At pushe tilbud og skabe unødvendige behov – er det virkelig rimeligt at give den enkelte forbruger skylden for vores overforbrugskultur? 

Hvad er Black Friday?

Black Friday er et amerikansk fænomen, som i dag er blevet verdenskendt, og danskerne har i den grad taget den amerikanske tradition til sig. Men er det virkelig den enkelte forbrugeres ansvar at modstå fristelserne (og skjule skyldfølelserne), eller bør vi i stedet fokusere på de store virksomheders ansvar i den stigende natur- og klimakrise?

Black Friday er her igen. Attraktive tilbud er alle vegne. Vi bliver bombarderet med vilde tilbud på gaden, i tv-reklamer, i vores feed.  Og fænomenet ser ud til at vokse år for år. I Danmark er Black Friday blevet til Black Week – endda Black Month. Der er Singles Day og Cyber Monday. Overforbrug er et reelt problem, og med klimakrisen, der eskalerer, virker en sådan global forbrugsfest, der tilskynder til køb, uoverskuelig og fuldstændig tåbelig.

Tilbud og priser, der er billigere end konkurrenterne, er naturligvis tiltalende for forbrugerne. Og store virksomheder har intet problem med at skabe unødvendige behov for forbrugerne – hvem vil ikke have et større tv eller vinterens must-have trendy støvler til nedsat pris i begrænset tid?

Det, der er særdeles problematisk ved dette fænomen og overforbrugskulturen, er den  fordrejede opfattelse af, hvornår noget er værd at købe og nødvendigt, og hvornår vi blot bliver vildledt af vanvittige salgsteknikker.

Mange af os ville helt sikkert få gavn af at være mere kritiske ift. vores forbrugsvaner og reparere og genanvende vores ejendele. I gennemsnit forbruger vi danskere alt for meget af jordens ressourcer og skiller os af med varer, der sagtens kan genanvendes.

Men kan man virkelig holde den enkelte forbruger ansvarlig for jordens overforbrugskultur, særligt en forbruger, der muligvis kæmper med økonomiske bekymringer? Ansvaret bør ligge hos de store virksomheder, der blindt promoverer billige varer, som vi egentlig ikke har brug for.

Hvis du har lyst til at tage sagen i egen hånd og hjælpe med at minimere forbrugskulturen eller hvis du vil helt væk fra tilbudsræset, kan du give virksomheder feedback ved at skrive til dem, du kan afmelde nyhedsbreve, så du ikke bliver eksponeret for alle de rabatter, der er, og du tale med dit netværk om sandheden bag Black Friday tilbud og vores forbrugsvaner. 

Black Friday og unødvendige forbrugsvaner fremskynder klimakrisen og tab af natur

Det er ikke tilfældigt, at klimaet når rekordhøje niveauer og ødelæggelsen af naturen accelererer, når vi lever i en verden, hvor vi bliver bombarderet med tilbud, og mærkedage som Black Friday, Black Week og Cyber Monday dominerer vores hverdag. Vi lokkes til at ønske os robotstøvsugere og alverdens fast fashion, samtidig med at vandstanden stiger, skovene fældes til papkasser, havbunden graves op og lossepladserne fyldes med affald, som vi på en eller anden måde skal skille os af med.

Forbruget i Danmark og på verdensplan har desværre ikke ret meget med bæredygtighed at gøre. Vi bruger ganske enkelt alt for mange af naturens ressourcer på produktion og transport, som for eksempel flyveture, tøj, mad og møbler. Det er et problem, for på et tidspunkt slipper ressourcerne op.

Natur – og klimakrisen er direkte forbundet med vores forbrugsvaner. Der er altså plads til at revurdere dem. I år “fejrede” vi allerede World Overshoot Day d.28. marts  (dagen, hvor vi i Danmark har opbrugt de naturressourcer, kloden har til rådighed).

Hvis alle lande levede, som vi gør i Danmark, ville planetens ressourcer for hele året være brugt op efter blot tre måneder – og der ville være brug for 4,2 jordkloder. Efter marts tager vi altså her til lands hul på overforbruget, som varer ni måneder.

Hvorfor fortsætter overforbruget af klodens ressourcer, når vi ved, at natur- og klimakrisen accelererer hurtigere end nogensinde før?

Billede taget i København, Danmark, med et LED ‘pixelstick’ lysmaleri med teksten “Hvis du ikke har brug for det, så lad være med at købe det” til Black Friday.

Stop forbrugsræset. Reparér og genanvend

I slutningen af året bruger virksomheder yderligere salgstaktikker til at øge deres indkomst. Mange hæver fx deres priser op til tilbudsuger, så deres tilbud virker mere tiltrækkende. Og den opmærksomme forbruger begynder at kunne genkende nogle af de salgstaktikker, som virksomhederne gør brug af. 

Vi må samtidig huske at anerkende, at gode tilbud for nogle også er fornødenheder i hverdagen og en mulighed for at kunne forkæle sine kære med julegaver i en ellers økonomisk udfordrende hverdag. Reelle behov og økonomiske udfordringer, som mange i øjeblikket kæmper med, er separate anliggender.

Hvis du ønsker at modstå Black Friday-tilbuddene, kan du evt. tænke i mere kreative gaver/løsninger, som fx biografbilletter eller massage gavekort m.m.

Eller måske ville dine kære blive glade for et løfte om kvalitetstid sammen med dig. Alternativt kan du give donation til velgørenhed. Med Greenpeace kan du i år være med til at opfylde planetens juleønsker ved at give et smukt bæredygtigt kort til en af dine kære eller dig selv

Det kan være svært at modstå alle fristelserne. Derfor kan det være godt at holde dig beskæftiget og evt. bruge mindre tid på de sociale medier. På den måde kan du undgå at blive eksponeret for tonsvis af tilbud.

Lad os sammen sætte foden ned overfor de enorme tilbudsræs og Black Friday, som truer planeten og opfordrer andre til at gøre det samme.