Ramadanen er en særlig tid for muslimer over hele verden. Under ramadanen er det en pligt at faste fra solopgang til solnedgang. Hvad de fleste ikke ved om ramadanen er, at det også er en tid til refleksion, retfærdighed, og til at værne om livet og planeten i alle dets afskygninger. Planeten er et fælles ansvar, som vi mennesker er blevet betroet, og muslimer har igennem islam en forpligtelse til at beskytte og bevare miljøet. For mig er det derfor oplagt at tale om miljøansvarlighed og vores forbrugsvaner og kultur under ramadanen uanset om man er religiøs, muslim, troende eller ikketroende.

Hvad betyder ramadanen for mig?

Jeg er født og opvokset i Danmark i en tyrkisk, muslimsk familie. Personligt er jeg ikke religiøs. For mig handler ramadanen om fællesskab og samvær, traditioner og en masse lækker mad. Som barn var jeg med til at faste, mest af alt fordi jeg syntes det var hyggeligt at stå op midt om natten og spise sammen med mine forældre og søskende, og det gav mig en fællesskabsfølelse. Efterhånden som jeg blev ældre stoppede jeg med at faste og skænkede ikke rigtig ramadan måneden nogen større betydning eller tanke. Det var først som voksen, at jeg genopdagede ramadan og hvad der var vigtigt for mig. 

I starten af mine 20’ere arbejdede jeg som tjener på en café, der var tyrkisk ejet. Under ramadanen kom caféejerens venner tit på besøg, hvor de talte om ramadan og samlede ind til Zakat al-Fitr. Zakat, den tredje søjle i islam, omhandler økonomi. Ifølge islam er det obligatorisk at donere penge til velgørenhed, til mennesker i nød eller til mindre bemidlede end en selv, når ramadan måneden er slut – hvis man altså økonomisk er i stand til det. Ifølge islam er alle mennesker lige og ingen skal opleve at sulte eller føle sig utrygge. Ved at give Zakat, hjælper du mennesker med at få opfyldt basale behov som mad og sikkerhed. På daværende tidspunkt kendte jeg ikke til Zakat al-Fitr, og da de forklarede mig meningen med det, blev jeg meget rørt. Jeg synes, det er meget smukt, at de mere ressourcestærke mennesker i vores samfund skal hjælpe mennesker, der ikke har de samme vilkår eller held. Jeg valgte at donere til en velgørenhedsorganisation med det samme og har gjort det sidenhen. Min far fortalte mig senere, at han i årevis havde doneret til velgørende organisationer på vegne af mine søskende og jeg.

Ramadan og klimakamp

I 2019 blev jeg ansat hos Greenpeace. For mig var det kæmpestort at få lov til at arbejde i en NGO og være en del af klimakampen. Jeg har altid interesseret mig for natur, klima og miljøet og er vokset op med at tænke over mit forbrug, hvad enten det drejer sig om mine madvaner, formindske vand- og madspild, spare på strøm, genanvende og reparere tøj med mere. Jeg husker, at jeg særligt blev berørt af at besøge min familie i Tyrkiet og observere deres forbrugsvaner og levevis. Især min moster var en stor inspirationskilde. Hun fortalte mig, hvor vigtigt det var at spare på vandet, og hvordan man kunne minimere madspild. Ting, som vi dengang ellers lod til at tage for givet herhjemme. Det var nok også her, at jeg for alvor blev opmærksom på social ulighed mellem landegrænser. Som barn stod det ikke klart for mig, at de værdier jeg er blevet opdraget med, havde nogen forbindelse til ramadanen. For det er naturligvis også værdier andre er opvokset med, men i dag ved jeg, at det har haft en stor indvirkning i min opvækst.

Gennem årene og særligt i kraft af mit arbejde er jeg blevet langt mere opmærksom på konsekvenserne af klimakrisen, og hvordan vores handlinger, kultur og strukturer er medvirkende til at accelerere klimaforandringerne. Samtidig er jeg meget bevidst om, hvor absolut nødvendigt det er, at vi alle begynder at kæmpe for at bremse klimakrisen. 

Hver eneste dag bliver vi konfronteret med rapporter og forskning, der fortæller os, at vi skal handle i dag. Ekstreme vejrfænomener raser verden over og værst går det ud over verdens fattigste, og store dele af den muslimske verden, der lider store tab. Hvor er klimaretfærdigheden? 

Hvad har ramadan og kampen mod klimakrisen til fælles?

For mig er der altså en hel del værdioverlap mellem at leve miljø- og klimavenligt og meningen med ramadanen. Majoriteten af mennesker forbinder ramadanen med at faste, men ramadanen tilskynder til meget mere end det. Det er en tid, hvor man sammen med sine nærmeste bliver mindet om at passe på planeten, naturen og hinanden og en tid til at genoverveje ens forbrugsvaner, og hvordan de påvirker den verden, vi lever i. I dag er det mere end nogensinde før stærkt nødvendigt.

Derfor opfordrer jeg alle, der fejrer ramadan, til at kæmpe for klimaretfærdighed

Min personlige motivation for at skrive om ramadanens grønne sider handler om at fremhæve min kulturs måde at handle i klimakrisen. Fra hvor jeg står og den måde jeg og mange andre fejrer ramadan, kan jeg se mange overlap mellem det og klimakampen. Jeg håber, at denne kampagne kan være med til at motivere flere til at tage del i den. For hvis vi skal lykkes med at bremse klimakrisen og stoppe den sociale ulighed, krisen skaber på verdensplan, er der behov for, at vi er mange flere, der tager del i den, og at vi er flere stemmer, der bliver repræsenteret. Det er afgørende, at minoritetsstemmer bliver repræsenteret i klimadebatten og klimakampen, hvis vi skal bekæmpe klimauretfærdighed. Alle mennesker har retten til at leve et liv i sikkerhed og frihed. At være en del af et fællesskab og vores samfund uanset baggrund. Derfor håber jeg, at vi alle vil bruge denne tid til at skabe forandring og opmærksomhed omkring vores forbrugsvaner gennem refleksion og samtaler, reducere spild og forbruge ansvarligt.

Vores livsstil, levevis og forbrugsvaner i Danmark har katastrofale følger.  Det er skrækkeligt, for hvis alle lande levede, som vi gør i Danmark, ville planetens ressourcer for hele året være brugt op efter blot tre måneder – og der ville være brug for 4,2 jordkloder. Og på den anden side af kloden mister mennesker deres hjem, ejendele og i værste fald deres nære og kære. 

Hvis du vil være med til at fejre grøn ramadan, har jeg lavet en guide til os alle her. Derudover arbejder vi for klimaretfærdighed, som du kan støtte her. Jeg kan virkelig anbefale at tale med dit netværk, især under ramadanen, hvor refleksion er en vigtig del. Sådan kan vi også inspirere andre, stå sammen og motivere hinanden. På den måde kan vi skabe ringe i vandet og opleve andre omfavne bæredygtige vaner og gøre en fælles indsats for at beskytte vores planet

Du kan også give klimahjælp her. Lige nu mærker børn og voksne verden over konsekvenserne af klimaforandringerne på egen krop. Det må stoppes. 

Giv klimahjælp til verdens mest udsatte

Klimakrisen truer mennesker, biodiversiteten og planetens nutid og fremtid.

JEG VIL GERNE HJÆLPE

Jeg ønsker dig, muslim eller ej – Ramadan Mubarak!