Østersøen sydøst for Langeland, den 19. marts 2022 – 15 aktivister fra Greenpeace har lørdag morgen på fredelig vis forsøgt at blokere et stort russisk tankskib, SCF Baltica, der transporterer olie fra Rusland til Belgien. 

Med kajakker, gummibåde og svømmere forsøgte aktivisterne at få olietankeren til at gå på anker eller vende om. Aktivisterne medbragte protestbannere med budskaberne “Stop fuelling the war” og “Oil fuels war”.

Det er anden dag i træk, at aktivisterne fredeligt har protesteret mod den jævne strøm af olietankere, der passerer gennem dansk farvand med russisk olie. I samme område sejlede aktivisterne fredag ud i protest mod en anden stor tanker med russisk olie. Begge tankere trodsede protesten og sejlede uden om aktivisterne og videre.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden, der har deltaget i protesterne i kajak:

“Vi er nødt til at stille os i vejen for trafikken af russiske fossile brændsler, indtil vores politiske ledere sætter en stopper for den. Mens ukrainerne lider under blodig bomberegn, og modige russere trodser regimets trusler for at gå på gaden og kræve fred, så fortsætter Europa med at putte penge i Putins krigskiste. Tanker-trafikken gennem Danmark udstiller, at vi er så fossilt afhængige, at trods utallige sanktioner, er alle i EU hver dag med til at finansiere krigen. De må hurtigst muligt sikre os konfliktfri, grøn energi,” siger Mads Flarup Christensen.

© Will Rose / Greenpeace

Greenpeace opfordrer Danmark og alle europæiske lande til at udpine Putins krigsmaskine ved øjeblikkeligt at stoppe enhver import af olie, kul og gas fra Rusland og udfase al brug af fossil energi så hurtigt som muligt. 

I Danmark og resten af Europa er fokus lige nu på importen af russisk gas, men det er olien, der er den største kilde til vores afhængighed af Rusland og vores største bidrag til bomberegnen i Ukraine. En tredjedel af den russiske stats indtægter kommer fra salg af olie, og EU er uden sammenligning verdens største aftager af russisk olie. Vi køber hver dag for næsten 2 milliarder kroner, hvilket dækker hele Ruslands militærbudget. 

SCF Baltica, der er ejet af det russiske shippingselskab Sovcomflot, er sejlet ud fra den russiske havn Vysotsk med retning mod Antwerpen i Belgien. I lasten er der 85.000 tons fyringsolie, med en markedsværdi på 390 millioner kroner.

© Will Rose / Greenpeace.

I sidste uge lancerede Greenpeace en tanker-tracker, og har ved hjælp af den dokumenteret, at mindst 189 gas- og olietankere er sejlet fra Rusland siden invasionen af Ukraine den 24. februar. 88 af dem har haft en europæisk havn som destination. 

Greenpeace har tidligere protesteret imod fossile brændsler, der ankom til EU fra Rusland. I den tyske by Schwedt, der ligger på grænsen til Polen, krævede aktivister importforbud ved en russisk olierørledning. I Hamborg skrev aktivister “No coal – No war” på siden af et skib med 100.000 tons russisk kul. Og i forrige uge protesterede Greenpeace i Frankrig mod et omdirigeret russisk tankskib med flydende gas. Det havde tidligere forsøgt at lægge til kaj i Storbritannien, men her nægtede havnepersonalets fagforening at losse, ligesom havnearbejdere i Frankrig og Holland også har gjort det efter krigens udbrud.

Det samme ser vi her i Danmark, hvor både losser og 3F udtaler, at de er vrede over at skulle håndtere den russiske olie, der fortsat importeres eller passerer gennem dansk farvand. Torsdag i denne uge ville ingen ministre svare Politiken på, om Danmark går ind for det importforbud, som civilsamfundet i Ukraine kalder på (her og her) og fuldt støttet af Greenpeace. 

USA reagerede i februar på Ukraine-krigen med sanktioner og blacklistede russiske Sovcomflot, ligesom selskabet ej heller kan sejle i havn i Storbritannien og Canada på grund af sanktioner. 

Fotos og video fra protesterne mod olietankerne kan hentes HER 

Kontakt

‘Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden, tlf. 2810 9022
Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig i Greenpeace Danmark, tlf. 2629 4938