GREENPEACE IN JOUW TESTAMENT

LAAT EEN EERLIJKE EN GROENE WERELD NA

Laten we nalatenschap even filosofisch bekijken: iederéén laat iets na. Ook jouw leven heeft impact. Jouw nalatenschap doet ertoe. Maar de vraag is: hoe wil jij de planeet aarde op een dag verlaten? Wil je aan toekomstige generaties ook een eerlijke en leefbare wereld doorgeven?

Net als jou, staat Greenpeace voor de grote uitdagingen van vandaag: klimaatverandering tegengaan en onze biodiversiteit behouden. Door een gift aan Greenpeace in je testament op te nemen, help je bij het doorgeven van een eerlijke en groene planeet aan toekomstige generaties. Is dat geen doordachte en prachtige nalatenschap?

JOUW CONTACTPERSOON

Ruth De Bruycker
Verantwoordelijke Nalatenschap

02 274 19 44

[email protected]


WAAROM GREENPEACE ALS ERFGENAAM AANDUIDEN ?

Niemand blijft onverschillig tegenover de klimaatcrisis, sociale ongelijkheid en het toenemende verlies aan biodiversiteit die de mensheid en al het leven op aarde bedreigen. Door Greenpeace België als begunstigde aan te duiden, schenk je ons de middelen die nodig zijn om deze uitdagingen aan te pakken. Dankzij jouw steun kunnen wij ons inzetten om de planeet en al het leven erop te herstellen en te beschermen.


HOE EEN TESTAMENT OPSTELLEN ?

Essentieel bij het opstellen van je testament is dat je je er goed bij voelt. Zo ben je zeker dat je laatste wensen gerespecteerd worden en kan je zonder zorgen verdergaan met je leven.

Stap 1: Maak een overzicht van je bezittingen

Goed begonnen is half gewonnen! Rustig en evenwichtig plannen is essentieel. Praat met je nabestaanden over je erfenis, maak de balans op van je vermogen en bekijk wat je aan wie wil nalaten.

Stap 2: Bepaal het type legaat

Een legaat is het deel van je vermogen dat je als erflater wenst na te laten aan je erfgenamen of legatarissen via een testament. Meer info vind je onder ‘vaak gestelde vragen’.

Stap 3: Stel het testament op

Het testament is de basis voor je nalatenschap: ofwel het authentiek of notarieel testament, ofwel het holografisch of handgeschreven testament.

GETUIGENISSEN

We zijn allemaal afhankelijk van elkaar en van de wereld. – Christine Quertinmont

« Ik heb altijd ontzag gehad voor de pracht van de natuur, maar ben ook bezorgd dat ze zo kwetsbaar is en bedreigd wordt. Tijdens mijn lange wandelingen in het bos of in de bergen word ik vaak overweldigd door zoveel schoonheid en voel ik een diepere verbondenheid met alles om me heen. Ik mediteer en doe aan yoga , en ik voel gewoon hoe iedereen onderling afhankelijk is van elkaar en van de wereld… De acties van Greenpeace met hun duidelijke boodschappen spreken me erg aan, net zoals hun volharding en inzet. En dan de naam zelf, ‘groene vrede’, roept beelden op uit mijn kindertijd, met weidse vlakten, de hoop van de jeugd en van een levendige lente. Ik wil mijn dankbaarheid tonen voor de schoonheid van de blauwe planeet. »

Ik wil teruggeven wat ik gedurende vele jaren heb mogen gebruiken.  – Éric Feys

« Ik ken Greenpeace al sinds mijn jeugd en vandaag bekleedt de organisatie een belangrijke plaats in mijn leven. Ik bewonder het feit dat Greenpeace voortdurend probeert haar politieke invloed en haar actiedomeinen te verruimen. Ik heb geen kinderen, maar ik wens een betere wereld toe aan de toekomstige generaties. Het is evident dat ik financieel steun wat ik belangrijk vind, met name het behoud van de natuur. Ik hoop dat mens en natuur kunnen blijven leven in de best mogelijke omstandigheden. Misschien is het maar een beeld… maar ik wil iets aan de aarde teruggeven, want ik heb zelf ook veel mogen nemen tijdens mijn leven. Een manier om dat te doen is door Greenpeace als legataris aan te duiden in mijn testament. Aangezien ik geen kinderen heb, is het juridisch gemakkelijk te regelen. Een handgeschreven brief en een bezoek aan de notaris volstonden. Het kan zelfs online van thuis uit…»

Le monde a besoin de douceur, de silence et de lumière – Dominique Demarets

« Ik ken Greenpeace al mijn hele leven. Zonder actief lid te zijn, heb ik de acties en campagnes steeds met belangstelling gevolgd, zowel op lokaal als op internationaal niveau. Ik heb dezelfde zorgen, voel ook verontwaardiging en deel hun eisen. Ik respecteer zowel het idealisme, de durf, de creativiteit als de professionaliteit van het hele team. Ik geloof erin dat hun strategie werkt en tot resultaten leidt.»

