En global traktat for verdenshavene, en afværget miljøkatastrofe i det Røde Hav og politisk fokus på den danske natur er bare nogle af de fantastiske resultater, vi opnåede i 2023 takket være støtten fra engagerede, gavmilde mennesker i Norden. Af hjertet tak til alle dem, der valgte at gøre noget for at beskytte klimaet og biodiversiteten!

Herunder kan du læse om, hvordan Greenpeace i Norden brugte støttemidlerne, og hvor indtægterne stammede fra i 2023. 

Kampagner i 2023 – Sådan brugte vi pengene

For hver krone vi investerer i indsamling, kan vi sende 3,5 kroner videre til vores kampagnearbejde i Danmark og globalt. 

Klima og energi

Det arbejde, vi brugte flest penge på i 2023, var klima og energi. Jordens klima er ved at kollapse på grund af menneskeskabte klimaforandringer. Med det internationale projekt Money for Change, som Greenpeace i Norden er med til at finansiere, arbejdede vi i 2023 for at bremse klimakrisen ved at få banker og investeringsinstitutter til at flytte pengene fra fossile brændsler til vedvarende energi. Vi har travlt, hvis vi skal beskytte kloden, dyr og mennesker mod stigende vandstand, ekstremt vejr og et katastrofalt tab af biodiversitet.

Landbrug og den industrielle produktion af dyr

Greenpeace arbejder på at omstille den gigantiske, industrielle produktion af køer og svin og sikre et landbrug med mere plantebaseret dyrkning, så vi kan skabe plads til naturen. Den største klimaudleder i Danmark er landbrugssektoren. Ved siden af Bangladesh er Danmark det mest intensivt dyrkede land i verden. Som følge heraf lider danske fjorde og indre farvande af et udbredt iltsvind, som ramte nye rekordhøje niveauer i 2023. Sammen med biologer og andre organisationer har Greenpeace kæmpet hårdt for at skabe opmærksomhed i Danmark om den direkte sammenhæng mellem døende fjorde og intensivt landbrug. I efteråret lancerede Greenpeace i samarbejde med Økologisk Landsforening og 7 andre NGO’er en visionær rapport, der skitserer den omstilling, der skal til for, at dansk landbrug kan overholde EU’s regler for naturbeskyttelse og Paris-aftalen, og samtidig give dansk landbrug mulighed for at producere mad til samme mængde mennesker som i dag. 

Olie 

Kampen mod ny olie i Norge er en stor prioritet hos Greenpeace i Norden, da Equinor er blandt top ti over de mest ekspansive olieselskaber i verden. I slutningen af 2023 anlagde Greenpeace en ny klimaretssag mod den norske stat. Sagen var rettet mod tre specifikke oliefelter, hvor den norske stat ikke havde vurderet deres klimapåvirkninger godt nok. Og det blev en stor succes, da vi allerede i december vandt den første retsrunde – på alle punkter. Greenpeace øgede også indsatsen for at afsløre Equinors beskidte oversøiske projekter, såsom Rosebank og Bay du Nord. På Equinors generalforsamling opnåede Greenpeace en sejr, da den norske stat, som ejer 2/3 af selskabet, brugte et forslag skrevet af Greenpeace til at understrege, at staten forventer, at Equinor tilpasser sine aktiviteter til Paris-aftalen.

Skov

I Sverige og Finland havde vi i 2023 et særligt fokus på skovbeskyttelse. Skovbrug er en stor industri i begge lande og er ansvarlig for tab af både biodiversitet og kulstofdræn. Sverige havde EU-formandskabet i første halvdel af 2023, og regeringen brugte det som en mulighed for at greenwashe svensk skovbrug – som i virkeligheden er langt fra at være bæredygtigt. Greenpeace-aktivister reagerede ved at protestere uden for de EU-delegeredes mødested, hvor de opsatte en informationsstand for at fortælle om den svenske skovbrugs ødelæggende praksis. Vi afholdt også en demonstration under gallamiddagen for EU’s miljøministres uformelle møde i Uppsala og crashede EU’s skovbrugsmøde i det nordlige Sverige. 

