Brasiliens Senat aflyste i denne uge afstemningen om to lovforslag, der vil øge skovrydningen i Amazonas efter bl.a. et åbent brev fra 31 danske politikere fra fem partier.

Amazon Tour Arctic Sunrise in Brazil. © Greenpeace / Daniel Beltrá
Greenpeace-aktivister har afsløret ulovlig afskovning i Amazonas. © Greenpeace / Daniel Beltrá

Bekymringen over to lovforslag, der vil øge den eskalerende skovrydning i Amazonas yderligere, fik i denne uge 31 danske politikere fra fem partier til at gå sammen om et åbent brev til formanden for Brasiliens senat.

De to lovforslag handler om at svække Brasiliens miljølovgivning og om at give landrettigheder til kriminelle, der har ryddet offentlig skov ulovligt. Uafhængige forskere anslår, at skovrydningen vil øges med et område svarende til det dobbelte af Sjællands areal frem mod 2027 alene som konsekvens af det forslag, der handler om at give jord til skovkriminelle.

Starten på det åbne brev til formanden for det brasilianske senat, Rodrigo Pacheco.

Lovforslagene var sat til afstemning i Brasiliens Senat onsdag i denne uge, men blev taget af bordet igen, efter at to åbne breve landede på Senatformandens skrivebord og skabte opmærksomhed i landet medier – først fra Europa Parlamentets viceformand for relationer til Brasilien og derefter fra de 31 danske politikere.

Internationalt pres virker

Brasiliens præsident Bolsonaro har siden sin tiltrædelse skridt for skridt arbejdet målrettet for at afmontere landets miljølovgivning og beskyttelsen af landets skove, natur og oprindelige folks rettigheder. International opmærksomhed og protester fra politikere, virksomheder og investorer har dog ført til, at nogle af Bolsonaros mest katastrofale politiske projekter flere gange er blevet skudt til hjørne.

Brevet fra de 31 danske politikere skriver sig nu ind i den historie. 

Brevet er blevet til på initiativ af fire medlemmer af Venstres folketingsgruppe, Bertel Haarder, Jan E. Jørgensen, Kim Valentin og Peter Juel-Jensen, efter Greenpeace og Verdens Skove i sidste uge kontaktede alle medlemmer af Folketingets Europaudvalg og gjorde dem opmærksom på, at Brasilien igen var på vej til at svække beskyttelsen af Amazonas-regnskoven.

Blandt afsenderne er medlemmer af både Folketinget og Europa Parlamentet fra Venstre, Radikale Venstre, Frie Grønne, SF og Enhedslisten 

Brevet fik straks opmærksomhed i Brasilien, hvor nyhedsmediet A Crítica tirsdag rapporterede om, at de danske politikere opfordrede Brasilien til at leve op til sine klimaløfter og beskytte Amazonas. I artiklen advarede en talsperson for Greenpeace i Brasilien om, at Brasilien risikerer yderligere at isolere sig selv internationalt, hvis de to lovforslag vedtages.

Behandlingen af lovforslagene er dog desværre ikke helt aflyst, men er indtil videre blevet udskudt til foråret 2022, så der er fortsat brug for internationalt pres på Brasilien.

Det bør være slut med, at danske regering bare ser passivt til

Greenpeace skrev i sidste uge sammen med 13 andre organisationer, der repræsenterer klima, miljø, natur, menneskerettigheder og retfærdig udvikling, et åbent brev til udenrigsminister Jeppe Kofod og opfordrede den danske regering og ambassaden i Brasilien til at kontakte formanden for det brasilianske Senat om de to lovforslag og den akutte trussel mod Amazonas.

Udenrigsministeren er dog stadig ikke vendt tilbage med et svar.

Forskere advarer om, at Amazonas-regnskoven inden for de næste ti år kan ramme et tipping point, hvor ødelæggelserne bliver så massive, at regnskoven udtørrer og dør. Det vil ikke alene have katastrofale konsekvensen for de oprindelige folk og naturen i Amazonas, det vil også betyde, at vi kan vinke farvel til ethvert håb om at nå klimamålene fra Paris-aftalen.

Danmarks regering bør arbejde for at stoppe ødelæggelsen af vigtige økosystemer med høj biodiversitet og for at holde vigtige lande som Brasilien fast på deres klimaløfter. Det er dybt skuffende, at regeringen tilsyneladende sidder på hænderne, mens den overlader det til andre partier at træde frem og tage internationalt klimaansvar.

Nu hvor afstemningen om skovrydningslovene er blevet udskudt, håber vi, at udenrigsminister Jeppe Kofod snart vågner op og tager kontakt til Brasiliens Senat med en officiel opfordring fra den danske regering til en gang for alle at lægge lovforslagene på hylden.