HEB JE NOG VRAGEN ?

Het opstellen van een testament doet heel wat vragen rijzen. We lichten hieronder enkele veelgestelde vragen uit. Neem gerust contact op als je specifieke vragen hebt, wij zijn er voor je.

Wat doet Greenpeace met mijn nalatenschap?

Over de hele wereld komt Greenpeace op voor een groene, vreedzame aarde en roept overheden en bedrijven ter verantwoording, al meer dan 50 jaar. In samenwerking met het Greenpeace onderzoekscentrum in het Verenigd Koninkrijk en met Belgische wetenschappers en experts gaan we onafhankelijke en betrouwbare informatie achterna. Met die kennis in het achterhoofd voeren we concrete campagnes en acties voor onder meer de bescherming van onze biodiversiteit. Ook het tegengaan van de klimaatcrisis is een van onze essentiële actiedomeinen. Dit is een werk van lange adem. Inkomsten uit nalatenschappen zijn een enorme steun om ons werk nu, maar ook in de toekomst, voort te kunnen zetten. Maar liefst een op de tien campagnes kunnen we uitvoeren dankzij de erg gewaardeerde nalatenschappen.

Als erkende vzw geniet Greenpeace van een verminderd tarief aan erfbelasting: in Vlaanderen bedraagt die 0% en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië 7%. Greenpeace geniet niet alleen internationale faam als een onafhankelijk wereldwijd netwerk met als doel de planeet te beschermen, maar is ook lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Die engageert zich om morele waarborgen te bieden voor fondsenwerving en om de transparantie van de rekeningen te garanderen. 

Hoe groot of hoe klein ook, jouw gebaar maakt een verschil. Ontdek meer informatie over onze inkomsten en uitgaven in ons laatste jaarverslag.

Wat is een testament?

De wet bepaalt wie onze erfgenamen zijn. Toch behoud je een zekere vrijheid om zelf jouw erfenis te regelen via een testament. Iedereen die gezond van geest is, niet onbekwaam verklaard is en 16 jaar of ouder is, kan zelf via een testament bepalen hoe  de goederen na het overlijden verdeeld zullen worden.

Er zijn verschillende soorten testamenten:

Eigenhandig of onderhands testament
Een eigenhandig of onderhands testament (ook wel olografisch testament genoemd), is een handgeschreven en eigenhandig ondertekend en gedateerd testament. Een testament is een persoonlijk document: twee personen kunnen dus niet samen een testament maken. Je hebt voor dit type testament geen notaris nodig, wat het voordeel heeft dat er geen kosten aan verbonden zijn. Toch ontstaan er soms problemen na het overlijden van de erflater door verschillen in de interpretatie of door twijfel met betrekking tot de geldigheid van het document. Daarom raden wij je aan om jouw testament te laten nalezen door een notaris en om het te laten registreren in het Centraal Register van Testamenten (CRT).

Authentiek of notarieel testament
Het notarieel testament wordt gedicteerd aan een notaris, wat betekent dat jouw laatste wil vertaald wordt in een juridisch taalgebruik dat perfect duidelijk is voor een toekomstige interpretatie. Na het nalezen word je gevraagd om het document te ondertekenen, waarop de notaris het notarieel testament in bewaring neemt en registreert in het Centraal Register van Testamenten (CRT). Dit type testament brengt een kost met zich mee, maar biedt meer veiligheid (een notarieel testament is juridisch bijna onbetwistbaar) en is aangewezen voor complexere nalatenschappen.

