Aarhus Kommune er på vej til at tage et stort skridt for at skrue ned for forbruget af kød ved at tilbyde borgerne en kost, der skåner klimaet og miljøet.

Alternativet, De Radikale og Socialdemokraterne har fremsat et beslutningsforslag om bl.a. at give borgerne fast mulighed for at vælge plantebaseret mad i alle offentlige institutioner som skoler, daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner.

Kommunen vil dermed gå forrest for at sænke danskernes høje kødforbrug og give alle borgere muligheden for at skabe en forandring for klimaet fra egne tallerkener i vuggestuer, kantiner og plejehjem.

Der er mange stærke dele i de tre partiers forslag til “En ny klimapolitisk fødevarestrategi”, der skal gøre kosten fra de offentlige køkkener grønnere og mindre kødtunge – uden at ekskludere de borgere, der fortsat ønsker at spise kød.

Flertal for plantemad – afstemning venter
Forslaget har skabt en optændt og vigtig debat i Aarhus og resten af landet, og der kom som ventet også damp under kedlerne i debatten til byrådsmødet onsdag aften.

Det blev besluttet, at forslaget skal behandles videre i magistraten. Herefter skal det bringes til afstemning i byrådet.

“Det er meget glædeligt, at Aarhus Kommune med et flertal bag sig ønsker at sænke kommunens forbrug af kød helt fra børnehaver til plejehjem og på den måde levere et forbilledligt bidrag til at bremse den globale klimakrise. Det er konkrete handlinger, der tæller, så det er afgørende, at en stor og markant kommune som Aarhus viser vejen. Forhåbentlig vil andre kommuner lade sig inspirere ved også at tage konkrete initiativer for at fremme plantebaseret mad,” siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Greenpeace bakker op om forslaget, der viser lige præcis den vej, som bør inspirere landets øvrige kommuner til at sætte mål om at sænke kødforbruget. Kort inden byrådsmådet satte Greenpeace – sammen med bl.a. Vegetarisk Forening – en hurtig støtteaktivitet i værk foran rådhuset, så vi kunne ønske forslaget god vind.

“Vi opfordrer nu partierne i Aarhus byråd til at huske klimaet i den videre debat og bakke op om forslaget. Det er vigtigt at give borgerne muligheden for at vælge plantebaseret mad, der tager hensyn til både klimaet, miljøet og den enkeltes overbevisning. Forslaget her er en håndsrækning til alle dem, der ønsker, at de selv eller deres barn skal opleve glæden ved mindre kødfulde måltider til fordel for mere plantebaseret mad,” siger Kristian Sloth.

Giv alle borgere et frit, grønt valg

Danmark er i dag det land i verden, der har den største produktion af kød per indbygger – en rekord godt hjulpet på vej af de 32 millioner svin, der årligt produceres. Men også på forbrugssiden placerer danskerne sig som et af de mest kødspisende lande i verden. Ifølge en undersøgelse fra 2016 spiser hver dansker 52 kilo kød om året.

I takt med at en voksende klimabevidsthed ser vi dog også, at mange ønsker at skære ned.

Over halvdelen af befolkningen ønsker at spise mindre kød, og 46 procent efterspørger, at der skal være mulighed for rent plantebaserede måltider fra de offentlige køkkener, viser COOP Analyse 2018.

Ubegrundet skepsis om ernæring uden kød
Her bør kommunerne give mulighed for, at man kan vælge plantebaseret mad, der skåner klimaet, understreger Greenpeace og Dansk Vegetarisk forening – helt på linje med forslaget i Aarhus Kommune.

Desværre møder forslaget modstand fra nogle partier, der har ubegrundet skepsis om, hvorvidt børn kan ernære sig godt ved plantebaseret mad.

”Det her handler om at sikre det frie grønne valg for alle borgere. Og nogle af kommentarerne i medierne har desværre været præget af misforståelser. Myndighedernes vurderinger vedrørende vegansk kost til små børn tager udgangspunkt i de ganske få familier, som ikke er opmærksomme på at give deres barn et tilskud af B12. Vurderingerne handler ikke om de tusindvis af familier, som har sunde veganske børn. Og der er allerede seks kommuner, som i årevis har haft muligheden for at få vegansk mad i daginstitutionerne. Det er således fuldstændig udramatisk, at et flertal i Aarhus Kommune har foreslået det samme,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Årsagen er at anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen ikke læses korrekt, for der er ikke sundhedsrisiko for de mindste at spise plantebaseret, hvis blot de får vitamintilskud. Og det kan lade sig gøre uden problemer, som han skriver i debatindlægget her.

Vegetarer på automatisk kødtung kost

Det handler om, at der skal være plads til alle interesser og overbevisninger, når borgerne tilbydes mad i institutioner – og selvfølgelig skal myndighedernes anbefalinger følges.

”Hvad angår de ældre, overses det desuden, at mange ældre voksede op i en tid, hvor der blev spist meget mindre kød. 43 procent af alle danskere mellem 55 og 74 år støtter ifølge Coop Analyse, at der bør være en grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener. 45 procent af dem ønsker selv at spise mindre kød. I dag er problemet, at mange ældre, som har spist meget grønt i årevis, per automatik kommer på en kødtung kost, når de får mad fra de offentlige køkkener. Det er ikke rimeligt,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.