Grillpølser “med bismag af brændt regnskov” og hakket svinekød, der “kan indeholde spor af brændt regnskov” – var det noget?

Indpakningerne af de danske kødprodukter tager sig i denne uge noget anderledes ud i en række af landets supermarkeder i blandt andet København, Aarhus og Odense. Greenpeace-aktivister rundt om i landet laver nemlig forbrugeroplysning, der fortæller en historie om bagsiden af dansk konventionelt svinekød, som mange ikke kender til.

Se videoen her fra de første besøg i supermarkederne, hvor Mogens Jensen får en klar opfordring.

Kødpakkernes gennemsigtige plastikemballage bliver prydet af mærker omkranset af flammer for fuld grillstyrke.

Greenpeace-aktivisterne vil i ugens løb besøge en lang række supermarkeders kølediske, fordi der er brug for at få en af bagsiderne ved Danmarks enorme kødproduktionen om på forsiden af kødpakkerne. 

Tvivlsom førsteplads som EU’s største sojaimportør per indbygger

Budskabet er klart: Det foder, der bruges til danske svin, trækker ødelæggende spor til de voldsomme brande, der lige nu hærger store skov- og naturområder i Sydamerika. Skovødelæggelserne er bl.a. drevet af den høje, globale efterspørgsel på sojaskrå til foder, og Danmark har – som den største importør per indbygger i EU – et stort medansvar. 

Greenpeace har med fotos og video fra luften netop dokumenteret de flammehave, der lige nu raserer verdens største regnskov, Amazonas, som, hele verden er afhængig af. I august blev der målt knap tusind nye brande i snit om dagen i Amazonas! I alt 29.308 nye brande har satellitterne fanget. En vigtig forklaring er en uansvarlig og skruppelløs brasiliansk præsident, Jair Bolsonaro, men en anden er den globale kødindustri, herunder EU’s og Danmarks uansvarlige import af sojafoder til at holde kødproduktion kørende på alt for store nagler. 


Danmarks storproduktion af konventionelt svinekød har store omkostninger. Danmark har nemlig ikke plads til at dyrke alt foder selv, så der beslaglægges store områder i Amazonas og andre vigtige skov- og naturområder. Greenpeace opfordrer derfor Mogens Jensen til både at arbejde for mindre kød og til at udfase importen af soja til foder.

Der er brug for handling – i supermarkederne og i produktionen.

De mange danske svin fodres nemlig i stor stil med soja, der kommer fra områder med risiko for afskovning, og hvor skovene, bl.a. Amazonas-regnskoven, bevæger sig på grænsen mellem krise og katastrofe. Her falder træerne – og i samme takt biodiversiteten – og brændes af for at give plads til dyrkning af sojafoder og kvægdrift.

Flere landbrugsdyr end vi selv har plads til at fodre

Nu må politikerne og særligt fødevareminister Mogens Jensen træde i karakter og gøre noget ved vores massive import af soja til de mange landbrugsdyr. Det grundlæggende problem er, at dansk landbrug har mange flere dyr, end vi har plads til at fodre.

Med bl.a. 32 millioner svin i årligt output bruger det kødtunge landbrug ikke alene halvdelen af Danmarks landjord på at dyrke foder til de mange dyr. Danmarks sojaimport på hele 1,7 millioner ton om året – heraf hele 44 procent fra Brasilien – beslaglægger derudover områder uden for landets grænser på størrelse med Sjælland, Falster og Langeland tilsammen. 

Danish Crown ved ikke, om sojaen kommer fra ryddet skov

Og sojalasten fra Sydamerika kommer med en betydelig risiko for at have bidraget til skovrydning, ødelæggelse af naturområder og krænkelse af oprindelige folks rettigheder. Og leverandørerne kan ikke garantere afskovningsfrit kød. Når selv den viceadminstrerende direktør for Danish Crown, en af verdens største eksportører af svinekød, indrømmer at selskabet ikke, aner hvor  sojaen i deres forsyningskæde kommer fra – og om den dermed er afskovningsfri – så har vi et seriøst problem.

Brandene i Brasiliens Amazonas-regnskov ødelægger ikke alene det unikke natur- og dyreliv, men sætter klimaet under voldsomt pres. I august blev der målt tusind nye brande om dagen i snit – 29.308 i alt.

Greenpeace og aktivisterne opfordrer med klistermærkerne – der i øvrigt er sat med coronoafsprittede hænder og kan pilles af uden at ødelægge pakkerne – derfor til en grundig og oplyst debat om en af de største årsager til krisen i verdens skove, nemlig kødlandbrugets størrelse. Og om hvordan efterspørgslen på soja ødelægger skovene og klimaet.

Greenpeace sender med mærkerne en klar opfordring i retning af især fødevareminister Mogens Jensen: Forhold dig til størrelsen på kødproduktionen og sojaimporten – og tag handling på det, der er problemets rod, frem for at tro på , at landbruget kan certificere sig ud af problemet med såkaldt “ansvarlig soja”.

Eneste ansvarlige handlingsplan er en udfasningsplan

Der findes ingen certificeringsordning, der kan løse den slipstrøm af problemer, der følger med en produktion i overstørrelse.

Den eneste ansvarlige handlingsplan for sojafoder er derfor én, der handler om omstilling af dansk landbrug til mindre produktion af kød og mælk, og om udfasning af sojaimporten. 

Vi kan alle gøre noget, og især regeringen og fødevareminister Mogens Jensen er i en position, hvor de kan og skal gøre meget mere. 

Du kan her læse om vores fem forslag til, hvordan Mogens Jensen kan sikre, at dansk landbrug ikke er med til at rydde Sydamerikas skove .

Men danske supermarkeder har også et ansvar. Vi opfordrer derfor danske supermarkeder til at lave en plan for at reducere klimabelastningen fra deres samlede salg af kød- og mejeriprodukter markant i 2030. Samtidig opfordrer vi supermarkederne til at lægge pres på deres leverandører, så de omgående sikrer fuld sporbarhed ned til producentniveau for sojaen, der bruges i produktionen af kød og mejeriprodukter. Og at de omgående ekskluderer de producenter, hvor der er risiko for, at de medvirker til skovrydning.

Vi håber, at du vil være med til at lægge pres og skubbe på for en grønnere fremtid med mindre kød, mere grønt og meget mere skov. SKRIV UNDER HER.

Stop dansk import af soja, som truer skovene

Dansk import af soja til dyrefoder truer verdens skove. Naturområder bliver ødelagt, for at give plads til enorme sojamarker. Læs mere her.

Vær med