Fødevarestyrelsen kontrollerer i år flere hundrede dyretransporter, der kører ind i Danmark efter at have afleveret danske grise i blandt andet Polen, hvor den frygtede afrikanske svinepest hærger.

Aktindsigt dokumenterer at et EU-krav om, at dyretransporter skal rengøres langtfra overholdes.

En aktindsigt søgt af Greenpeace viser, at kontrollerne har afsløret en særdeles lav standard, når det gælder den ellers højt prioriterede rengøring af lastbilerne i de danske myndigheders erklærede indsats for at holde svinepesten uden for landets grænser.

Efter at have afleveret levende smågrise i udlandet blev dyretransporterne uanmeldt kontrolleret nær den danske grænse, og her havde knap tre ud af fire lastbiler tydelige spor af gammelt svinemøg og beskidt halm, hvilket udløste et påbud på stedet. Kontrollerne blev foretaget ved de vaskehaller, som branchen selv driver i Padborg og Nakskov.

Aktindsigten dokumenterer altså, at Polen og de andre lande, hvor dyretransporterne har afleveret svin, langtfra overholder et EU-krav om, at dyretransporter skal rengøres umiddelbart efter, at dyrene er læsset af.

Men også længere fra den dansk/tyske grænse har myndighederne afsløret brud på reglerne, der altså skal forhindre svinepesten i at ramme Danmark.

90 kontroller af vilkårlige dyretransporter afslørede, at 16 var så beskidte, at de fik forbud mod at køre videre. Fødevarestyrelsen undersøgte enten lastbilerne ved de såkaldte samlesteder, hvor nye svin samles op, før turen igen går til udlandet eller ude på de enkelte svinefarme.

Svineeksport-branchen slæber altså selv potentielt smittefarlig skidt og møg ind i landet, samtidig med at politikere trodser sund fornuft med et hundedyrt vildsvinehegn og nedskydning af raske vildsvin for at beskytte netop svine-eksporten mod svinepesten.

Der er mange gode grunde til at skære markant ned på den kolossale danske eksport af både grisekød og levende svin. Produktionen belaster klimaet voldsomt, og både naturen, vandmiljøet og biodiversiteten betaler prisen.

2018 ventes at blive rekordår med eksport af omkring 15 millioner levende grise, mens endnu flere slagtes herhjemme. Denne seneste afsløring er endnu et eksempel på, at produktionen og den danske eksport har vokset sig for stor til, at den rettidige omhu kan følge med.

Indlægget er bragt i Ekstra Bladet den 20. juli, 2018. 

Kristian Sloth

om forfatteren

Kristian Sloth
Kristian arbejder for at forandre landbruget med fokus på mindre kødproduktion og mere produktion af økologisk, plantebaseret mad til mennesker. Han er startet i Greenpeace i 2018 og har en baggrund som undersøgende journalist hos DR.

Kommentarer

Skriv en kommentar