Greenpeace Canadas frivillige hængte et 14 meter langt banner på broen ved siden af Shaw Center i Ottowa, hvor delegation samledes for at forhandle plastik-traktatens indhold.

Den fjerde runde af forhandlingerne i FN´s Forhandlingskomité for den globale plastik-traktat (INC4) endte i skuffelse i Ottawa, Canada, da forhandlingerne gav efter for de fossile brændsels- og petrokemiske industriers interesser.

Graham Forbes, Greenpeace-repræsentant var involveret i forhandlingerne: “Verden er i krise, og samtidig spilder medlemslandene tid. Vi så nogle fremskridt, men også kompromiser under forhandlingerne, der fuldstændig ignorerede vores mål om at reducere produktionen af plastik. Beregninger fra (Eunomia og Pacific Environment) viser, at en nedskæring af produktionen af plast med 75 procent inden 2050 er nødvendig for at holde opvarmningen til 1,5 C og forhindre de mest alvorlige følger af en hurtigt opvarmende planet. På den måde tog vi yderligere afstand fra den aftale, som videnskaben kræver. 

Hver eneste dag lider folk under masseproduktionen af plastik, men regeringer lytter mere til petrokemiske lobbyister end videnskaben. Selv et barn kan se, at vi ikke kan løse plastikkrisen, medmindre produktionen af ​​plastik i dens nuværende form bremses. Hele verden ser til, og hvis ikke staterne handler inden næste forhandlingsrunde, får de formentlig en aftale, der lige så godt kunne være udarbejdet af ExxonMobil og deres støtter.”

“Vi er på vej mod en katastrofe, og tiden er knap – vi har desperat brug for en international plastik-traktat, der vil reducere produktionen af plastik og stoppe unødvendig engangsplastik. (bringe engangsplastik til ophør). “Der er ingen tid at spilde på tiltag, der ikke løser problemet.”

Forhandlingerne fortsætter, og næste runde finder sted i Busan (INC5)., FN’s mål er at nå frem til en klar aftale om at begrænse brugen af ​​plast inden udgangen af ​​2024.

Kan plastikforurening være skadelig for mennesker?

En anden problemstilling, som endnu ikke er så velkendt, er, hvordan mikroplast påvirker os mennesker. Mikroplast kommer ind i vores kroppe gennem vores luft,  mad, drikkevarer og kosmetik. I vid udstrækning ved vi stadig ikke, hvordan plastik påvirker vores helbred, men i takt med at produktionen stiger, øges eksponeringen for plastik også, og de sundhedsmæssige risici, det medfører, stiger.

Hvad kan vi gøre for at stoppe plastikforurening?

Plastindustrien hævder at tage højde for krisen ved at fokusere på genbrug. Samtidig øger de deres produktion år for år. Genbrug er vigtigt, men på grund af den enorme og stadig voksende globale produktion af plastik, kan denne krise ikke løses ved affaldshåndtering og genbrug alene. Det meste plastik kan kun genbruges få gange, og nogle typer af plastik kan ikke engang genanvendes eller genanvendes slet ikke. Vi skal reducere plastikproduktionen, og virksomheder skal tilpasse sig og finde nye løsninger til at genbruge plastik.

Ud over menneskers sundhed truer plastikaffald sjældne og følsomme økosystemer verden over. Vores skib Arctic Sunrise sejler i øjeblikket i Atlanterhavet og undersøger potentielle marine beskyttede områder. Skibets besætning fik sig noget af et chok, da de i begyndelsen af ​​maj ved ankomsten til Sargassohavet blev mødt af store mængder af ​​plastikaffald. Skibet gjorde et ekstra stop, og besætningen måtte stoppe for at samle hundredvis af stykker plastik fra algeklasserne. Selvom dette var et relativt lille område, indsamlede de mere end 300 stykker plastikaffald på en halv time: Inklusiv flaskehætter, engangslightere, bøjer, sko, børnelegetøj og snesevis af mindre stykker, der allerede var ved at blive nedbrudt til mikroplast.

En dykker i Sargassohavet samler plastikaffald fra sargassoalgerne

En international plastik-traktat ville være et afgørende værktøj, der kunne bruges til at begrænse plastens skadelige virkninger på mennesker og miljø. Målet er en juridisk bindende aftale, der kan regulere og begrænse produktionen og brugen af ​​plast i hele dets livscyklus – fra produktion til affald.

Vi hos Greenpeace kræver en stærk og ambitiøs global plastik-traktat. Underskriv vores globale kampagne og hjælp os med at nå 10 millioner underskrifter på verdensplan.

Plastikforurening
En global plastik-traktat kan stoppe plastikforurening.

Plastikforurening er et stigende problem. Men der er håb. Forhandlinger om en plastikaftale er på vej. Vær med til at lægge pres på landene i FN under forhandlinger om aftalens indhold.

Vær med