Greenpeace har anmeldt Mercedes-Benz til Forbrugerombudsmanden og skoser de medier, som har givet plads til bilproducentens reklamekampagne. Generalsekretær Mads Flarup Christensen forklarer hvorfor i dette debatindlæg.

Nytårsaftensdag proklamerede Mercedes-Benz med hele tre helsides annoncer i Politiken, at “Fra i år kører vores fabrikker på 100% vedvarende energi”. Siden har de kørt en landsdækkende reklamekampagne med blandt andet stilladsreklamer i de større byer, en helsides annonce i Jyllands-Postens og en stor annoncekampagne på sociale medier. På deres kampagneside skriver de, at deres biler er “certificerede miljøvenlige”, de taler om “bæredygtighed” og deres reklamevideo er fuld af natur og vindmøller.

Kampagnen er et klokkeklart eksempel på greenwashing, og derfor klagede Greenpeace i sidste uge over kampagnen til Forbrugerombudsmanden – ikke bare over Mercedes-Benz, men også over de medier, der har bragt deres annoncer og de reklamebureauer, der har arbejdet med kampagnen.

Vi håber, at klagen vil føre til, at det bliver indskærpet over for Mercedes-Benz og alle andre virksomheder, der reklamerer i det offentlige rum i Danmark, at det er ulovligt at bruge reklamekampagner til at fastholde folk i et klimaskadeligt forbrug. Og så håber vi, at et øget fokus på omfanget af greenwashing i markedsføringen af fossile produkter, vil gøre det åbenlyst for enhver, at der er behov for helt at forbyde fossile reklamer. 

Sorte biler på halvgrønne fabrikker

I den reklamekampagne, vi klager over, giver Mercedes-Benz uomtvisteligt modtageren et indtryk af, at Mercedes-Benz er en klimavenlig virksomhed, og at man som forbruger med god samvittighed kan købe én af deres biler. Men at de har skiftet til vedvarende elektricitet på deres fabrikker gør faktisk kun deres biler omkring 0,5% grønnere.

Det er nemlig kun en minimal del af udledningerne fra biler, der kommer fra fabrikken, hvor bilen bliver samlet. Kigger man på en bils samlede udledninger i løbet af dens levetid, så stammer størstedelen fra udvindingen af råstoffer, produktionen af de komponenter, bilen består af (fx motoren og dørene) og fra den benzin og diesel, bilerne brænder af i motoren, når de kører rundt på vejene.
Derudover har Mercedes-Benz fabrikker faktisk stadig store udledninger, for det er kun elektriciteten, de har gjort grøn, mens de fortsat bruger fossilgas og andre brændsler. De laver kort sagt sorte biler på halvgrønne fabrikker.

Realiteten er, at Mercedes-Benz’ biler er stort set lige så forurendende som før. Mercedes-Benz er faktisk et af de absolut mindst grønne bilmærker, når det kommer til omstillingen til elbiler, ifølge en undersøgelse som den europæiske ngo Transport and Environment udgav sidste år.  

Sådan ser samfundsansvar ud

Der er åbenlyst ikke godt nok, når virksomheder som Mercedes-Benz giver et vildledende indtryk af bæredygtighed. Kampagnen er da også direkte i strid med Forbrugerombudsmandens vejledning om greenwashing, der siger, at det ikke er lovligt at give indtryk af bæredygtighed ud fra mindre miljøtiltag, der kun gør produkterne marginalt bedre. 

Derudover mener vi heller ikke, det er lovligt, at medier som Politiken, Jyllands-Posten og Facebook bringer annoncerne. Ifølge Markedsføringsloven har redaktørerne på de pågælgende medier ansvar for, at de reklamer, de bringer, er lovlige, og der mener vi, at medierne svigter ikke bare dansk lov, men også deres samfundsansvar, når de ikke spotter og afviser at bringe åbenlys greenwashing. 

Virksomheder som Mercedes-Benz reklamerer kun, fordi det virker: Det får forbrugerne til at købe deres biler. Forskningen påviser da også en direkte sammenhæng mellem en reklamekampagne for en bil, et øget salg af netop den bilmodel og deraf øgede udledninger.
Nok så vigtigt, så er reklamer med til at give virksomhederne social licens, altså opbakning i befolkningen, til at fortsætte deres fossile forretning – for reklamer er med til at gøre produkter og  virksomheder socialt acceptable, og de er med til at forme vores tanker om det gode liv.  

Fossile reklamer skaber kort sagt fossilt forbrug. Og det undergraver omstillingen midt i en klimakrise.

Hvis Mercedes-Benz faktisk vil vise grønt samfundsansvar må de stoppe med at reklamere for deres biler. Hvis Jyllands-Posten, Politiken og Facebook vil vise grønt samfundsansvar må de stoppe med at bringe fossile reklamer, eller i det mindste være med til at kræve at det blev forbudt. Og hvis politikerne vil tage den grønne omstilling alvorligt, må de forbyde fossile reklamer. 

Det forbud vil vitvinge EU-Kommissionen til at stemme om: Sammen med 35 andre organisationer arbejder vi for at samle en million underskrifter for et borgerforslag, der skal forbyde fossile reklamer i hele EU. 

Indlægget blev oprindeligt bragt i Klimamonitor 4. februar 2022.