Olieanlægget Ineos og Braskem i Texas, USA. Næsten al plastik er lavet af olie og gas, og Houston-området har længe været et vigtigt knudepunkt for den petrokemiske industri. Petrokemi er et fagområde inden for den kemiske industri, hvor kemiske produkter fremstilles af olie og gas (petroleum). © Aaron M. Sprecher / Greenpeace
Olieanlægget Ineos og Braskem i Texas, USA. Næsten al plastik er lavet af olie og gas, og Houston-området har længe været et vigtigt knudepunkt for den petrokemiske industri. Petrokemi er et fagområde inden for den kemiske industri, hvor kemiske produkter fremstilles af olie og gas (petroleum). © Aaron M. Sprecher / Greenpeace

Mange kender til plastikforurening og at enorme mængder af plastik ender i naturen, i vores have og skader dyr og mennesker. Men vidste du, at 99 procent af al plastik er lavet af olie og gas? Plastik er derfor ikke alene et miljøproblem, men også et stort klimaproblem.

Produktionen af plastik fører til øget efterspørgsel efter fossile brændstoffer, som er den største årsag til klimaændringerne på jorden. Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare reducerer plastikforbruget eller bliver bedre til at genbruge og genanvende – vi skal skære ned på selve produktionen.

Hvad er plastik lavet af?

Kort sagt: De fleste typer af plastik laves af olie og gas. Næsten al basisplastik produceres fra petrokemiske udgangsstoffer, altså stoffer baseret på olie og gas. Det drejer sig om stoffer som ethylen, propylens, butener og butadien. De fremstilles gennem en proces kaldet krakning (cracking på engelsk).

Plastik kan også laves af cellulose. Men i dag udgør den form for plastik kun 1–2 procent af det samlede plastforbrug. At fremstille plastik af cellulose kræver desuden, at man bruger flere petrokemiske produkter.

Hvordan laves plastik?

Den vigtigste proces for at fremstille kemikalier fra olie kaldes krakning eller cracking. Det foregår i en petrokemisk cracker, en “molekyle-knuser”. Den vigtigste råvare til at fremstille petrokemiske produkter i Europa er nafta, som udvindes ved destillation af råolie.

Hvad er ulemperne ved plastik og produktion heraf?

Et stort problem med plast er, at det er alle vegne og oftest ender som plastikaffald i vores natur og have. Plastik forgifter langsomt, men sikkert miljøet og slår dyr ihjel. 

Hvert år ender 8 millioner tons plastik i havet, og det menes at tage livet af helt op mod en million havdyr og fugle årligt. Det anslås, at man kan finde plastik i maven på mere end halvdelen af verdens havskildpadder og 90 procent af alle havfugle, men også mange andre af havets beboere som for eksempel hvaler og delfiner.Vi mennesker får også mikroplast i os, som udgør en potentiel sundhedsrisiko. Videnskaben er kun lige begyndt at forstå plastikkens langsigtede virkninger på menneskers sundhed. Hvad vi ved er, at den eneste måde at reducere mikroplastik på er at skære ned på produktionen af plastik!

Plastikproduktion bidrager til høje drivhusgasemissioner

Fordi næsten al plastik laves af olie og gas, er plastik også et stort klimaproblem. Fossile brændstoffer står for 75 procent af alle klimagasudslip og næsten 90 procent af CO2-udslip i verden, ifølge FN.

Produktionen af plastik genererer store mængder drivhusgasemissioner. Plastikproduktion udleder lige så meget som 600 kulkraftværker årligt, ifølge en rapport fra Lawrence Berkeley National Laboratory.

I 2019 stod plastikproduktion for over 5 procent af alle globale klimagasudslip, 12 procent af verdens olieefterspørgsel og 8,5 procent af gasforbruget, ifølge rapporten.

Produktionen af plastik forventes at stige

Verdens plastikproduktion forventes at blive fordoblet eller endda tredoblet inden 2050.  Olie- og gaslobbyister kæmper imod tiltag, der skal begrænse plastikproduktion og -forbrug.

– Eksponentiel vækst i plastindustrien underminerer verdens indsats mod klimaændringer, udtalte Heather McTeer Toney, administrerende direktør for Beyond Petrochemicals, i forbindelse med lanceringen af plastikrapporten fra Lawrence Berkeley National Laboratory.

– Petrokemikalier, byggestenene i plast, forgifter allerede lokalsamfund nær produktionsanlæg med kræftfremkaldende forurening. Konsekvenserne af denne industris ubegrænsede klimagasudslip vil nå ud til alle på planeten.

Petrokemi, den del af kemien, der beskæftiger sig med olie, er ved at blive den største drivkraft for global olieefterspørgsel, foran biler, fly og lastbiler, ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA).

IEA estimerer, at petrokemikalier vil stå for mere end en tredjedel af væksten i verdens olieefterspørgsel frem til 2030 og næsten halvdelen af væksten frem til 2050. Inden 2050 regnes petrokemi at stå for halvdelen af verdens olieforbrug.

Skriv under for at stoppe plastikforurening.

Hvad kan vi gøre ved plast og plastproduktion?

Det er vigtigt at få bedre løsninger til affaldshåndtering og genbrug og genanvendelse af plastik på verdensplan. Men vi kan ikke genbruge os ud af plastikkrisen – vi er nødt til at bremse selve produktionen.

Greenpeace kræver, at produktionen af plastik reduceres med mindst 75 procent inden 2040. På den måde kan vi beskytte biodiversiteten, mennesker og lokalsamfund og sikre, at den globale opvarmning holdes under 1,5 grader. Vi kræver også:

  • At virksomheder ændrer måden, de leverer deres produkter på, med genanvendelig plastikemballage og andre løsninger for påfyldning og genbrug
  • Fuld gennemsigtighed om plastikproduktion, brug, import og eksport
  • At rige lande går forrest i omstillingen og hjælper andre lande
  • At urfolk, skraldemænd, berørte arbejdere og andre i samfundet, der er mest berørt, får indflydelse på udformningen af den retfærdige omstilling til en genbrugsøkonomi

Global plastikaftale kan begrænse produktionen af plastik

Undgå at købe nyt “fast fashion”-tøj i plastikmaterialer som polyester, polypropylen, nylon, polyethylen og akryl. © Maria irl / Greenpeace

I hverdagen kan du skære ned på dit plastikforbrug ved blandt andet at:

  • Undgå at bruge engangsplast og plastikemballage, så meget som muligt
  • Tage dit eget indkøbsnet med, når du skal handle
  • Undgå tandpasta, tøj og kosmetik med mikroplast. Undgå for eksempel “fast fashion”-tøj lavet af billige fibre, der er lavet af plastik, og vælg fx i stedet at købe brugt eller reparere gammelt tøj
  • Sørge for at affaldssortere plastik korrekt

Læs også: Sommervarmen er over os, sådan kan du gøre den plastik-fri  – 11 sommertips

Derudover er det vigtigt at være med til at lægge pres på virksomheder og myndigheder for at få dem til at reducere produktionen af plastik. Underskriv vores opfordring for en stærk global plastikaftale her: