Udstyret med olietønder og bannere med budskaber som “Det er ikke greit at være Norges olielosseplads” og “Norsk olie = Miljøgift” demonstrerede Greenpeace torsdag imod, at den norske olieindustri sejler sine giftige affaldsprodukter til Danmark, hvor de kun delvist renset udledes i dansk farvand.

Greenpeace demonstrerer imod, at norsk olieindustri med det statsejede Equinor i front ikke tager ansvar for sit eget giftige oliespildevand, men i stedet sender det til udledning i Danmark © Greenpeace / Jason White

Demonstrationen foregik ved indgangen til Industriens Hus i centrum af København, hvor det norske kongepar sammen med det danske kronprinspar, flere ministre samt repræsentanter fra den norske olieindustri ironisk nok skulle mødes til konference om et dansk-norsk samarbejde om en bæredygtig grøn fremtid.

“”Norge og Danmark – Sammen om en bærekraftig fremtid”, er overskriften for dagens møde mellem ministre, kongehuse og erhvervsliv. Det er vist så langt fra “bærekraftigt” man kan komme at fortsætte denne praksis, hvor Norge nu i 25 år har sendt sit giftige oliespildevand til Danmark,” siger Helene Hagel, klimapolitisk leder i Greenpeace.

Med ved konferencen om en bæredygtig grøn fremtid i Industriens Hus var både det norske og det danske kongehus, samt flere ministre og repræsentanter fra det norske olieselskab Equinor © David Lundbye / Greenpeace

Med det statsejede olieselskab Equinor – det der tidligere hed Statoil – i front har Norge i 25 år eksporteret sit giftige oliespildevand til rensningsanlægget RGS Nordic i Stigsnæs på Sydvestsjælland. Her har det forurenet det sårbare danske Agersø Sund med stoffer som PFOS, tjærestoffer og kviksølv. I dag vurderes Agersø Sund at være i kritisk tilstand.

I Greenpeace mener vi, at det er mere end på tide, at Equinor og Norge nu tager ansvar for at rense sit eget giftige olieaffald. Havet tåler ikke en dråbe mere.

“Vi er til stede her i dag for tydeligt at vise den norske olie- og energiminister, at vi ikke længere vil finde os i, at dansk natur er losseplads for den norske olieindustri. Den norske regering må sørge for, at man øjeblikkeligt stopper eksporten af giftigt oliespildevand til sårbart dansk hav og enten renser det selv eller – hvis man ikke er i stand til det – simpelthen begrænser den alt for store olieproduktion”, siger Helene Hagel.

Fakta: 

  • Der bliver årligt eksporteret 100-150.000 ton giftigt oliespildevand fra Norge til Danmark. Langt størstedelen stammer fra Equinors olieproduktion.
  • I april sagde den danske miljøminister, Magnus Heunicke, at han ikke vil give flere nye tilladelser til at importere norsk oliespildevand. Lige nu eksisterer der fem tilladelser, som lyder på i alt 611.000 ton spildevand. Den sidste tilladelse udløber om 2,5 år.
  • Langt det meste oliespildevand kommer fra den statsejede oliegigant Equinor – det tidligere Statoil – som sidste år tredoblede sit milliardoverskud.
  • Rensningsanlægget RGS Nordic fordoblede i 2016 sin kapacitet i Stigsnæs og etablerede samtidig en modtagecentral i Mongstad nord for Bergen. Herfra sejles oliespildevandet til Danmark, hvor det fortyndes og renses delvist inden det ledes gennem et udløbsrør ud i Agersø Sund.
  • De lokale fiskere og beboere omkring Agersø Sund har i årevis protesteret mod udledningen af giftstofferne i det i forvejen sårbare farvand. Midt i maj arrangerede Greenpeace i Danmark sammen med de lokale foreninger Rent havmiljø NU! og Storebælts Småbådsklub en demonstration i vandet og på stranden ud for RGS Nordic. Her samledes omkring 60 både og 150-200 mennesker på land for at begræde alt det, Agersø Sund, lokalbefolkningen og fiskerne gennem årene har mistet og for at stille krav til miljøminister Magnus Heunicke og den norske olieindustri om at stoppe svineriet nu.