Den russiske skyggeflåde af udtjente og tvivlsomme olietankere, der er eksploderet i omfang siden oliesanktionerne mod Rusland, er til stor fare for miljøet – og de sejler gennem dansk farvand. Både danske og svenske myndigheder må skride ind, før der sker en katastrofe.

Zircone er en 125 meter lang “flydende tankstation”, der sejler under cypriotisk flag, og som svenske medier har afsløret i at forsyne den russiske skyggeflåde med brændstof. © Will Rose/Greenpeace

Aktivister fra Greenpeace Norden har til morgen hoppet i bølgen og sejlet ud i gummibåd til et tankskib ud for den svenske ø Gotland i en fredelig protestaktion imod den intense trafik af russisk olie, som trods vestlige sanktioner fortsætter uhindret.

Aktivisterne har med kæmpe bogstaver malet ”OIL FUELS WAR PEOPLE WANT PEACE” på siden af en 125 meter lange tanker, Zircone, der sejler under cypriotisk flag. Tidligere i denne uge kunne svenske SVT afsløre, at skibet fungerer som en flydende tankstation og har forsynet skyggeflåden med brændstof på dens vej til verdensmarkedet.

Det er det lettiske selskab Fastbunkering, der står bag operationen ud for Gotland. Selskabet har ligeledes forsynet olietankere fra Rusland med brændstof ud for Skagen tilbage i 2023. Tidligere i april blev Fastbunkering igen inddraget i historier om brændstof til skyggeflåden, hvilket selskabet efterfølgende har afvist.

Bør forbydes at forsyne skyggeflåden med brændstof

Den såkaldte russiske skyggeflåde består af stærkt tvivlsomme olietankere med lige så tvivlsomme forsikringsforhold, der er eksploderet i omfang siden Vesten vedtog sanktioner mod eksport og fragt af russisk olie. Man har på den ene side forsøgt at svække finansieringen af Putins krigsmaskine, men samtidig gerne ville have Ruslands olie ud på verdensmarkedet.

“At forsyne skyggeflåden med brændstof bør øjeblikkeligt forbydes, og både svenske og danske myndigheder skal skride ind overfor de rustne skrotbunker, inden der sker en katastrofe, der risikerer at søbe vores kyster og havnatur ind i et tykt lag dræbende olie. Vi har allerede været vidne til alvorlige ulykker med disse olietankere, og eksperter har i lang tid advaret om den meget virkelige trussel mod vores farvande,” siger Sune Scheller, kampagnechef for Greenpeace i Danmark.

Vær med til at stoppe Putins olietankere

Skriv under og vær med til at kræve, at den danske regering stopper Putins olietankere og en tikkende miljøbombe. Vi vil have sikker, grøn energi og fred.

© Will Rose/Greenpeace

Danmark er knudepunkt for russisk olieeksport

De snævre danske farvande er et knudepunkt for den russiske olieeksport, da en stor del af Ruslands olieeksport går gennem Østersøen.

Senest har Finans.dk kunne fortælle, at op mod fem olietankere sejler gennem dansk farvand dagligt. Det er der ikke noget nyt i. Det nye er, at transporten i langt større omfang sker med de nedslidte olietankere, der skaber stor fare for olieforurening i havet.

“Den russiske skyggeflåde udgør ikke kun en alvorlig trussel mod vores værdifulde have, men er også en smertefuld påmindelse om, at blod og menneskeliv er prisen for vores fortsatte afhængighed af olie. I vores fælles stræben efter en fredelig og bæredygtig verden må vi bryde båndene mellem olie og krig, vende ryggen til dem der modarbejder udfasningen af fossile brændsler og den grådige olieindustri. Langt mere vedvarende energi og adgang til billig og pålidelig offentlig transport er et håb i disse mørke tider og en løsning, vi må kæmpe for,” siger Sune Scheller.

Ikke et spørgsmål om, men hvornår en olieulykke kan ske


Hvis det fortsætter sådan her, er det ikke et spørgsmål om, men hvornår ske sker en olieulykke, der vil betyde massiv ødelæggelse for vores havmiljø, fisk og fugle.

Truslen er alvorlig i Danmark, fordi Rigsrevisionen tilbage i januar har fundet, at det danske beredskab ikke er tilstrækkeligt til at bekæmpe olieforurening i dansk farvand.

Danwatch afsløret, at en stor del af skyggeflåden går imod internationale organisationers anbefaling om at sejle med lokal lods, hvilket yderligere bidrager til risikoen for ulykker.

Kaotiske situationer i dansk farvand var tæt på at gå galt 

Nylige uheld med russiske olietankere har skabt kaotiske situationer, der var tæt på at gå grueligt galt. 

Senest i marts gik det galt, da den 250 m lange olietanker, Andromeda Star, kolliderede med et andet fartøj i Øresund. Kollisionen gav kun materielle skader, og havde heldigvis ingen konsekvenser for hverken mennesker eller miljøet. Olietankeren var oprindeligt på vej til Primorsk ved Sankt Petersborg, hvor den ifølge Lloyd’s Intelligence skulle hente råolie.

Andromeda Star er fra 2009 og sejler under Panama-flag. Skibet er registreret til et Algae Marine Incorporated på Seychellerne, men ifølge Lloyd’s Intelligence er den reelle ejer (beneficial owner) ukendt. Skibets forsikringsforhold – der normalt vil dække for eksempel kollision og oliespild – ligeledes ukendte ifølge både Lloyd’s Intelligence og Equasis. Søfartsstyrelsen undersøger de nærmere omstændigheder og eventuelle skyldsspørgsmål er ikke afgjort.

The oil tanker Andromeda Star moored at the Fayard shipyard in Odense, Denmark, after being involved in a collision with an unknown vessel in Danish waters on March 2nd 2024. The collision is a stark reminder of the very real and urgent risk to safety and environment due to the rise of old and decrepit oil tankers operating in the Russian shadow fleet transporting Russian crude to world markets
Olietankeren Andromeda Star ligger lige nu på Fayard skibsværftet i Odense efter tankskibet den 2. marts kolliderede med et andet fartøj ud for Skagen. Skibet er en del af den såkaldte russiske skyggeflåde © Erik Albertsen / Greenpeace

Tilbage i maj sidste år kunne en anden episode også have skabt en alvorlig olieulykke. Her fik tankeren Canis Power med 340.000 tønder olie i lasten et motorstop og drev førerløst omkring i et snæveret og trafikeret område i seks timer.

Til trods for de politiske sanktioner efter invasionen af Ukraine, er Rusland en af verdens tre største olieeksportører, og 60 procent af landets olieeksport transporteres gennem Østersøen