Internationaal testament
Een internationaal testament is een testament dat geldig is in meerdere landen. Heb je bezittingen in het buitenland die je wenst na te laten, kies dan voor een internationaal testament via een notaris. De notaris zal het testament opstellen en ervoor zorgen dat het voldoet aan de wettelijke vereisten. Hou er rekening mee dat het opstellen van een internationaal testament meestal duurder is dan het opstellen van een nationaal testament. Daarnaast kan het moeilijker zijn om een internationaal testament uit te voeren, omdat de wetgeving van land tot land kan verschillen.

Hoe stel ik een testament op ten gunste van Greenpeace?

De wet staat toe dat je een deel (of het geheel) van jouw vermogen kan nalaten aan Greenpeace. Hoeveel je kan nalaten hangt af van jouw familiale situatie: heb je kinderen of een echtgeno(o)t(e), dan dien je rekening te houden met hun ‘reserve’ oftewel het deel van jouw vermogen dat de wetgever voor hen heeft voorbehouden. Het deel van jouw vermogen dat je toekent aan Greenpeace, heet een legaat.

Een legaat is dus een manier van schenken via een testament. De persoon die het legaat ontvangt, is de legataris. Pas als de legataris(sen) het testament aanvaarden, kan het uitgevoerd worden.

Er bestaan drie soorten legaten:
1. Het algemeen legaat: een legaat dat je hele vermogen omvat, actief en passief samen. Hier gaan soms extra verplichtingen mee gepaard, zoals de uitkering van legaten , al dan niet met de verplichting om bijzondere legaten uit te keren aan andere legatarissen. Je kan een of meerdere algemene legatarissen aanduiden.
2. Het legaat ten algemene titel: een legaat waarin u een welbepaald gedeelte van uw vermogen, zoals alle roerende goederen of alle onroerende goederen, of een bepaald percentage van uw vermogen, legateert aan één of meerdere personen of goede doelen.
3. Het bijzonder legaat: een legaat waarin je een specifiek goed (vb. een woning, een juweel, een schilderij) of een bepaalde geldsom toekent aan een persoon of goed doel.
Je kan ervoor kiezen om in een testament verschillende legaten op te nemen, maar ook verschillende legatarissen. Je kan dus legaten combineren: zo kan je een of meerdere algemene legatarissen aanduiden, met de verplichting om een of meerdere bijzondere legaten, of legaten ten algemene titel uit te keren.

Wat is een duolegaat?
Een duolegaat bestaat uit twee legaten, waarbij je een som of een bepaald goed aan een of meerdere erfgenamen nalaat, en een andere som of goed aan Greenpeace. In deze fiscale constructie moet Greenpeace naast de eigen erfbelasting ook de erfbelasting van de erfgenaam betalen: de erfgenaam krijgt dus een soort van netto-erfenis, vrij van erfbelasting. 

Belangrijk om te weten is dat deze gunstige regeling voor duolegaten voor goede doelen nog van toepassing is in het Brusselse en Waalse Gewest, maar hervormd werd in Vlaanderen en vervangen werd door andere berekeningen. Heb je in Vlaanderen (al) een duolegaat in jouw testament opgenomen, dan raden wij je aan contact op te nemen met jouw notaris. Het risico bestaat namelijk dat jouw testament met duolegaat niet meer uitvoerbaar is in Vlaanderen en moet herzien worden.

Beslis je om Greenpeace in jouw testament op te nemen? Dan heb je volgende gegevens nodig:
Greenpeace België vzw
Claessensstraat 49
1020 Brussel


Ondernemingsnummer: BE 0424.496.447

Greenpeace is lid van de nationale campagne voor nalatenschap Testament.be. Ook daar staan juridische experts voor je klaar om je te helpen bij je project. Bestel de juridische gids die dieper ingaat op de technische aspecten van het erfrecht in België of kies voor jouw begrafenisceremonie voor een ‘bloemen noch kransen’-gift aan Greenpeace.

Hoe vind ik een notaris?

Greenpeace kan je helpen bij het vinden van een notaris bij jou in de buurt. We beschikken over een adressenlijst van notarissen, waarmee we al geruime tijd samenwerken. Zo kunnen we jou zeker een geschikte notaris aanbevelen. De uiteindelijke keuze voor een notaris is natuurlijk helemaal aan jou.

Ook voor het opstellen van een onderhands testament (eigenhandig geschreven en gedateerd), hoef je niet langs te gaan bij een notaris. Toch raden wij je aan om jouw testament te registreren bij het CRT (Centraal Register van Testamenten), zodat het zeker gevonden en uitgevoerd zal worden. De registratie kan enkel via jouw notaris of gebeurt automatisch als je jouw testament online opstelt via Legacio.

