En gammel, men levende skov, hjemsted for fantastiske dyr og ukendte arter, beskyttet af en gruppe helte, der kæmper for dens overlevelse. Det lyder som et filmmanuskript – men det foregår i virkeligheden lige nu.

Ombord på båden Almirante Moreira VII befinder en gruppe forskere, journalister og Greenpeace-aktivister sig på Manicoré-floden med kurs mod hjertet af Amazonas-regnskoven – et sted, der stadig er beskyttet mod menneskelig aktivitet og grådighed. Båden sejler i det sydlige Amazonas på en kaffefarvet flod, gennem en pulserende regnskov fuld af liv. 

Vores fortælling starter her, hvor tusindvis af mennesker kæmper for at udstikke en ny retning for deres del af Amazonas. Ekspeditionen vil gøre verden opmærksom på, hvorfor det er vigtigt at beskytte hele Amazonas-regionen, men også hvorfor officiel beskyttelse af området omkring Manicoré-floden er nødvendig.

Manicoré-floden er en biflod til Madeira og har givet navn til det samfund, den flyder igennem. De seneste syv år er Manicoré havnet på en femteplads på ranglisten, når det kommer til ryddede områder i Brasilien, og tusindvis af kvadratkilometer skov er forsvundet fra dette område. Mens hundredvis af gigantiske flåder breder sig på floderne og forurener vand og fisk i det nordlige Manicoré, foregår der ulovlig skovhugst længere mod syd for at frigøre jord til landbrugsdyr.

Manicoréfloden i Amazonas, juni 2022. Foto: Valdemir Cunha / Greenpeace

I Manicoré er skovrydningen hastigt stigende. Greenpeace ekspeditionen Manicoré River vil arbejde for at vise, hvor vigtigt det er at beskytte den artsrige skov, hvor der er planter og dyr, som ikke kan leve andre steder på kloden. 

Afviklingen af ​​miljøpolitikken i Brasilien har banet vejen for farmere, minearbejdere, skovhuggere og andre, der rydder regnskoven –  på bekostning af Amazonas og vores alles fremtid.

Regeringens miljøfjendtlige politik har også resulteret i en øget vold mod oprindelige folk, lokale samfund og mod miljøaktivister, der på trods af tusler mod deres liv, kæmper for at beskytte Amazonas regnskoven, og kæmper for en grønnere, mere retfærdig og fredelig verden for os alle sammen.

Tidligere på måneden blev den tragiske nyhed om mordene på den brasilianske indfødte ekspert Bruno Pereira og den engelske journalist Dom Phillips meddelt. Deres død er det seneste i en række af angreb på oprindelige folk og dem som støtter dem.

Forskning har gang på gang vist os, at Amazonas-regnskoven med sin artsrige plante – og dyreliv er afgørende for vores klima.  De fleste af os ved det allerede og kæmper for bæredygtige udviklinger for regnskoven, biodiversiteten og det oprindelige folk. Men vi har faktisk ikke et valg, hvis vi vil bekæmpe den accelererende klima- og biodiversitetskrise, der kun bliver mere akut af ødelæggelsen af jordens største regnskov. 

Forskere i herpetologi undersøger frøer, slanger og firben under ekspeditionen i Amazonas. Foto: Tuane Fernandes / Greenpeace

I Manicoré-floden har grupper af samfund kæmpet i 16 år for at skabe en Reserve for bæredygtig udvikling (RDS) for at beskytte naturområder med stor biodiversitet. Samtidig skal der sikres en bæredygtig udvinding af eksisterende naturressourcer i området. 

Det er, hvad Amazonas har brug for lige nu, og det samme har resten af verden. Mere beskyttelse for mennesker, der elsker og bekymrer sig om skoven. I Netflix filmen, Don´t look up sætter fokus på den katastrofale situation i Amazonas og at regnskoven er nær et “tipping point”. Det er et vigtig budskab til omverdenen og filmen opfordrer alle til at handle på vegne af Amazonas. Vi vil gøre alt, hvad vi er i stand til, for at bevare Amazonas-regnskoven og give filmen den lykkelige afslutning, som regnskoven fortjener. 

Forskere fra National Institute for Research in Amazon (INPA) blev inviteret til Greenpeace-ekspeditionen for at foretage en opgørelse over biodiversiteten. Foto: Tuane Fernandes / Greenpeace

Med ekspeditionen vil vi vise verden, men også det brasilianske folk, hvad der er på spil. Vi vil dokumentere og synliggøre de ødelæggelser, der foregår her, og sammen med lokalsamfund udvikle løsninger, der tager hensyn til menneskene, klimaet og den biologiske mangfoldighed i Amazonas. Ekspeditionen er også en platform til at støtte samarbejdet mellem forskere fra National Institute for Research i Amazonas, INPA i deres undersøgelser af den artsrige, biologiske mangfoldighed i denne hidtil uudforskede del af Amazonas. Ved at rejse med båd kan vi udforske fjerne steder med høj biodiversitet.

Det er vigtigt, at vi ikke mister fokus på, hvad der foregår i Amazonas trods andre vigtige kriser verden over. Amazonas-regnskoven er en af ​​verdens største kilder til biodiversitet og hjemsted for så meget liv. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at vise verden, hvordan en levende Amazonas, der ikke er præget af ødelæggelser og brande, men af ​​artsrigdom, ser ud.

Vi arbejder for retfærdighed for Dom, Bruno, Brasiliens oprindelige folk og alle andre, der kæmper for at forsvare og bevare Amazonas-regnskoven. Det er vores alles  planets fremtid, der drejer sig om. Vi håber, du vil være med. 

Togther for forest
Vær med og kræv, at Danmark arbejder for en stærk skovlov

Stå sammen med os for regnskoven, biodiversiteten og oprindelige folk. 📃🌴

skriv under

Se billeder fra ekspeditionen her