styrker opfattelsen af, at kød er det, vi mennesker har til fælles, og at man er en del af et fællesskab, når man spiser kød.

Tulip: “Enjoy Together”

Danmarks ældste brand, Tulip, har i sin markedsføring primært fokus på den sunde kernefamilie, sammenhold og samvær. Her præsenteres kød ikke som kød, det har sjældent form af kød eller et dyr, men som kærlighed, medfølelse, følsomhed, generøsitet og samvær.

Forarbejdet og tilberedt kød fremstilles som en skyldfri måde at tilberede en familiemiddag, der er “så godt som hjemmelavet” eller “som om man selv havde lavet den”. 

Budskabet er, at et måltid ikke er et måltid uden kød, og at en familie ikke spiser et måltid uden kød. Det indebærer i reklamen en markant brug af fælles ritualer hen over det symbolske familiemiddagsbord..

Reklamen her er fra Tulips svenske udgave af kampagnen.

Ting, du skal holde øje med: 

Reklamer, der viser festmåltider med kød som det vigtigste element og grupper af mennesker, især familier, der mødes omkring kødbaserede måltider. Vi ser harmoni genskabt ved hjælp af kød, forbindelser etableret – både romantiske, sociale og på tværs af generationer – ved hjælp af kød, og kød, som noget der samler nationer, regioner eller grupper.

Middagsbordet, skovturen, grillen, fastfoodkæden og selv bilens motorhjelm er steder, hvor folk samles og spiser kød sammen. Kød præsenteres som et element, der styrker vores fælles værdier og vores fælles menneskehed.

Vær med og støt vores kampagne for at begrænse reklamer for kød med en underskrift her.

Oplever du markedsføring, som indeholder denne kødmyte? 

Kender du eksempler på reklamer for kød, hvor denne myte bliver brugt? Del meget gerne i kommentarsporet her under artiklen eller på sociale medier med #MeatTheLies – husk at tagge Greenpeace Danmark.

7 myter i reklamer for kød
7 myter i reklamer for kød

I artiklerne kan du dykke ned i hver enkelt af de 7 myter og læse om de virkemidler, der gøres brug af i reklamer for kød. Se også, hvad du skal holde øje med for at undgå selv at blive snydt.

Læs mere

Note: De nævnte studier og andre henvisninger kan findes i den fulde rapport “Skåret ind til benet – 7 myter i reklamer for kød”.

Begræns reklamer for kød for at nedbringe forbruget og beskytte klimaet, naturen og menneskers sundhed ved at skrive under her.