Ramadan bliver på verdensplan fejret af 1,6 milliarder muslimer. Ramadan er den helligste måned i islam, hvor muslimer faster i en hel måned uden mad og drikke fra solopgang til solnedgang. Jeg er en blandt de 1,6 milliarder af muslimer, der fejrer ramadan – en tid som jeg også forbinder med min engagement for klimaet og den globale uretfærdighed klimakrisen repræsenterer.

Hvem er jeg

Jeg er født og opvokset i Norge. Og ramadan er en særlig tid for muslimer, og det er den også for mig. Det er en tid til eftertanke, bønner, gode gerninger, velgørenhed og fællesskab. Som muslim bliver jeg ofte spurgt indtil Ramadan, særligt hvorfor jeg faster og om jeg ikke en gang må drikke vand. Og det er rigtigt, den fysiske faste vi gennemgår er en stor del af ramadanen og symboliserer en indre udrensning – hvor vi helt flytter vores fokus fra det materielle til det åndelige.

Min motivation for at deltage i klimakampen

Jeg har altid været involveret i humanitært arbejde og har også en baggrund i denne sektor, men det var først efter FN´s klimarapport i 2021, at jeg blev opmærksom på og interesseret i klima- og miljørelaterede spørgsmål. En tidligere kollega havde i forbindelse med lanceringen af klimarapporten skrevet en artikel, og den gjorde stærkt indtryk på mig. Den, og at jeg opdagede fælles værdier mellem islam og miljøbeskyttelse, motiverede mig til at gøre en indsats for klima og miljø, der i sidste ende førte til et job hos Greenpeace blot et halvt år efter.

Ramadan – en tid til refleksion over vores livsstil og forbrug

Med en stigende miljøbevidsthed og interesse både gennem mit arbejde og i det private blev jeg mere opmærksom på mit forbrug. Jeg begyndte at tænke mere over min kost og de ødelæggelser, der er forbundet med vores forbrug i denne del af verden. Undersøgelser viser, at nordmænds private forbrug er det næsthøjeste i Europa, og at hvis alle mennesker levede som os i Norge, ville vi få brug for 3,5 jordkloder. Det er skræmmende.

Jo mere bevidst jeg blev, jo mere ville jeg vide, hvordan islam forholder sig til miljø- og klimaspørgsmål. Jeg blev overrasket over, hvor stort et værdioverlap der er, især når det kommer til de grundlæggende principper for den hellige måned ramadan.

Ramadan og klimakampens fællesnævnere

Under ramadan bliver vi mindet om at være ekstra gavmilde og støtte dem, der ikke har de samme muligheder som os selv. Vi ved, at klimakrisen er her nu, og at den rammer verdens mest udsatte samfund hårdest. Det er især store dele af den muslimske verden, der er hårdt ramt af klimakatastroferne. Det er ikke fair. 

Derfor kræver jeg klimaretfærdighed under ramadan

Under ramadan håber jeg derfor, at vi kan skabe opmærksomhed omkring klimaretfærdighed og social ulighed blandt muslimer bosat i de skandinaviske lande. 

Vi kan ikke skabe klimaretfærdighed uden ligestilling for alle verdens borgere. Og vi kan heller ikke redde vores planet, hvis nogle samfund blot skal betale en højere pris end andre – en pris, der koster liv. Derfor er det enormt vigtigt, at vi giver minoriteter en stemme i klimadebatten og i klimakampen. Vi har alle ret til at leve et sikkert og trygt liv, og særligt de mennesker, som betaler prisen for andres forurenede handlinger.  

En kollektiv indsats for at beskytte vores planet

For mig er ramadanen derfor den perfekte anledning til at tænke over, hvordan vores handlinger påvirker vores planet. Vi kan bruge lejligheden til at skabe opmærksomhed omkring klima- og miljøspørgsmål. Motivere hinanden til at tage små og store handlinger, der hjælper miljøet og vores planet. På den måde, kan vi skabe ringe i vandet og inspirere andre til at omfavne bæredygtige vaner og gøre en fælles indsats for at beskytte vores planet. Jeg håber derfor, du ligesom jeg også har lyst til at gøre en ekstra indsats for miljøet denne ramadan. Læs fx vores grønne ramadan guide, eller vær med til at kræve klimaretfærdighed her.

Klimaretfærdighed

Klimakrisen rammer skævt og det er især er verdens fattigste der lider store tab – dødeligheden er 15 gange højere i de mest klimasårbare regioner det seneste årti end i de mindst sårbare regioner.

Vær med