Natur
Biodiversitet er variationen af dyr og planter i naturen. Arter forsvinder i dag over hele jorden, og tabet af biodiversitet er en af nutidens største kriser.


1.000.000
arter er i fare for at uddø ifølge FN

17 %
af Amazonasregnskoven er blevet ryddet i de seneste 40 år

51 %
af biodiversiteten i Danmark er i tilbagegang

Hvorfor er tab af biodiversitet et problem?
Tabet af biodiversitet har både store konsekvenser for naturen og for os mennesker. I naturen er en rig biodiversitet lig med nyt liv. For eksempel har forskellige planter brug for forskellige insekter til at bestøve dem. Vi mennesker er afhængige af, at naturen trives, idet en mangfoldighed af arter sikrer frisk luft, rent vand og en nærringsrig jord. Sidst men ikke mindst er variationen af økosystemer og arter nødvendig for, at klimaforandringer og naturkatastrofer ikke eskalerer.
Den største trussel mod biodiversiteten er mennesket. Store industrier som fiskeri, minedrift og landbrug tager plads fra vilde dyr og planter og skader i nogle tilfælde naturen direkte med sine metoder. Det kan for eksempel være brug af skadelige fiskeriredskaber som bundtrawl, eller når landbruget forurener med gødning eller kemikalier.
Læs mere om emnet

Biodiversitet

Skov

Hav

Dansk natur

Bæredygtigt forbrug
Hvordan kan vi redde arterne?
De vigtigste ting, vi kan gøre for at stoppe den naturkrise, vi befinder os i, er at give plads tilbage til den vilde natur og stoppe med at forurene den.
I Danmark arbejder Greenpeace især for, at landbruget skal omstilles til en grønnere og mindre belastende produktion. Det kræver først og fremmest, at vi producerer langt færre landbrugsdyr og begynder at dyrke flere plantebaserede fødevarer og økologi.
Produktionen af foder til verdens mange landbrugsdyr fylder nemlig enormt meget. Og vi vil kunne brødføde langt flere mennesker i verden på mindre plads, hvis vi dyrker korn og grøntsager til mennesker på vores marker i stedet for til dyr.
I Danmark bruger vi for eksempel halvdelen af vores landareal – og 80 procent af af det samlede landbrugsareal – på at dyrke foder til især køer og svin. Og oveni det importerer Danmark hvert år sojafoder, der optager et område i Sydamerika, der er større end Sjælland.
Fordi det kræver så meget mere plads, at dyrke foder end planteføde til mennesker, vil et mindre animalsk landbrug også betyde, at vi vil forurene naturen mindre med skadelige stoffer fra gødning og sprøjtegifte.
Markant færre køer og svin i Danmark og resten af verden er derfor en vigtig del af opskriften på at give liv og plads tilbage til den vilde natur.

