Climate: Justice is with Us! Case of the Century Decision in France. © Nikolas Chauveau / Greenpeace
“Klima: Retfærdigheden er med os!” Domstolen i Paris forpligter landets nuværende og kommende regeringer til at respektere Frankrigs klimaforpligtelser. Den franske stat pålægges også at reparere miljøskader forårsaget af dens passivitet over for klimakrisen. Dommen markerer en ny æra for Frankrigs klimapolitik: ingen præsident vil være i stand til at undgå at handle i klimaspørgsmål. © Nikolas Chauveau / Greenpeace

Klimaretssager er et vigtigt redskab i kampen for en bedre fremtid. De er en del af en større bevægelse for at holde stater og virksomheder ansvarlige for klimakrisen og biodiversitetskrisen.

Staters og virksomheders manglende klimaindsatser får flere og flere miljøorganisationer og enkeltpersoner rundt om i verden til at bruge domstolene som et redskab.

Ifølge FN bidrager klimaretssagerne til forandring, idet de danner præcedens rundt om i verden –  selv uden for det område eller land, hvor retssagen foregår. Vi ser flere og flere klimasager blive ført i domstolene hvert år.

Her er nogle eksempler på vigtige klimaretssager. Sammen kan vi sikre større retfærdighed og en mere sikker fremtid for de kommende generationer!

Den hollandske regering holdes ansvarlig

I 2015 blev et lands regering for første gang nogensinde holdt ansvarlig for sit bidrag til klimaforandringerne, da hollandske borgere hev deres regering i retten. Regeringen appellerede, men i 2019 stadfæstede landets højeste domstol afgørelsen, hvilket forpligtede Holland til at reducere CO2-udslippet med mindst 25 % inden udgangen af 2020 (sammenlignet med 1990-niveauerne). I 2015 var det den hidtil vigtigste klimasag og inspirerede til flere andre klimaretssager. 

De unge skal ikke bære byrden

I 2021 afgjorde Tysklands højeste domstol, at landets klimalov er delvist forfatningsstridig og skal bringes i overensstemmelse med Paris-aftalen. Tyske unge havde argumenteret for, at byrden for at tackle klimakrisen var uretfærdigt placeret på dem, da loven havde fastsat store CO2-reduktioner i perioden efter 2030. Rettens afgørelse styrkede både klimaretfærdigheden og fremtidige generationers rettigheder.

Den franske stats passivitet blev erklæret ulovlig 

I 2021 vandt Greenpeace sammen med andre organisationer en vigtig sag for klimaet, da en domstol i Paris slog fast, at den franske stat har handlet ulovligt ved at forholde sig passivt til klimakrisen. Domme som den i Frankrig kan betyde, at verdens regeringer bliver holdt ansvarlige for klimaforandringerne.

Den finske regering får en advarsel

I 2022 sagsøgte Greenpeace og den Finske Naturfredningsforening den finske regering for ikke at gøre nok for at håndtere sammenbruddet af Finlands kulstofdræn, hvilket til dels skyldes industrielt skovbrug. Selvom retten afviste miljøforkæmpernes retssag i 2023, bemærkede den, at en lignende appel kunne lykkes i fremtiden. Beslutningen tjente som en advarsel til regeringen om at stoppe med at forsinke klimaindsatsen.

En klimasag behandles i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol!

I 2023 behandlede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol sin første klimasag anlagt af en gruppe schweiziske seniorkvinder mod deres regering. KilmaSeniorinnen fastslår, at manglen på en gennemgribende indsats mod klimakrisen sætter deres liv og helbred på spil. Menneskerettighedsdomstolens afgørelse kan komme allerede i slutningen af 2023, og den kan skrive historie.