Wat zijn de tarieven voor de erfbelasting in België?

Wanneer je erft, moet je erfbelasting of successierechten betalen. Alle erfgenamen in rechte lijn genieten van de laagste tarieven. Ook de langstlevende wettige partner geniet van dit tarief. Verdere familieleden zoals broers en zussen, neven en nichten, ooms en tantes, of (juridisch) vreemden betalen een hoger tarief. De regel is: hoe groter de erfenis, hoe hoger de tarieven. De erfbelasting verschilt ook volgens het gewest (het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest), waarin de overledene officieel woonde. Verhuizen van gewest heeft dus zeker een impact op jouw nalatenschap.

In Brussel en Wallonië bedraagt de erfbelasting 7% op legaten voor erkende vzw’s als Greenpeace. In Vlaanderen geldt een nultarief of 0% voor schenkingen en legaten. Dit betekent dat Greenpeace geen erfbelasting noch schenkbelasting betaalt op legaten en schenkingen die het ontvangt in Vlaanderen. Zo wordt elke eurocent, geschonken of nagelaten aan Greenpeace, volledig besteed binnen onze werking. Bedenk maar hoe groot de impact van jouw steun kan zijn en hoe je zo het verschil maakt bij het beschermen van onze aarde.

Voor een volledig overzicht van de verschillende tarieven van erfbelasting per regio, verwijzen we je graag door naar de website van notaris.be:

– Vlaams Gewest: https://www.notaris.be/mijn-erfenis/successierechten-en-erfbelasting/successietarieven-in-vlaanderen.

– Brussels Gewest: https://www.notaris.be/mijn-erfenis/successierechten-en-erfbelasting/successietarieven-in-brussel.

– Waals Gewest: https://www.notaris.be/mijn-erfenis/successierechten-en-erfbelasting/successietarieven-in-wallonie.

Hoe stel ik mijn testament veilig?

Zorg ervoor dat jouw testament gevonden wordt. Het is belangrijk dat jouw nabestaanden weten dat je een testament hebt en bij welke notaris het in bewaring is. Dit kan je aan een vertrouwenspersoon vertellen. Je kan de gegevens ook ergens opschrijven waar het zeker gevonden wordt.

Daarnaast is het ook aangeraden om het testament in bewaring te geven bij de notaris en om het te laten registreren bij het CRT (Centraal Register van Testamenten). Dit kan enkel via een notaris en brengt wat kosten met zich mee. Maar op die manier zal de notaris die het dossier van jouw nalatenschap behandelt, het testament kunnen terugvinden en raadplegen. Zo raakt het niet verloren of wordt het niet vernietigd en kan het geëerbiedigd worden.


BELANGRIJK: Je hoeft geen groot vermogen te hebben om na te laten aan Greenpeace via jouw testament. Elke gift – van welke waarde ook – wordt geapprecieerd. Iedereen kan een testament opstellen en bepalen wie de goederen na het overlijden zullen erven.

Ons team nalatenschap staat klaar voor al jouw vragen of bezorgdheden. Een persoonlijk contact staat centraal. Weet ook dat wij graag – als je dat graag wil – bij jou langskomen ter ondersteuning.

Je vindt ook veel nuttige informatie op de website www.notaris.be.

Hoe kunt u contact met ons opnemen om een legaat te maken?


Ons team van nalatenschappen staat klaar om al je vragen of zorgen te beantwoorden. Persoonlijk contact is essentieel. We kunnen je ook bezoeken als je dat wenst.

Ruth De Bruycker

Verantwoordelijke Nalatenschap
02 274 19 44
ruth.de.[email protected]
Greenpeace België VZW
Claessensstraat 49, 1020 Brussel
ON: BE 0424.496.447

U kunt ook veel nuttige informatie vinden op de website www.notaris.be.

BELANGRIJK: Je hoeft geen groot fortuin te hebben om een legaat aan Greenpeace te maken in je testament. Elke donatie – ongeacht de waarde – wordt gewaardeerd. Iedereen kan een testament maken en bepalen wie zijn bezittingen zal erven.

JOUW CONTACTPERSOON

Ruth De Bruycker
Verantwoordelijke Nalatenschap

02 274 19 44

[email protected]

Greenpeace België VZW
Claessensstraat, 49 1020 Brussel

ON: 0424.496.447