Ruslands invasion af Ukraine bragt krigen til Europa, tusindvis af mennesker har mistet livet og byer, skoler og hospitaler er i ruiner efter bombeangreb fra Rusland. Sammen med ukrainske NGO’er er Greenpeace med til at genopbygge Ukraine med grønne løsninger.

At genopbygge dele af et land midt under en krig, hvor bomber ødelægger og på tragisk vis koster mange liv, kan virke modstridigt.

Men trods krigens tragedie, finder der også en grøn genopbygning sted i Ukraine – en udvikling, der kan give håb og lægge spor for fremtiden, og den udvikling bidrager Greenpeace også til. 

Læs mere om, at Greenpeaces nye kontor i Ukraine, der skal arbejde for en grøn og sikker fremtid.

En grøn genopbygning af Ukraine er ikke kun gavnlig for at mindske CO2-udledninger, men kan også bidrage til at gøre Ukraine uafhængig af andre energikilder ved at satse på vedvarende og mere sikre energikilder. Netop dette er tilfældet med genopbygningen af hospitalet i Horenka i Kyiv-regionen, som Greenpeace sammen med de ukrainske NGO’er Ecoation, Ecoclub Rivne og velgørenhedsorganisationen “Victory of Ukraine” har været med til succesfuldt at genåbne. 

Greenpeace installerer solpaneler på hospital i Ukraine
Grøn genopbygning efter krigens ødelæggelser. Greenpeace har i samarbejde med ukrainske organisationer genopbygget dette hospital uden for Kyiv med solpaneler og varmepumpe. Det giver sikre energiløsninger med lys, når strømmen sætter ud, og sænker landets CO2-udledning. © Oleksandr Popenko / Greenpeace

Denne landsby var under konstant angreb fra Rusland, da krigen i Ukraine startede, og op til 80 procent af infrastrukturen og mange huse i byen blev ødelagt af bomber fra Rusland. Dette inkluderede også det lokale hospital, som har givet lægehjælp til beboerne i og udenfor byen. 

Det startede med, at elektriciteten på hospitalet forsvandt den 25. februar 2022 som resultat af bombardementer i byen – blot én dag efter Rusland invaderede Ukraine. Blot to uger efter ramte en russisk missil haven foran hospitalet, hvilket betød, at flere vinduer blev smadret af trykbølgen, og varmesystemet blev ødelagt af kulden. 

Selvom krigen i Ukraine rasede udenfor, holdt personalet stand – selv med et varmesystem, der kun virkede delvist. De ansatte på hospitalet forsøgte at fjerne dele af det, så nogle af hospitalsafdelingerne kunne få varme. Men, som vinteren nærmede sig, var det tydeligt, at det var nødvendigt at varmesystemet skulle genopbygges, hvis de skulle klare det gennem vinteren. 

Greenpeace har medvirket til at skabe et hospital på grøn energi

I stedet for blot at reparere det ødelagte, gik Greenpeace og NGO’erne i gang med at skabe noget nyt – et hospital drevet af grøn energi, hvor en varmepumpe og et hybrid solcelleanlæg skal sikre stabilitet i en usikker tid. I en tid, hvor krigen i Ukraine kan afbryde strømmen og skabe totale black outs når som helst – men hospitalet har gjort dette til en undtagelse. De vedvarende energikilder har været med til at gøre hospitalet til et sted hvor lægerne kan arbejde mere uforstyrret og dermed redde liv –  selv i de bogstavelig talt mørke tider. 

Greenpeace genopbygger hospital i Kyiv, Ukraine, med grønne løsninger
Greenpeace har under krigen i Ukraine været meget aktive med at skabe løsninger, der kan på en grøn måde kan give fremskridt i det krigsramte land – her i processen med at genopbygge det medtagede hospital i Horenka. © Oleksandr Popenko / Greenpeace

“Når det kommer til det langsigtede perspektiv, så skal vi overveje brug af moderne energibesparende teknologier, hvor man ikke kun sparer penge, men også sænker CO2-udledningen vores belastning af miljøet. Vi ønsker ikke, at de penge, som de internationale partnere har afsat til genopbygningen, skal bruges på ineffektive gamle teknologier, som fortsat vil begrave landet i energiafhængighed og sende CO2-udledningen yderligere i vejret,” siger Greenpeace C aktivisten Denys Tsutsaiev.

Greenpeace har også taget del i at få installeret hospitalets varmepumpe i vinteren 2022-2023. Her blev dybde sonder sænket ned i en brønd og placeret i baghaven, med en dybde på 65 meter. Varmepumpen opsamler varmen fra jorden. For at sikre, at varmepumpen også virker i tilfælde af strømudfald, er der blevet installeret et hybrid solcelleanlæg. Et hybrid solcelleanlæg er anderledes fra et standard solcelleanlæg, da det har et batteri tilkoblet, hvor strømmen bliver lagret. Installationen af dette har gjort, at læger og patienter ikke har lagt mærke til, hvis der har været et strømudfald.

Grøn energi: Fremtiden for genopbygning

Greenpeace har genopbygget et hospital uden for Kyiv i Ukraine
I 2022 blev hospitalets have ramt af et russisk projektil, der ødelagde dele af bygningen, varmesystemet og radioatorer. Greenpeace gjorde genopbygningen til et pilotprojekt, og i begyndelsen af 2023 stod den restaurerede bygning klar – med sikre, grønne strømkilder, der gør det muligt at arbejde, når der er blackout i resten af området © Greenpeace

Hospitalet åbnede sine døre igen den 23 februar i 2023, og har siden været et symbol på, hvordan grøn energi kan give håb selv midt i en krigszone –  solcelleanlægget har siden sørget for, at strømmen ikke én eneste gang har svigtet, selv i de tider med konstante strømudfald, der efterlader lokalbefolkningen i mørket. Derudover har hospitalet sparet 43 procent af deres omkostninger for varme i det første år, at de har haft varmepumpen. 

“I år har lægeklinikken fungeret godt. Vi er blevet energiuafhængige, og takket være vores solbatterier kan vi hjælpe alle vores patienter. I starten af året [2023], da russerne angreb Kyivv-regionen med missiler, og Horenka ikke havde elektricitet i et stykke tid, kom folk til os for at få elektrisk hjælp! Det er derfor, grøn energi er så fantastisk!” siger overlægen for lægeklinikken, børnelæge Olena Opanasenko.

Genopbygningen af hospitalet er det første grønne Greenpeace-projekt fra i Ukraine. Det har ikke alene gjort en humanitær forskel. Projektet har også vist, at vedvarende energi kan bidrage til stabilitet i en usikker tid. Fra kontoret i Ukraine vil Greenpeace arbejde videre med den grønne opbygning, der kan give uafhængighed fra fossile brændstoffer, spare penge og sænke CO2-udledningen.