Klimaretfærdighed er en voksende global bevægelse, der er opstået fordi alle mennesker grundlæggende har ret til at leve et liv i sikkerhed og tryghed. 

Ved at bruge domstole og retssystemet kan du holde politiske ledere ansvarlig for deres mangel på beskyttelse af dig og dine rettigheder til et liv i sikkerhed.

Denne guide giver dig en oversigt over, hvilke skridt du skal tage, når du stiller din regering for retten grundet klimapassivitet og krænkelse af menneskerettighederne –  for alle har retten til at blive behandlet lige og til et sikkert og trygt liv.

Forskere er enige om, at Jordens temperatur stiger, og at menneskelig aktivitet spiller en afgørende rolle.

Verden over oplever vi ekstremt vejr som hedebølger, oversvømmelser, tørke, stigende vandmasser m.m. på grund af klimaforandringer. Det har allerede sat sine spor og kostet menneskeliv, ødelagt hjem og efterladt mange mennesker uden tag over hovedet, deres ejendele eller mad at give deres børn. Og det er især verdens mest udsatte og fattigste, der har lidt store tab. 

Alle mennesker har ret til et stabilt klima – til at leve et liv i sikkerhed og tryghed. Men klimaforandringer er en kæmpe trussel og for nogle, mere end andre. Men vi kan gøre en forskel.

Enkeltpersoner og lokalsamfund har startet bevægelser verden over, der gennem vores  retssystem kræver klimahandling og klimaretfærdighed af regeringer og virksomheder. På den måde banes vejen for en mere bæredygtig fremtid.  Klimaretfærdighed batter, fordi generationen i dag er den sidste, der kan tage de nødvendige foranstaltninger for at undgå de værste konsekvenser. Regeringer bliver nød til at lytte og handle, da unge, ældre, byboere og m.m. står sammen og kræver klimahandling. 

Vil du retsforfølge din regering over klimapassivitet? Find ud af hvordan i denne, Peoples guide. Guiden er på engelsk.

Klimaretfærdighed

Klimakrisen rammer skævt og det er især er verdens fattigste der lider store tab – dødeligheden er 15 gange højere i de mest klimasårbare regioner det seneste årti end i de mindst sårbare regioner.

Vær med