I Finland har Greenpeace krævet, at 30 % af de finske skove skal beskyttes, baseret på FN’s biodiversitetskonvention og EU’s biodiversitetsstrategi. De tre største skovselskaber har magten og ansvaret for at omstille finsk skovbrug til at blive bæredygtigt. I 2023 holdt Greenpeace møder med alle tre virksomheder. Vores krav blev offentliggjort under en 24-timers blokade af Metsä-møllen i Kemil, den største papirmassefabrik på den nordlige halvkugle.

Hav 

Sidste år opnåede vi den største gave for havet efter et årtis kampagnearbejde: en global FN-havtraktat, der kan sikre varig beskyttelse af verdenshavene. Vores fortsatte arbejde med kampagnen fokuserer nu på at sikre, at traktaten bliver overholdt, så 30 procent af verdenshavene er beskyttede inden år 2030.

I 2023 begyndte Greenpeace i Norden at engagere sig yderligere i den globale ‘Deep Sea Mining’-kampagne, da det blev tydeligt, at Norge havde til hensigt at åbne et enormt område i Arktis mellem Svalbard og Jan Mayen-øen for dybhavsminedrift. Greenpeace har en nøglerolle at spille i at få stoppet denne destruktive industri, før den overhovedet starter, og vi arbejder videre på kampagnen i 2024. Vi har stadig en enestående mulighed for at beskytte vores havområder for de kommende generationer.

Andre kampagner: Mobilisering

Under kategorien “Andre kampagner” kan nævnes vores mobiliseringsarbejde. Greenpeace har givet træninger til tusindvis af unge verden over og undervist dem i fredelig civil ulydighed og kommunikations- og kampagnearbejde.

Vores indkomst i 2023 – hvor stammer midlerne fra?

Private donationer

Greenpeace modtager ikke støtte fra regeringer, virksomheder eller EU. Det er for at sikre vores komplette uafhængighed: Vi skal altid kunne stå op for naturens interesser uden at tage hensyn til, om vi kommer til at fornærme virksomheder eller politiske partier. Derfor er bidrag fra privatpersoner essentielle for vores virke.

Greenpeace modtager langt størstedelen af sin indkomst – 79 procent i 2023 – fra gavmilde privatpersoner, der engagerer sig for at gøre en forskel for vores klima og miljø. Hvert et bidrag er en klimadedikeret heltegerning, der tillader os at arbejde for at sikre en grønnere fremtid. Vi er dybt taknemmelige for alle vores bidragydere; uden deres omsorg for naturen, klimaet og miljøet ville vi ikke opnå så mange grønne sejre hvert år.

Det Svenske Postkodelotteri

Greenpeace modtager også uvurderlig støtte fra det Svenske Postkodelotteri (SPL). I 2023 udgjorde fondens bidrag 8 procent af de samlede indtægter. SPL muliggjorde blandt andet vigtige skibsture. Greenpeaces skibe er uundværlige for vores kampagnearbejde, bl.a. fordi vi kan sejle forskere og aktivister til fjerntliggende steder, hvor få andre organisationer kan komme til. I løbet af 2023 undersøgte vi konsekvenserne af ​​fiskeindustrien uden for Maldiverne og dokumenterede hvaler ud for Australiens vestkyst. 

Bevillinger fra Greenpeace International 

Greenpeace er en sand global organisation, og det er en af vores største styrker. Vi samarbejder med de andre Greenpeace-kontorer, så vi kan være til stede overalt i verden. Det betyder, at en del af vores indkomst kanaliseres til globale projekter, og at vi også modtager interne bevillinger fra Greenpeace International til nordisk ledet arbejde, blandt andet for at få investorer til at flytte deres investeringer fra fossilt brændstof til vedvarende energikilder. Disse bevillinger udgjorde 6 procent i 2023. 

Andre bevillinger

Greenpeace modtager uafhængig støtte fra udvalgte fonde. Et eksempel er vores fireårige projekt, Planet One, hvor Greenpeace, sammen med den svenske NGO Fryshuset, skaber rum og giver redskaber til, at unge i forskellige dele af verden kan arbejde for at bekæmpe klimakrisen.

Arv og testamenter

Omtrent 3 procent af vores indkomst kom sidste år fra arv og testamenter. Det er en stigende tendens, at mennesker giver en del af deres arv til vores arbejde for at sikre en grønnere fremtid for de kommende generationer. Vi modtager disse gaver med stor taknemmelighed og ydmyghed. Hvor er det en smuk arv at give videre til vores elskede planet og de børn, som vi låner den af.