Hver eneste dag har vi som individer mulighed for at gøre en aktiv indsats for at minimere vores plastikaftryk. Sommeren er her, en tid som lægger op til en masse udendørs aktiviteter som fx undendørs picnic eller sommerfester. Derfor har vi samlet en række tips til en plastfri sommer. Vi håber, du vil benytte lejligheden til at gøre en ekstra indsats for naturen og miljøet denne sommer.

1. Drik rigelig med vand – husk drikkedunken, undgå plastikflasken

Ejer du ikke allerede en drikkedunk, er plastikfri juli muligvis den perfekte anledning til at købe en genanvendelige drikkedunk og dermed undgå en masse engangsplast samtidig med, at du holder dig hydreret under sommervarmen. Spar pengepungen og miljøet og fyld vanddunken op med postevand.

2. Vælg produkter uden mikroplast – din solcreme kan fx indeholde mikroplast

Selvom der i Danmark blev indført en lovgivning vedrørende brugen af mikroplast i skønhedsprodukter, kan din solcreme alligevel godt indeholde mikroplast. Og det kan være vanskeligt at afkode, hvad der gemmer sig i din solcreme, da mikroplast går under skjulte betegnelser. Hvis du vil være helt sikker på, at din solcreme er fri for mikroplast, kan du enten gå efter svanemærket, EU-Blomsten eller benytte dig af appen “Beat the Microbead”, hvor du skanner efter mikroplast.

3. Sig ´nej tak´eller medbring egne beholdere, når du køber take away

Måske synes du, at det virker uhøfligt at takke nej til den ekstra service under et  restaurant eller cafebesøg, men øv dig i at takke pænt nej næste gang du bliver tilbudt et sugerør eller anden form for engangsplast, som engangsbestik når du køber take away.

Efterhånden føles det knap så grænseoverskridende og kan faktisk føles helt tilfredsstillende, og hvem ved – måske er der en i nærheden, der bliver inspireret.  

Bonustip: Du kan prøve at foreslå dine stamsteder at afskaffe engangsplastik og i stedet anskaffe genanvendelige alternativer. Og husk muleposen – indlysende eller ej, så gør det en forskel i det lange løb. 

4. Sommeren byder på mange udendørs udflugter – husk flergansservice, når muligheden byder sig

En lille picnic i det fri eller en sommerfest i det grønne – husk at medbringe flergangsservice til lejligheden.

5. Dekoration til sommerfesten

Der skal pyntes op til sommerfesten, og du mangler pynt. Hvis du allerede har en masse plastikpynt, skal du naturligvis anvende dem, da meningen er at undgå at købe nye plastprodukter, men hvis du står uden, findes der masser af “pynt” i naturen. Mangler du konfetti, kan du bruge blomster eller blade. At klippe-klistre guirlander eller flette pynt er en overkommelig, sjov og miljøvenlig måde at undgå plastikpynten på. Og en sjov aktivitet, man kan lave sammen. Win-win, siger vi bare. 

6. Lav din egen iskaffe eller ispinde i sommervarmen. Det er nemt, lækkert og billigere. 

7. Gør eventen plastikfri gennem kommunikation

En af de ting, som du som vært kan gøre, er at kommunikere, at du ønsker en så plastikfri begivenhed som muligt. Så er dine gæster opmærksomme, især hvis de skal sørge for at have noget med til arrangementet. Skal der udveksles gaver, kan du foreslå at bruge avispapir eller stof til formålet. Husk blot at binde et bånd rundt omkring for at holde gaven sammen. Ikke alene ser det ret tjekket ud – det kan faktisk være en fordel at pakke “besværlige” gaver ind i stof. 

8. Arranger en clean-up med dit netværk

Beach clean up

Ræk ud til dine familiemedlemmer og venner og arranger en dag, hvor I samler affald fra naturen.

9. Del, del, del

Hvis du har mod på det, kan du dele din indsats og på den måde inspirere andre. Tal fx med din omgangskreds, eller del det på sociale medier.

10. Ros din egen indsats

Sidst men ikke mindst: Husk at din indsats gør en forskel i det store billede, og at det  faktisk er svært helt at undgå engangsplast og emballage i hverdagen. Så vær stolt af din indsats. 

Ved at have deltaget i plastikfri juli er du måske blevet mere klar over, hvor stor plastikproblematikken og krisen i virkeligheden er, og at selvom vores handlinger gør en stor forskel, er det vigtigt at vores politikere tager vigtige beslutninger for at bekæmpe plastikkrisen. 

På samme måde har store brands og plastikskurke som Coca Cola, Nestle, Pepsico. m.m. et kæmpe ansvar, ikke alene for at bekæmpe den eksisterende plastikkrise, men de skal også stoppe deres masseproduktion af engangsplast og tage ansvar for deres medvirken til plastikkrisen.  

Deres greenwashing kampager som “ryd op”, hvor de påstår at de hjælper med at begrænse plastikforurening, er i virkeligheden blot et mediestunt. Derfor er globale reguleringer og en plastiktraktat vigtig.  Læs mere om den her og støt gerne med en underskrift.

Plastikforurening
En global plastik-traktat kan stoppe plastikforurening.

Plastikforurening er et stigende problem. Men der er håb. Forhandlinger om en plastikaftale er på vej. Vær med til at lægge pres på landene i FN under forhandlinger om aftalens indhold.

Vær med