Mens klimaforstærkede skybrud, stormfloder og skovbrande bliver stadig voldsommere, vokser regningen for de klimaskader, det ekstreme vejr resulterer i. Lige nu er det dig og mig, der betaler, men er det rimeligt? Vi har været en tur rundt i Danmark for at se på nogle af de skader, der ikke har været råd til at reparere.

Størsbølvej ved Sneum Å, marts 2025 © Will Rose / Greenpeace

2023 og 2024 var de to vådeste år, der nogensinde er målt i Danmark. Kombineret med vores flade landskab og næsten 9000 km kystlinje, gør det Danmark særlig sårbar overfor klimaforandringer. En stigning i vandstanden vil sammen med klimaforstærkede stormfloder og ekstrem nedbør få markante konsekvenser, som vi både hver især og som samfund skal bruge mange penge på at håndtere over de næste årtier.

Møllevej i Ålbæk ved Esbjerg, marts 2025. Broen blev ødelagt under det ekstreme regnvejr den 27. september 2024. © Will Rose / Greenpeace

Klimaskader rammer Danmark

For at få et overblik over, hvor store de skader, vi skal håndtere, er, har vi været på en rundtur til nogle af de steder i Danmark, som de seneste par år har været ekstra hårdt ramt af ødelæggelser efter ekstremt vejr – og som stadig må leve med konsekvenserne, fordi kommunerne ikke har råd til at reparere skaderne. 

Esbjerg Kommune

Den 27. september 2024 gik over i historien, som den hidtil vådeste septemberdag nogensinde målt i Danmark. De massive mængder regn resulterede i enorme skader i hele landet – blandt andet i Ålbæk lidt uden for Esbjerg, hvor broen over bækken kollapsede. Broen er endnu ikke repareret, men står tilbage som en påmindelse om de tiltagende klimakatastrofer, som olieselskaber som TotalEnergies er skyld i. 

Læs også: 101 år med TotalEnergies og deres totale klimakaos

Møllevej i Ålbæk ved Esbjerg. Her et halvt år efter 100-års hændelsen er vejen over bækken fortsat spærret. © Will Rose / Greenpeace

I forbindelse med 100-års hændelsen i september 2024 fik det voldsomme regnskyl også både bil- og cykelbroerne over Sneum Å til at kollapse. Det har efterladt en dramatisk kløft i vejen, som fortsat er helt spærret for trafik. Esbjerg Kommune er lige nu i gang med at reparere de omfattende skader. 

Størsbølvej ved Sneum Å, marts 2025. Både cykel- og vejbro kollapsede i september 2024. Begge broer er fortsat ubrugelige. © Will Rose / Greenpeace

Kolding Kommune

Når man færdes i Kolding, bliver det tydeligt, hvordan byen kæmper med jævnlige oversvømmelser. Sandsække langs vejene er et velkendt syn, og her på Vestre Ringgade danner de en beskyttende barriere mod vandmasserne, når Kolding Å går over sine bredder. Disse foranstaltninger er ikke længere midlertidige – de er blevet en del af byens hverdag. Kolding Kommune udbyder endda jævnligt kurser i, hvordan man beskytter sit hjem mod oversvømmelse.

Her langs Vestre Ringgade i Kolding danner sandsække en permanent barriere mod oversvømmelser fra Kolding Å, marts 2025. © Will Rose / Greenpeace

Guldborgsund Kommune

Under stormfloden i oktober 2023 blev Falsters nordkyst ramt af så kraftige bølger, at omkring 200 meter af Gammel Færgevej ved Stubbekøbing skyllede væk. Her halvandet år senere er vejen stadig spærret, da kommunen endnu ikke har fundet midler til at betale for at genopbygge den. Dette har ikke kun konsekvenser for lokalbefolkningen, men påvirker også tusindvis af cykelturister, der ikke kan komme rundt, fordi vejen er en del af flere cykelruter. 

Gammel Færgevej, Stubbekøbing, marts 2025. Vejen skyllede væk under stormfloden i oktober 2023 og er fortsat ubrugelig. © Will Rose / Greenpeace

Er det rimeligt, at det er dig og mig, der skal betale?

Lige nu er det dig og mig, der gennem blandt andet skatter og stigende forsikringspræmier betaler for både reparationer af klimaskader og for den klimatilpasning, der skal beskytte os mod fremtidens klimaforandringer og ekstreme vejr. Men er det egentlig rimeligt?
Burde det ikke i stedet være olie- og gasselskaber som TotalEnergies – der er Danmarks største olie- og gasproducent og en af verdens største udledere af CO2 – der skal stå til ansvar? 

Oversvømmelser koster allerede nu det danske samfund omkring 7 milliarder kroner om året, og det tal forventes at stige til 12 milliarder om 25 år. Uden handling, risikerer 500.000 huse, erhvervsbygninger og sommerhuse at blive oversvømmet over de næste 50 år.

En undersøgelse viser, at op mod 57 procent af den globale temperaturstigning og 37 procent af havniveaustigningen skyldes udledninger fra verdens 122 største olie, gas, kul og cementproducenter mellem fra 1854 til 2020.

Læs også: Bagom den danske olieproduktion i Nordsøen

For at minde TotalEnergies om deres klimaansvar afleverede Greenpeace Nordic-aktivister i november sidste år en bunke ødelagt ejendom fra klimakatastrofer rundt om i verden foran indgangen til oliegigantens danske hovedkvarter i Esbjerg. © Michael Hedelain / Greenpeace

De har vidst det!


I over 50 år har olie- og gasgiganterne vidst, at deres enorme udledninger ville føre os direkte ud i den klimakrise, der nu truer livet på jorden. Alligevel valgte de at lyve, lobbye og greenwashe for at kunne fortsætte jagten på de astronomiske profitter, som indvindingen af fossile brændstoffer giver. 

Og som om det ikke var nok, så har TotalEnergies, og andre giganter som BP, Shell og Equinor, for nyligt trukket sig fra mange af deres grønne løfter til fordel for maksimal profit. I stedet for at investere i bæredygtig energi, planlægger Total enorme nye olie- og gasprojekter, der kun vil forværre klimakaosset og ødelægge endnu flere menneskers liv.

Det er på høje tid at hele den fossile industri stilles til ansvar for de tab og skader, den har påført mennesker, natur og klima over hele kloden!

Læs også: Totals gigantiske overskud er vores alle sammens tab

Se her, hvordan du kan være med 👇

Vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for at danne en samlet grøn bevægelse, der stiller olie- og gasindustrien til ansvar for deres klimaødelæggelser, og der er mange forskellige måder, hvor du kan være med.

Kræv at olie- og gasgiganterne:   

  • Stopper deres jagt på ny olie og gas og omstiller deres forretning 
  • Betaler for de enorme klimaskader, de forvolder over hele verden

Vær med: 

Bliv frivillig hos Greenpeace og brug dine kræfter på sammen med os at kæmpe for vores fælles fremtid.   

Støt os økonomisk:

Greenpeace er en helt uafhængig organisation, der hverken modtager penge fra virksomheder eller regeringer. Alt vores arbejde er finansieret af mennesker som dig, der elsker vores planet og vores fremtid. Enhver handling tæller 🙏