“What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!” Maar waarom is die climate justice zo belangrijk? In de eerste plaats omdat de klimaatcrisis samenhangt met andere vormen van ongelijkheid. In verschillende delen van de wereld worden vrouwen als groep harder getroffen door klimaatverandering, bijvoorbeeld als zij hun gezin in water of voedsel moeten voorzien. Die ongelijkheid willen we samen met de klimaatcrisis aanpakken. Daarom nemen wij deel aan de betoging voor vrouwenrechten op 8 maart in Brussel. Hopelijk zien we jou daar ook!

Doe mee aan de betoging voor vrouwenrechten op 8 maart in Brussel

Hieronder 4 concrete manieren waarop de klimaatcrisis samenhangt met vrouwenrechten.

1. Vrouwen moeten vaker gedwongen migreren

4 redenen waarom wij als klimaatactivisten aanwezig zijn op de vrouwenmars

Volgens cijfers van de VN zijn 80% van de mensen die door de klimaatcrisis moeten migreren vrouwen. Het gaat hier vooral om vrouwen die op het platteland leven, maar niet alleen zij.

2. In de landbouw voelen vooral vrouwen de effecten

4 redenen waarom wij als klimaatactivisten aanwezig zijn op de vrouwenmars

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN hebben vrouwen gemiddeld genomen minder bezittingen en zijn ze dus afhankelijker van natuurlijke rijkdommen voor hun inkomen. Inheemse vrouwen en vrouwen die leven in landelijke gebieden lopen des te meer risico hun inkomen te verliezen door de klimaatcrisis.

3. Natuurrampen treffen vrouwen vaak harder

4 redenen waarom wij als klimaatactivisten aanwezig zijn op de vrouwenmars

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN worden vrouwen vaker getroffen door natuurrampen dan mannen. Zo waren 61% van de slachtoffers van de cycloon Nargus in 2008 in Myanmar vrouwen. Na de storm Katrina in de VS hadden vrouwen minder kans om hun job van voor de ramp terug te krijgen en daalde hun inkomen het jaar erna gemiddeld met 7% (14% voor zwarte vrouwen). Mannen zagen hun gemiddeld inkomen stijgen met 23% in datzelfde jaar.

4. Toenemende droogte betekent meer werk voor vrouwen

4 redenen waarom wij als klimaatactivisten aanwezig zijn op de vrouwenmars

In verschillende werelddelen zijn vrouwen vaak verantwoordelijk voor het halen van drinkwater. Zo spenderen vrouwen in 25 landen in (sub-saharaans) Afrika collectief 16 miljoen uur aan het halen van water, tegenover 6 miljoen uur voor mannen en 4 miljoen voor kinderen. Droogte en minder toegankelijk drinkwater betekent dus vooral meer werk voor vrouwen.

Wil je meer weten over een eerlijke omslag naar een duurzame samenleving? Kijk dan hier.

Doe mee aan de betoging voor vrouwenrechten op 8 maart in Brussel Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube
Meer weten