Godt halvdelen af danskerne vil skære ned for kødet, så Aarhus Kommune har opbakning til at arbejde videre for mere grøn mad på menuen.

Det var svært at få armene ned af begejstring, da et flertal i Aarhus byråd fremsatte et ambitiøst forslag om at gøre noget ved en af de største klimasyndere i de kommunale budgetter: Kødet.

“Vi har længe vidst, at kød (samt animalske fødevarer) giver et enormt klimaaftryk, og her har vi som kommune et ansvar, vi bør handle på,” lød motivationen i forslaget til “En ny klimapolitisk fødevarestrategi” – og vi kunne ikke være mere enige.

Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Alternativet har stillet forslaget, der ikke alene viser vej i “smilets by”, men også i landets øvrige kommuner, hvor det spirer med initiativer til at få mindre kød på den kommunale menu.

Du kan være med til at få mere grønt på menuen

Men et enkelt punkt i forslaget fik desværre diskussionen i Århus byråd til at løbe af sporet. Nu har vi derfor brug for din hjælp til at vise, at der er opbakning til mindre kød og mere grønt i de offentlige køkkener.

Vis din opbakning ved at skrive under her – så vi både kan få grønnere mad til børn, ældre og offentligt ansatte i Aarhus og inspirere andre kommuner.

Hvorfor er det så vigtigt? Det korte svar: Fordi et mindre kødforbrug er afgørende for at få klimaet i bedre balance. Som Aarhus, der vil være CO2-neutral i 2030, gør mange kommuner en flot indsats klimaet, men at skære i kødforbruget er stadig nyt land for mange.

Kommuner er en motor i klimakampen

Det offentlige serverer hver dag cirka 800.000 måltider. Kommunerne kan derfor være en afgørende motor i kampen mod klimaændringer ved at omstille menuerne i de offentlige køkkener til at blive mere plantebaserede og indeholde mindre kød.

Så hvad var det, der gik galt i Aarhus? Der var ét af punkterne i forslaget, som flere fik så galt i halsen, at det helt kom til at dominere debatten i både byrådet og medierne. I så høj en grad at Aarhus’ borgmester har trukket Socialdemokraternes støtte til forslaget. Det er nu – efter det første byrådsmøde – sendt til fornyet behandling i “magistraten” og udvalg, hvorefter det igen skal behandles i byrådet. Så her står sagen nu.

Punktet handler om, at “alle institutioner og kantiner i Aarhus Kommune skal tilbyde borgerne en fast mulighed for et plantebaseret måltid”. Og det førte til hidsig debat om, hvorvidt vegansk kost er sundt for børn.

Masser af muligheder for grøn mad i Aarhus

Greenpeace ser bestemt, at punktet om et valgfrit tilbud til borgerne er vigtigt. Men det vil være brandærgerligt, hvis uenighederne om det skal kaste så meget grus i det politiske maskineri, at det kommer til at overskygge for byrådsflertallets vigtige ambitioner om at handle for klimaet ved at skrue ned for kødet og op for det grønne.

Derfor sender vi en klar opfordring til borgmesteren og byrådet om at få den grønne mad tilbage på det politiske spor. Forslaget rummer gode muligheder for at mindske kødforbruget. Bl.a. at:

  • Andelen af plantebaseret mad skal øges i de kommunale køkkener.
  • Der i forbindelse med indsatsen laves nye måling af madspildet og dermed en opkvalificering af magistratsafdelingernes køkken og indkøbspersonale
  • Der skal laves årlige opgørelser over det samlede forbrug af kød, mejeriprodukter og andre fødevarer.

Halvdelen af danskerne vil skære ned for kødet

Lidt over halvdelen af befolkningen (51%) vil gerne spise mindre kød, og 46% mener, at det altid bør være muligt at kunne vælge et vegetarisk måltid i de offentlige køkkener (Coop Analyse, 2018).

Til trods for, at danskerne ønsker skære ned for kødet, så hører vi dog fortsat til et af de mest kødspisende lande, da hver dansker spiser 52 kg. kød i gennemsnit om året. Det tal kan Aarhus være med til at ændre på – og de har tiden og befolkningen med sig.