Billedet er taget under den ekstreme hedebølge i Death Valley, Californien, i juli 2024. © David McNew / Greenpeace

I juni 2024 blev der slået temperaturrekorder i 80 lande og verden oplevede den varmeste dag, der nogensinde er blevet målt. Hedebølger hærgede USA, Middelhavsområdet, Sydeuropa, Nordafrika, Asien og Mellemøsten. 

Ekstrem varme er ikke bare ubehageligt. Det er også livsfarligt. 

Vejrbegivenheder som denne bliver mere og mere ekstreme, og det er olie- og gasindustriens beskidte forrentning, der driver denne meget negative udvikling.

Ekstremt vejr rammer os hårdere og oftere end nogensinde før. Det tegner et dystert billede for fremtidige generationer, da ekstremt vejr bidrager til spredning af sygdomme, øgede dødsrater, høje økonomiske omkostninger, forstyrrelse af landbrug og fødevareforsyning og millioner af mennesker drives på flugt. 

Læs også: Bagom ekstremt vejr – konsekvenserne af global opvarmning

1. Ekstremt vejr i 2023 bød på svimlende omkostninger

Tyfonen Doksuri var angiveligt den dyreste ekstreme vejrbegivenhed sidste år med et prisskilt på svimlende 18,5 milliarder amerikanske dollars og efterlod omfattende ødelæggelser i Taiwan, Filippinerne og Kina. I september 2023 forårsagede stormen Daniel store ødelæggelser i Grækenland og Libyen, som kostede 10 milliarder dollars. Ifølge Yale University var Daniel den mest dødbringende storm i Afrikas historie. En måned senere hærgede orkanen Otis i Acapulco, Mexico, og forårsagede skader for et chokerende beløb på 15 milliarder dollars. 

2. Ulighederne øges: udsatte samfund betaler regningen, mens olie- og gasindustrien tjener stort 

Olie- og gasselskaber som BP, Shell, Exxon, Total og ENI fodrer klimaforandringerne med deres udledning af drivhusgasser. Dette er hovedårsagen til klimaforandringer og hyppigere ekstreme vejrbegivenheder. Det er de fattige samfund i det globale syd, som rammes hårdest. De klimafjendtlige fossilgiganter har langt fra hjulpet med at betale for tab og skader eller bidraget til at genopbygge samfund, der er blevet ødelagt af ekstremt vejr. Det er dybt uretfærdigt. 

Forsikringsselskabet Gallagher rapporterede, at prisen på uforsikrede klimaomkostninger for tab og skader i 2023 lå på 185 milliarder dollars. Samme år blev det rapporteret at verdens fem største olie- og gasselskaber, ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies og BP, udbetalte 113,8 milliarder dollars til deres aktionærer. Dette er den største udbetaling til aktionærer fra olie- og gasselskaber nogensinde, og det skete i det varmeste år, der nogensinde er registreret.

Aktivister, landmænd og lokale befolkninger har anlagt mere end 30 klimasager mod internationale olieselskaber for at holde dem ansvarlige for klimakrisens ødelæggelser. Men uden ressourcer er det ikke let at sætte sig op imod mægtige olieselskaber. 

Ødelagte huse og veje var konsekvenserne af det ekstreme nedbør som São Sebastião, Brazil, oplevede i 2023. © Diego Baravelli / Greenpeace

3. Ekstremt vejr fører til smitsomme sygdomme og underernæring 

Ekstreme vejrbegivenheder begrænser tilgangen til rent drikkevand og mad, hvilket fører til en stigning i tilfælde af underernæring, malaria og diarré. Verdenssundhedsorganisation (WHO) forventer, at klimaforandringer vil forårsage 250.000 ekstra dødsfald om året mellem 2030 og 2050 i områder med en svag sundhedssektor – primært i lavindkomstlande.  

4. Ekstremt vejr truer madforsyningen i 2024 

Oversvømmelser, tørke og hedebølger påvirker landbruget drastisk. Dette fører til madmangel og prisstigninger. En rapport fra Everstream Analytics beretter, at ekstreme vejrbegivenheder er den største trussel for fødevareleverandører i 2024. Denne advarsel kom i år, et år præget af dårlige afgrøder, skader efter storm og forsinkelser i skibsfarten

Landmanden Onaldo Calica viser majs frem, der er ødelagt af den alvorlige tørke, som ramte Filippinerne. © Alex Baluyut / Greenpeace

5. Ekstremt vejr fordriver over 20 millioner mennesker hvert år 

Klimaforandringer og ekstremt vejr fører til en stigning i antallet af mennesker, som bliver drevet på flugt. For mange er det vanskeligt at finde et nyt hjem og etablere et nyt livsgrundlag.
Hvis man antager, at den globale opvarmning er steget med 1,7 grader i 2050, så vil mellem 17 og 40 millioner mennesker være nødt til at migrere internt i Afrika, syd for Sahara. Hvis de globale temperaturer stiger med 2,5 grader, så vil antallet af migranter stige til mellem 56 og 86 millioner, ifølge IPCC.

Ifølge UNHCR blev 21,5 millioner mennesker mellem 2008 og 2016 tvunget til at flytte på grund af oversvømmelser, storme, skovbrande og ekstreme temperaturer. Institute for Economics and Peace forudser, at antallet af fordrevne på grund af klimatrusler kan stige til 1,2 milliarder inden 2050.

Læs også: Bagom klimaforandringer og global opvarmning

Greenpeace deltog i World Refugee Day i Hamborg og viste solidaritet med klimaflygtninge. © Daniel Müller / Greenpeace

Hvad kan du gøre? 

Sammen kan vi sætte en stopper for den æra, hvor grådige internationale olieselskaber udnytter jordens ressourcer. Skriv under, hvis du er enig i, at olieselskaberne skal stoppe med at bore efter olie og i stedet begynde at betale for den ødelæggelse, de forårsager.

NY OLIE OG GAS SÆTTER VORES FREMTID PÅ SPIL

De voldsomme, ødelæggende klimaforandringer, vi er vidne til i dag, er et direkte resultat af årtiers jagt efter og afbrænding af olie, kul og gas.

Vær med