“Med et mere plantebaseret dansk landbrug kan vi nå klimamålet, skabe titusindvis af arbejdspladser og få del i et marked på 1.800 milliarder kroner”, skriver en bred alliance af fødevarevirksomheder, råvareproducenter og grønne organisationer i Politiken i dag i en fælles annonce.

45 grønne virksomheder og organisationer opfordrer i Politiken i dag til en visionær kurs, hvor dansk landbrug går fra at dyrke foder til dyr til at dyrke fødevarer til mennesker.

“Vi skal sætte en visionær kurs for dansk landbrug nu.” Sådan lyder opfordringen til regeringen og Folketinget fra 45 virksomheder og organisationer, der spænder fra små starts-ups til veletablerede producenter af plantebaserede fødevarer, fra mindre råvareproducenter til store gartnerier, fra erhvervsorganisationerne Økologisk Landsforening og Plantebranchen til en bred skare af klima-, miljø-, natur- og dyrevelfærdsorganisationer.

“Regeringen lægger op til at frede Danmarks kæmpestore animalske produktion i sit udspil til en klimahandlingsplan for landbruget. Det vil føre til risiko for, at indfrielse af 70%-målet ikke bliver muligt, og at man i bedste fald skubber større reduktionskrav over på resten af samfundet og erhvervslivet,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

Miljøøkonomisk Vismand, professor Lars Gaarn Hansen pegede for nyligt på, at landbrugets eksport samfundsøkonomisk er et af de billigste steder, vi kan skære ned for at nå 70-procentmålet.

I dag udgør landbruget 31 procent af Danmarks klimabelastning. Den største andel kommer fra produktionen af foder og animalske fødevarer, der udgør 89 procent af landbrugets udledning. Det skyldes både udslip fra dyrenes fordøjelse og gødning, og at vi bruger enorme arealer på at producere foder til dyrene. Og det er endda uden at medregne importeret sojafoder, som presser vigtige skovområder i Sydamerika.

Regeringen skal vriste sig fri af lobbyisternes greb

“Regeringen lytter alt for meget til landbrugets store lobbyorganisationer og virksomheder, som Landbrug & Fødevarer, Danish Crown og Arla. De hvisker regeringen i øret, at dansk landbrug og produktionen af fødevarer vil rykke til udlandet, hvis ikke de får lov til at fortsætte ud af det spor, de har lagt, med en intensiv industriel produktion af kød og mælk, der for hvert år koncentreres på stadig færre hænder. Men det er simpelthen ikke korrekt. Der findes også en anden vej, og det er opløftende, at vi i dag er så mange aktører fra fødevareerhvervet og de grønne organisationer, der i fællesskab går ud og peger på den,” siger Kristine Clement.

“Dansk landbrug skal begynde at dyrke meget mere mad til mennesker frem for foder til dyr. Både klimaet, vores vandmiljø og natur gisper under vægten af Danmarks alt for store husdyrproduktion, det er på tide, at vi sadler om. Og gør vi det nu, har landbruget mulighed for at blive blandt de grønne pionerer, der udvikler og producerer fremtidens klimavenlige fødevarer til et hastigt voksende globalt marked,” fortsætter hun.

“Regeringen skal finde modet til at gå forrest i den her udvikling, ligesom Danmark før er gået forrest på områder som vindmøller og økologi. Det kræver et opgør med business as usual. Det et er den vej, vi skal, og jo hurtigere landbruget kommer i gang med den nødvendige omstilling des bedre. Vi har simpelthen ikke råd til at blive ved med at vente. Og det har naturen og klimaet heller ikke,” slutter Kristine Clement.

Greenpeace udgav i efteråret sammen med fem andre organisationer visionsrapporten Fra Foder til Føde med 18 konkrete forslag til omstillingen af dansk landbrug.

De 45 virksomheder og organisationer bag den fælles annonce er: Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Vegetarisk Forening, Plantebranchen
Rådet for Grøn Omstilling, Økologisk Landsforening, Nyt Europa, Verdens Skove, Plantevækst, Klimabevægelsen, Den Grønne Studenterbevægelse, Fridays for Future, Øko Net, World Animal Protection, Danmarks Veganske Forening, Søris, Naturli, Dryk, Oatly, Hanegal, Dragsbæk, LikeMeat, Tæmpeh, Plantebaby, BPI, Simple Feast, Rømer Vegan Product, Gaia, Det Danske Madhus, Clausen Advice, Micro Greens Danmark, Plantekompagniet, Planteslagterne, Organic Plant Protein, BigFood, Teknologisk Institut, Møllerup Gods, Nordic Quinoa, Quinoa Quality, Contempehrary, Månsson, Linser for livet, Bornholms Ismejeri og Pure Dansk