Udgivelser
Et større videnskabeligt værk, der fx redegør for en kampagnes grundlag og udgangspunkt. Rapporter, udgivelser, breve, høringsvar og andre arbejds- og baggrundsdokumenter, som vi bruger i vores arbejde. De indeholder som regel mere specifik information om et enkelt emne. Nogle af dokumenter er udarbejdet i samarbejde med andre organisationer eller eksperter.
-
EU-klage fra Greenpeace og organisationer: regeringens svigt af vandmiljøet er ulovlig
Greenpeace har sammen med Danmarks Naturfredningsforening, Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Sportsfiskerforbund sendt en fælles klage til EU-Kommissionen over, at den danske regering svigter indsatsen for at leve op til EU’s vandrammedirektiv.
-
Data-analyse af effektiviteten af EU’s sanktioner mod skyggeflåden
Som en del af de løbende reaktioner på Ruslands fuldskala invasion af Ukraine tilføjede EU i juni 2024 for første gang 27 individuelle fartøjer til listen over sanktioner. 13 af…
-
Analyse: Derfor kommer den grønne trepartsaftale ikke til at levere
Regeringen kalder selv den grønne trepartsaftale for “historisk”, og den politiske aftale har en række fine ambitioner og tilgange. Men aftalen viser hverken vejen for havmiljøet, naturen eller klimaet.
-
Rapport: IKEA-møbler fremstilles på bekostning af nogle af Europas sidste oprindelige skove
En ny rapport fra Greenpeace viser, at IKEAs møbelmagere bruger materialer fra fældede gamle skove i Rumænien til at producere populære møbler som f.eks. INGOLF-stole og SNIGLAR-senge.
-
Fælles opråb: Vi mangler et nationalt genbrugssystem for takeaway-emballage
Sammen med et bredt udsnit af NGO’er, erhvervsliv og forskere har Greenpeace i dag sendt dette åbne brev til Magnus Heunicke, Lars Aagaard, Morten Bødskob og Jacob Jensen
-
Grønne organisationer klager til EU: Danmarks kvælstofforurening i strid med EU’s regler
Danmarks indsats for at stoppe især landbrugets kvælstofudledning fra gylle og gødning til havmiljøet er så godt som gået i stå, og vi er milevidt fra at leve op til EU’s regler om at skabe god økologisk tilstand i havmiljøet i 2027.
-
Rapport: Arlarmerende trusler mod havet kræver beskyttelse med FN-havtraktat
Ny global Greenpeace-rapport kaster alarmerende lys på havets tilstand under pres fra mange sider – og viser vejen til 30% beskyttelse af verdenshavene inden 2030.
-
Greenpeace klager: kontroversiel udvidelse af svinebedrift ødelægger beskyttet natur
Stor svineproducent laver “matrikelfinten” for at udvide med mange tusinde svin. Med naturen som taber. Greenpeace klager for at få stoppet byggeriet.
-
Klage over MSC’s certificering, mærkning og markedsføring af fisk og skaldyr som “certificeret bæredygtigt fiskeri”
9118bbbc-klage-over-mscs-markedsfoering-af-fisk-og-skaldyr-certificeret-baeredygtigt
-
Høringssvar – stor svineproduktion bruger “matrikelfinte til at slippe for miljøkrav og forurene med kvælstof
Stor svineproducent udvider sin dyreproduktion i Næstved Kommune ved at udnytte et hul i loven. Sådan kan producenten undslippe miljøkravene og belaste naturen med mere kvælstof.
-
Rapport: Klimaskadelige reklamer
Denne rapport gør et første forsøg på at beregne danske reklamers klimapåvirkning, og den estimerer, at alene reklamer for biler og flyrejser øger danskernes forbrug så meget, at det som minimum svarer til Bornholms samlede udledninger.
-
Brev til Brasiliens regering: overgreb mod oprindelige folk og rydning af Amazonas skal stoppe
Vold, trusler og drab på oprindelige folk og miljøforkæmpere i Brasilien er et voksende problem. Antallet af mord på oprindelige folk er steget med 61 procent. I 2020 blev der…
-
Efter embargo mod russisk olie: Nu skal olieforbruget ned
Med fem kortsigtede tiltag i transportsektoren kan Danmark yde et stort bidrag til, at EU kan undvære russisk olie. Det viser en ny analyse fra Greenpeace, der udkommer netop som EU har vedtaget en embargo.
-
Organisationer i appel til passiv dansk regering: Hæv stemmen over for Brasiliens skovødelæggelse og brud på menneskerettigheder
15 danske organisationer sender et opråb til statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod for at få regeringen til at tage afstand og sige fra over for Brasiliens regering, der…
-
Sådan kommer Danmark fra ‘Fra foder til føde’
Greenpeace har sammen med 5 andre organisationer udarbejdet rapporten ‘Fra foder til føde’, der opfordrer politikere til at lave en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Hvis Danmark skal nå sine klimamål, kræves mere omstilling til mere plantemad frem for foder til dyr.
-
Analyse: Danmarks sojaimport kan kun udfases ved at reducere antallet af dyr
Læs hele analysen her:
-
EU mangler en handlingsplan for at stoppe afskovningen i verden
I høringssvaret her kommer Greenpeace og 92 Gruppen med sin analyse af EU-Kommisionens nylige meddelelse om at intensivere EU’s indsats for at beskytte og genoprette verdens skove. 92 Gruppen er…
-
Greenpeace-analyse af IPCC-rapport – kødproduktion og skovrydning er klimakrisens hovedårsager
Der skal ske akutte og markante ændringer i måde, verden producerer fødevarer og udnytter jorden på, hvis klimakrisen skal bremses og vi skal holde Parisaftalens 1,5-gradersmål, konkluderer FN’s Klimapanel. I…
-
Mikroplastik i Antarktis
I begyndelsen af 2018 var Greenpeace på en ekspedition til Antarktis for at udforske den ukendte havbund og tage prøver for mikroplastik og kemikalier, for at lære mere om biodiversitet og forurening i dette fjerntliggende område.
-
Less is more
Greenpeace har en vision om at reducere produktion og forbrug af kød- og mejeriprodukter med 50% i 2050. I denne rapport gennemgås de videnskabelige beviser, der beskriver, hvad der skal…
-
Clicking Clean
I 2015 stod videostreaming for 63% af verdens samlede nettrafik, og tallet forventes at stige til 80% i 2020. Det er især selskabernes store datacentre, der driver trafikken, som får…
Tips
Vi kan alle tippe hinanden og sammen blive bedre til at træffe de grønne valg. Læs en række artikler om bæredygtighed i hverdagen og få masser af grønne tips, opskrifter og grønne guides til inspiration.
-
Bhindi masala opskrift
Okra er en slags asiatisk mix af peberfrugt og agurk, der han en lidt bitter smag og gode egenskaber i en sauce.
-
Vegansk Pakora opskrift
Pakora er street food, der sælges på ethvert gadehjørne i Indien og Pakistan.
-
Tyrkisk pide opskrift
Opskrift på tyrkisk pide med spinat og vegansk feta.
-
Grøntsagsfyldte auberginer opskrift
En tyrkisk inspireret aubergineret med grøntsager og tomater – perfekt som en sommer forret, frokost eller som tilbehør til aftensmad.
-
Spar på vandet
Tørken i Danmark er kulmineret med et tørkeindeks på 10 på landsplan. Her er nogle tips til at spare på vandet.
-
Grøn guide til ramadan
Grøn guide til ramadanen. Vi vil gerne inspirere alle der fejrer Eid til en grønnere og mere bæredygtig Ramadan måned. Derfor har vi udformet denne guide, som kan hjælpe dig med at tilegne eller fastholde grønne vaner under den hellige måned, uanset om du er hjemme, i moskeen eller på farten.
-
Klimakrisen: Fire ting du kan gøre
Har du lyst til at gøre en forskel for klimaet og miljøet, men du ved ikke helt hvordan, eller hvad du skal foretage dig? Noget af det vigtigste, du kan gøre for at skabe forandring, er at være med til at lægge pres på politikere og virksomheder. Hvordan spørg du? Her er fire konkrete tips…
-
5 tips til enkle hjemmelavede julegaver
Hjemmelavede julegaver er både miljøvenlige, hyggelige at lave og ekstra personlige. Her er fem opskrifter på enkle og fine hjemmelavede gaver, som vi håber kan inspirere dig denne jul.
-
Får du nok protein?
Undersøgelser viser, at en af de primære faktorer, der afholder folk fra at reducere deres kødforbrug og blive vegetarer eller veganere, er bekymring for mangel på protein. Kødindustriens emballage og kommunikation bestræber sig på at forstærke denne effektive proteinmyte. Mærkater og emballage anfører tydeligt og stolt kødprodukter som proteinkilde.
-
6 enkle råd til et klimavenligt julebord!
6 enkle råd til et klimavenligt vegansk julebord.
-
Organic Plant Protein har succes med plantebøffer, der smager som kød – klimaaftrykket er 12 gange mindre
Organic Plant Protein sætter kurs mod at blive verdensførende i at levere planteproteiner, der smager som og kan erstatte kød. Produktionen er i omdrejninger og potentialet så stort, at planerne om en ekstra fabrik er i støbeskeen.
-
5 tips til at fremme biodiversiteten i din have
Havearbejde er en fritidsaktivitet, som mange i Danmark nyder at lægge tid og kærlighed i. Samtidig er det en gylden mulighed for at fremme biodiversiteten tættest på os.
-
Tips til grøn underholdning
Det danske samfund er stort set lukket ned, og landet over virker folk nu til at gøre deres bedste for at bremse corona-krisen ved at undgå samvær i større grupper.…
-
Vi er alle en del af besætningen
Et af de mottoer, som vi ofte bruger i Greenpeace, er: Vi har ingen passagerer, kun besætningsmedlemmer. Vi er i en situation, som ikke er oplevet i nyere tid. Coronakrisen er over os.
-
8 tips til grønnere juleindkøb
Det er ikke overraskende, at juletiden går hånd i hånd med stigninger i vores forbrugsvaner: Vi spiser mere, drikker mere, forbruger mere og giver mere. Al den overflod gør måske julen sød, men kigger man på konsekvenserne af december måneds overforbrug, er det svært ikke at få lidt ondt i maven.
-
5 tips til at beskytte havet
Det er især på internationalt politisk niveau, der skal sættes ind, alligevel kan vi som borgere og forbrugere støtte op om beskyttelsen af vores hav. Her finder du fem forslag til ting, du kan gøre.
-
8 tips til at bruge mindre engangsplastik
Der er mange ting, du kan gøre i din hverdag for at nedsætte dit plastikaftryk, og for at bidrage til et renere miljø. 1. Køb færre plastikflasker, brug i stedet…
-
Sådan kan du sætte mindre kød på menuen i din kommune
Synes du, at det skal være muligt for forældre at vælge mere plantebaseret mad til deres børn i kommunale institutioner? Skal vores ældre på plejehjemmet have mindre kød med sovs og kartofler til fordel for økologiske grøntsager og proteinrige bælgfrugter? Og skal der i det hele taget skrues ned for kødet i de mere end…
Udforsk andre emner
